Het indrukwekkend Mongolie & haar Gobiwoestijn
Het indrukwekkend Mongolie & haar Gobiwoestijn
Bayrtai Rusland, Sambano Mongolië
Ulaanbatar is de hoofdstad van Mongolië. Er wonen in heel Mongolië, zo'n 3 miljoen mensen, waarvan er 1,5 mio in de hoofdstad wonen. Dus je snapt ochtendspits is hier gewoon heledagspits:) maar de stad doet niet vervelend aan. Het is hier ook stukken goedkoper dan Rusland, wat bevordelijk is voor ons dagbudget, en we kunnen zeggen dat we nog strak op schema liggen. We hebben de eerste dag lekker rustig aangedaan en onze laatste dingen geregeld voor onze trekking door De Gobi-woestijn de komende 5,5 dagen.
De volgende ochtend werden we op.gehaald door onze gids Arstja en onze chauffeur Dortsjo Op weg naar de midden Gobi woestijn, zo'n 260km. Niet meer dan 10% van de wegen zijn geasfalteerd dus veel stof en hobbelwegen voor de boeg.
Alles is wel prima verzorgd, onderweg wordt op 1 kookplaatje hele maaltijden bereid voor lunch en diner, maar ook het ontbijt is verzorgd met een eitje en een worstje. En dan zit je in de middle of nowhere, met de meeste uitgestrekte uitzichten te eten, super toch?
Het is ongelooflijk te zien dat er nog landen bestaan die zo uitgestrekt zijn zonder ook maar iets tegen te komen, behalve gras, soms een berg en dat is het dan.... echt een verlaten land. Ongelofelijk dat Mongolië ruim 37x groter is dan Nederland en dan er dus ruim 5x minder mensen wonen.
Onderweg zijn we gestopt bij Bagagazrin Chuluu. Een heilige plaats voor de boedhisten en een tempelruin. Begin 20ste eeuw heeft het communistisch regime hier de scepter gezwaaid wat grote gevolgen heeft gehad voor het boedistische geloof. (het belangrijkste geloof in Mongolië) Alle tempels zijn vernietigd en meer dan 10.000 monniken zijn vermoord. Begin jaren 90 zijn ze begonnen een aantal tempels weer in ere te herstellen. Bij veel ruïnes worden wel nog steeds heilige ceremonies gehouden.
Vervolgens aangekomen bij onze 'lodge' voor de nacht, in de Midden Gobi. Slapen in een Ger tent, te gast bij een nomaden familie. We werden verwelkomt met een heerlijke kommetje geitenyoghurt, hmmmmm :) Onze gids wist te vertellen dat het in Mongolië gebruikelijk is om gasten een cadeau te geven, maar omdat dit niet kon (omdat het er niet aan zat), werd het een kommetje yoghurt. Niets mis mee en des te meer gewaardeerd. De meeste nomaden families verblijven op 2 plekken per jaar, een zomerkamp en een winterkamp. Hun kinderen gaan in het dichtsbijzijnde stadje naar school en komen alleen in de schoolvakanties thuis. Dit is direct ook het gevaar voor het voortbestaan van de nomaden. De jongeren leren en zien veel van de westerse wereld en zien het niet zitten om de levenswijze van hun ouders voort te zetten. Ook de nomaden families zijn door de jaren heen wel wat verwesterd. Ze hebben veelal zonnepanelen en accu's voor elektriciteit, een motor om de kuddes te verzamelen en om boodschappen te doen, en jawel een lcd-televisie (energiezuinig) met schotel met maar liefst 60 kanalen :) echter, de rest blijft nog steeds wel zoals het was. Als Rob Geus van de smaakpolitie zou langskomen dan zou zijn hart een paar slagen overslaan en zou er niet het 'keurmerk' op de ger komen, want aan labellen, terugkoelen of HACCP doen ze hier niet haha. Maar onze darmen leven nog steeds..
'S nachts is het toch wel behoorlijk koud in de tenten (1•c), dus na de eerste koude nacht hebben we hier van geleerd en liggen we nu met ons thermo ondergoed, pyama, extra shirt, sokken, handschoenen en muts aan in onze slaapzak en dan gaat het prima :). Zo koud, niet eens handjes boven de dekens, en gewoon ieder helemaal in de eigen slaapzak
Kijk voor de rest van ons verslag in Mongolie op ons blog:
http://reneenanke.waarbenjij.nu/reisverslag/4379873/bayrtai-rusland-sambano-mongolie
Helaas kan er niet meer tekst op :)