West Maleisie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Maleisie image

West Maleisie

West Maleisie
Maleisië
Berlindakoolen

Eerste ervaring met Azie

Het was de eerste keer dat ik naar Azië ging, erg spannend, maar toch ook wel een beetje eng. Ik had geen idee wat mij te wachten stond in Maleisië en Singapore. Gelukkig werden al mijn verwachtingen ver overtroffen.

Het was toch nog wel een kleine cultuurshock toen in aankwam bij het hotel in Little India in Singapore. De rest van de stad was toch wel weer even heel anders dan Little India. Singapore is zo weids opgezet en het is echt ongelooflijk hoe schoon de stad is. Wat mij wel enigszins verbaasde, was het filmpje dat constant in de metro’s werd afgespeeld. Met dit filmpje probeerde men de Singaporese inwoners attent te maken op terroristische aanslagen. Erg amateuristische acteurs lieten zien hoe een terrorist te werk gaat en hoe men een terrorist kan herkennen. Hoewel het een erg serieus onderwerp is, was het filmpje toch wel erg lachwekkend.

De volgende dag was het alweer tijd om verder te reizen naar Kuala Lumpur. Kuala Lumpur blijkt weer een geheel andere stad te zijn dan Singapore. Kuala Lumpur is wat chaotischer, maar echt een hele leuke stad om een aantal nachten te overnachten. We hebben er heerlijk geshopt tot we erbij neervielen, want de prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. Vooral Lot 10 en Berjaya Times Square zijn erg leuk. Berjaya Times Square is een enorm complex waar heel veel winkels, maar waar ook een achtbaan en meerdere bioscopen te vinden zijn. Verder zijn de Petronas Twin Towers echt wonderbaarlijk mooi. Vooral ’s avonds zijn de torens echt prachtig verlicht.

Tijdens mijn verblijf in Kuala Lumpur, heb ik ook nog een bezoekje gebracht aan Kuala Gandah, een olifantenopvangcentrum 2 uur ten noorden van Kuala Lumpur. Olifanten die schade aanrichten in het land, worden naar dit opvangcentrum gebracht. Wat zijn die dieren eigenlijk groot als je er direct naast staat! Nu was het mijn beurt om ze wat fruit te voeren, wat een ervaring om met je hand zo dicht bij de bek van de olifant te komen!

Na een paar daagjes Kuala Lumpur was het alweer tijd om te vertrekken naar Taman Negara. We reden verder naar Kuala Tembeling, vanwaar we met de boot verder gingen naar ons resort in Taman Negara. De drie uur durende boottocht was werkelijk prachtig. Langs de waterkant zag ik af en toe kinderen spelen en de koeien stonden te grazen op de graslanden aan de oever.

In Taman Negara zijn veel leuke excursies te ondernemen, maar de leukste vond ik toch wel Lata Berkoh en een bezoekje aan de Orang Asli. De boottocht naar Lata Berkoh gaat over een wat smallere en rustigere rivier. Tijdens de boottocht waren we lekker nat gespetterd, maar gelukkig was het daarna tijd om de rivier in te gaan. Hoewel het er niet naar uitziet, is de Sungai Tahan volgens de gids toch een van de schoonste rivieren ter wereld.

De volgende dag stond een lange rit naar Kuala Terengganu op het programma. Het is direct een hele andere wereld waar je in terecht komt, de stad Kuala Terengganu is duidelijk Islamitischer dan de rest van Maleisië. De staat Terengganu lijkt nog op het oorspronkelijke Maleisië en dit maakt dit deel van Maleisië des te interessanter. Prachtige moskeeën van glas en kristal! Vooral de Masjid Kristal was prachtig van binnen en buiten. ’s Avonds zijn we nog even langs de markt gereden, waar het echt een drukte van belang was. De meest vreemde fruitsoorten zijn hier verkrijgbaar. Zo proefde ik de volgende dag ook de Durian, naar mijn mening een van de vieste en stinkende fruitsoorten die ik ooit gegeten heb.

Een van de verrassendste uitstapjes van de reis vond ik nog Tasik Kenyir, dit is een gigantisch stuwmeer. In enkele periodes is het hier zo rustig dat je de hele dag bijna geen toeristen tegenkomt, wij hadden het geluk geen enkele toerist tegen te komen! Met een heel klein houten bootje vaarden we het meer over naar de grote Tasik Waterval, waar we even konden zwemmen en een erg romantische lunch werd voorbereid.

Toen was het tijd voor de Perhentian Islands! Achteraf een van de hoogtepunten van de reis en ik mis het nog steeds. Het prachtige strand en onderwaterleven heeft mij echt verbaasd. Het leuke van de Perhentian Islands is dat het niet heel erg druk is op de stranden en alle mensen erg vriendelijk en behulpzaam zijn. Bij Universal Diver heb ik een erg goede duikcursus kunnen doen, bijna alle instructeurs kwamen uit Europa of Australië. De eerste keer dat je een duik maakt, vergeet je nooit meer. Aan de ene kant voel je een soort angst, maar aan de andere kant kan je je ogen niet geloven!

Van het prachtige strand van de Perhentian Islands naar het Kinabalu National Park was wel even een hele grote overgang. Gelukkig was het Kinabalu National Park ook zo mooi als mij vooraf werd verteld. Vooral de beklimming van Mount Kinabalu was spectaculair! Hoewel een zware beklimming, heb ik er geen moment spijt van gehad, zelfs niet toen ik eigenlijk geen steile helling meer kon zien. Vooral het uitzicht vanaf de top maakte alle inspanningen meer dan goed! Het was echter wel heerlijk om na terugkomst meteen in bed te ploffen.

Het was toen toch wel tijd om de beroemde diersoorten van Maleisië te zien, want op de olifanten en wat vogels na, had ik hier nog niet veel van gezien. Gelukkig konden we in het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre wat orang utans spotten!

Nog meer aapjes kregen we te zien in Sukau, aan de Kinabatangan Rivier. Een erg mooie boottocht was het hoogtepunt van ons verblijf. Als je geluk hebt, zie je een aantal neusapen. Na twee uur varen, was de moed mij al in de schoenen gezakt, maar vlak voordat we weer bij de Sukau River Lodge terugkwamen, zagen we een groepje hoog in de bomen zitten. Echt geweldige dieren, zo’n apart uiterlijk!

Helaas was het toen al weer tijd om naar de laatste bestemming van de reis te gaan, maar gelukkig heb ik het beste tot het laatst bewaard. ’s Middags kwamen we aan op Pulau Mabul en meteen konden we de duikuitrusting uit de tas halen en op zoek naar het prachtige onderwaterleven van Pulau Mabul. Echter was dit nog maar een voorproefje van wat we de volgende dag zouden gaan zien bij Pulau Sipadan. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoiets moois gezien, het is alsof je in een gigantisch aquarium zwemt. Overal zijn de meest aparte soorten vissen en haaien te zien en ook mijn favoriet, de schildpad, zijn we meerdere malen tegengekomen. Na een tiental duiken, was het dan toch echt tijd om weer terug te gaan naar Nederland. Al bij al is de reis naar Maleisië in één woord geweldig te noemen. Deze ervaring neemt niemand mij meer af en ik zal de herinneringen aan dit land voor altijd koesteren. Het land heeft mijn hart gestolen! Met pijn in mijn hart stapte ik in het vliegtuig, wetende dat ik met kou en regen weer uit zou stappen op Schiphol.