Laos

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Laos image

25 daagse Rondreis Indo-China (deel 2)

Laos
Azië
Jeukens

25 daagse Rondreis Indo-China (deel 2)

Dag 6 en 7 Luang Prabang

Wij worden met de dag enthousiaster over Laos. Het is hier werkelijk fantastisch. Erg authentiek en een uiterst prettige bevolking. Geen opdringerige verkopers maar bedeesde verlegen mensen die pas als je echt wat wilt kopen ook contact met je maken. Ook in de dorpen kan je rustig rondwandelen zonder dat er zich iemand met je bemoeit. Luang Prabang betekent Koninklijke Boeddha. Hier wordt de oudste Boeddha van Laos bewaard en hier woonde ook de vroegere koning die in 1975 is afgezet. Na een lekkere nacht 's morgens op tijd weer op om 6.30 uur. Eerst ingelogd op internet en de reacties op onze reissite bekeken. We hebben die voor ons vertrek ingericht in de hoop regelmatig via internet bij te kunnen werken. En we ervaren dat de “vooruitgang”van internet ook hier is doorgedrongen. Bij vele restaurants blijken we de inlogcode van het draadloos netwerk te krijgen in ruil van de bestelling van enige drankjes. Wij vinden het fantastisch hoe iedereen meeleeft en de aardige reacties die we krijgen.

Na het ontbijt allereerst een bezoek aan het Koninklijk Paleis.
Het geeft een indruk van het vroegere leven aan het hof. Het is bescheiden. Net als nu is Laos nooit het middelpunt van de wereld geweest en dat is ook te zien aan het paleis.

Luang Prabang ligt aan de Mekong en de Khan en daar waar deze rivieren bij elkaar komen ligt een van de mooiste tempels. Dit is een van de drie tempels die we vandaag bezoeken. Alle drie even schitterend en imposant.
Er leven hier nog veel monniken; vooral ook kind- monniken vanaf de leeftijd van 4 jaar uit arme gezinnen, waardoor er weer een mond minder gevoed hoeft te worden.
Hoewel Laos het "Land van een miljoen olifanten " heet hebben we die niet waargenomen.

's Middags bezoeken we een zijdefabriekje en een papiermakerij; natuurlijk weer vulling voor onze tassen. 's Avonds lekker rustig gerelaxt. Bij het hotel was een optreden van Laotiaanse muziekfenomenen gesponsord door Lao Beer. Ook hier hebben de biermerken blijkbaar veel reclamegelden te besteden; en dat in een nog altijd communistisch land. De volgende morgen wake-up call om 5.30 uur want we willen 's morgens het dagelijkse ritueel meemaken dat de monniken om 6.30 uur hun maaltijd voor die dag geofferd krijgen. Van heinde en verre komen mensen uit de omgeving om hun voedsel aan te bieden. Enige honderden monniken in hun karakteristieke feloranje gewaden, een imposant gezicht, lopen in de ganzenpas langs de rijen gelovigen en nemen de gulle gaven in hun bedelnap in ontvangst en zij op hun beurt geven het teveel aan voedsel door aan bedelende kinderen. Gaven van toeristen worden steevast geweigerd; die gaven komen niet uit het hart en de monniken wensen op die manier niet mee te werken aan mooie plaatjes voor thuis….
Om 1 uur vertrek naar de idyllisch gelegen watervallen van Kuang-si. Voor je deze watervallen te zien krijgt passeren we een beren- en tijger opvangcentrum.

Kuang Si betekent "Klein Hertje" Het water klettert van grote hoogte naar beneden en je kunt van de voet van de waterval naar boven klimmen. Warm maar je krijgt er een imposant uitzicht voor terug. Sommigen gaan ook zwemmen.
Vandaar uit rechtstreeks door naar de zonsondergang op de bergtop in het midden van de stad. Hier ligt de belangrijkste tempel: Phousi. 427 treden verder zijn we op het hoogste punt en hebben een prachtig uitzicht over de stad en de langs stromende rivier. Onderweg hebben we alle boeddha's van alle weekdagen van maandag tot en met zondag leren kennen. De zonsondergang is adembenemend. Na een decadent maal in het chiqueste restaurant van de stad met aan iedere tafel drie obers “The Blue Lagoon” op vertrek naar Vientiane. We doen dat in twee etappes.

Dag 8. Vang Vieng

Met de bus rijden we door een afwisselende omgeving en leuke tussenstops naar Vang Vieng. Onderweg veel armoedige dorpjes van Khabu en Mhong bezocht met dito accommodaties. Dan zie je dat het leven hier hard en zwaar is. De gemiddelde levensverwachting hier is niet meer dan 57 jaar en de zuigelingensterfte ligt op ongeveer 10 %. Ook dat zijn indrukwekkende kanten van Laos, die naast de mooie zijden ook haar donkere kanten laat zien. Vanaf het terras van het Vansana Hotel wanen we ons plotseling verplaatst naar Zuid China. Het overbekende beeld van het benevelde Karstgebergte blijkt ook hier te bestaan. We schepen in voor een boottocht door dit sprookjes decor. Ook zien we langs de oevers plotseling een soort overdekte paalplateaus met hangmatten, tentjes en klamboes. Vang Vieng is een waar backpackers paradijs. Het doet je terugdenken aan onze hippie tijd; de jaren 60. Hier zijn werkelijk honderden jongeren uit de wereld verzameld die je overal tegenkomt. Discomuziek schettert over de rivier, jongeren zakken in autobanden de rivier af en vanaf hoogtes van zo'n 25 meter laten jongens en meisjes zich slingerend aan lange lijnen in de rivier plonzen. Hier kan je wel enige weken doorbrengen. We hadden dit niet verwacht.

Tot verrassing van een deel van ons gezelschap blijkt hier een uitstekend vegetarisch restaurant te zijn.

Foto's

43626.jpg
43626.jpg
Jeukens
7bd0d.jpg
7bd0d.jpg
Jeukens
24620.jpg
24620.jpg
Jeukens