Noord Laos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Laos image

Twee dagen cruisen met een slowboat over de Mekong

Noord Laos
Laos
Pkbergen

Twee dagen cruisen met een slowboat over de Mekong

Terwijl Nederland de Sint inhaalt, word ik in Luang Prabang opgehaald met de tuk tuk om in te schepen voor de Luang Say cruise over de Mekong die ik last minute voor de halve prijs (nog steeds duur hoor!) heb kunnen boeken. Us bin Hollands hey.

Het enige dat ik hoef te doen is zitten, genieten van de omgeving en op z'n tijd eten. Je vaart over het chocolade kleurige water langs de dichtbegroeide Mekong oevers en af en toe zie je een bootje van vissers of de mensen die hun land bewerken of goud zoeken. Het is echt heerlijk relaxt. Op de fast boats na die soms met hard geluid als een speedboot voorbij racen. Er wordt afgeraden om met deze snelle boten te gaan, omdat ze gevaarlijk zouden zijn. Voor je adrenaline kick is het ongetwijfeld wel een gave ervaring.

Af en toe meren we aan voor een cultureel uitstapje. Onder andere naar de Pak Ou grotten waar verouderde Boeddha beelden uit de tempels naar toe worden gestuurd om met pensioen te gaan. Er staat een potje met staafjes met een nummer er op. Van het nummer dat je trekt krijg je een geluksbriefje. En wat denk je dat mijn geluk wordt: Sterke man achter mij, goede business en babies. Nou, dat belooft wat voor de komende tijd! Haha.

De cruise duurt twee dagen. Ik overnacht in de prachtige Luang Say Lodge waar het heerlijk slapen is op een groot zacht bed na vier nachten volledig het tegenovergestelde. De dans show door kinderen bij ontvangst is gruwelijk (kinderarbeid), maar de locatie en het eten maken veel goed.

De volgende dag meren we twee keer aan om villages te bezoeken. Dat voelt als aapjes kijken. Het eerste dorp was nog wel okay met rijst drogen, weefgetouwen en het brouwen van Lao Lao (= rijstwhisky). Maar het tweede dorp met bamboe hutten en enorm grote satellieten met Thai tv was toch wel de limit.
Onderweg zie je de oevers veranderen van dichtbegroeid bos aan de Laos kant naar gekapt bos dat plaats heeft moeten maken voor landbouw in Thailand. Persoonlijk vind ik de eerste dag van de cruise tussen Luang Prabang en Pakbeng mooier dan de tweede dag van Pakbeng naar Houay Xai. Maar goed .... dat geeft me de tijd om heerlijk een boek te lezen op de boot. Het is immers vakantie!

Na twee dagen is het mooi geweest en kom ik aan in Houay Xai dat op de grens met Thailand ligt. Een guesthouse is snel gevonden en ik meld mij op het kantoor van Gibbon Experience waar ik de volgende dag een trekking mee ga doen. Op het kantoor verloopt het aanmelden en betalen behoorlijk chaotisch, dus dat belooft wat.

Daarover meer in mijn volgende blog ..........

Deze reisblog sluit ik graag af met een tip:
Er zijn diverse bedrijfjes die een cruise met een slowboat aanbieden tussen Luang Prabang en Houay Xai (en vice versa).
Er zijn grote verschillen in de faciliteiten die ze aanbieden. Ik koos voor de luxe cruise van Luang Say. Dat betekent fijne stoelen, heerlijk eten, prima gids en een ontzettend mooie lodge om te overnachten in Pakbeng. Ik betaalde nu last minute de helft van de prijs, maar dat is nog altijd $250. De reguliere prijs is $ 500. Zwaar overpriced!!! Dat is het echt niet waard.
Later in Houay Xai ontmoette ik een gids die voor een andere luxe slowboat maatschappij werkt; Shompoo. Ze zijn redelijk nieuw en nog niet te vinden in bijvoorbeeld de Lonely Planet. In Luang Prabang had ik in ieder geval niet gehoord over dit andere bedrijf.
Zij bieden de tweedaagse cruise aan voor $140. Dus mocht je de slowboat cruise willen gaan maken, dan is de keuze voor Shompoo het overwegen waard.

Foto's

653bb.jpg
653bb.jpg
Pkbergen
11ad6.jpg
11ad6.jpg
Pkbergen
b46e5.jpg
b46e5.jpg
Pkbergen
653bb.jpg
653bb.jpg
Pkbergen
b46e5.jpg
b46e5.jpg
Pkbergen