Amman

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amman - Jordanië - Eerste indrukken

Amman,
Jordanië


Amman, ook wel de witte stad genoemd, is de hoofdstad van Jordanië. Gelegen in het noordwesten van het land met een inwoneraantal boven de 1,5 miljoen, is het het kloppend hart van Jordanië. Voor een moderne wereldstad zijn er relatief weinig wolkenkrabbers, de crèmekleurige gebouwen van kalksteen die je op de foto ziet, regeren het straatbeeld. Amman is gebouwd op 19 heuvels. Alleen de echte stads-insiders die de heuvels weten te liggen en bij naam kennen, kunnen zich zonder problemen van A naar B begeven in Amman, voor de minder lucky weten taxichauffeurs je prima naar je locatie te loodsen ;) Ook de hardleerse fanatieke ik-kan-de-weg-zelf-wel-vinden-types (zoals ikzelf) kunnen maar beter toegeven dat deze stad in het bezit is van een heus labyrint-wegennet, amper vijf minuten in de taxi zorgen daar wel voor ;) En daarbij is een ritje in de taxi zeker geen straf, de meeste taxichauffeurs zijn erg enthousiast, sociaal en gek op Arabische muziek, welke combinatie ervoor zorgt dat je wel in een vrolijke stemming moet raken, liefhebber of niet.
Om eerlijk te zijn, was ik aanvankelijk niet erg gecharmeerd van Amman, de stad kwam op mij wat eentonig en misschien zelfs wel saai over. Eerste indrukken zijn er om bijgesteld te worden en zodoende was het tijd voor een stadstour.
We bezochten de ruïnes van de Herculestempel, een oosterse winkelstraat, the Dukes Diwan en stonden voor de Hoessein Moskee. We werden zeer hartelijk ontvangen en indien nodig van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid begeleidt. We dronken koffie of thee met baklava in een koffiebar en hadden ter afsluiting de eer om de eerste gasten te zijn in een Libanees restaurant (het voor mij legendarische Eida Kaman aan de Rainbowstreet). Compleet weggevaagd die foutieve eerste indrukken ;)
Later ontdekte we dat we de middag en avond hadden doorgebracht in de meest geliefde woonwijk van Amman, geen slecht plek om deze geweldige stad in je hart te sluiten!