Kyushu
Huis ten Bosch in Japan en waarom Japanners geen ''rauwe'' haring lusten
We rijden met de trein naar “Huis ten Bosch” en zien zeker 200 huizen op ware grootte nagebouwd, inclusief de Dom van Utrecht, Paleis Huis ten Bosch, het stadhuis van Gouda (?, ze geven geen namen) en vier molens. Ook een deel van het Utrechtse kanalenstelsel is nagebouwd. En drie hele grote Nederlandse gebouwen die nu een hotel zijn. Het ziet er allemaal echt uit. Ook de straten zijn heel Nederlands door het gebruik van echte Nederlandse klinkers. Maar verder is er niet veel meer Nederlands aan.
Een Nederlander die al 30 jaar in Japan woont en vanaf het begin per toeval betrokken is bij dit project vertelt ons dat ze echt wel geprobeerd hebben om Nederlandse hapjes en dingen te introduceren. Maar poffertjes kennen ze in Japan alleen met een garnaal erin en zonder doen ze het niet. En rauwe haring vinden ze stinken.
Het stroopwafelcafé verkoopt momenteel geen stroopwafels, “sold out”. In de vele winkels zien we inderdaad nauwelijks Nederlandse producten. Grappig genoeg nog wel verpakte stroopwafels en een luxe merk koekjes die we ook bij de AH zien, maar verder geen kroketten, rookworsten (wel veel lokale worsten) en gewone lekkere kaas. De Japanners willen wel aan de rookkaas en geitenkaas in sojasaus (bah). De Nederlander vertelt ons verder dat ze noodgedwongen meer op de populaire jongerentoer moeten. Ze waren al bijna failliet, maar ja wat wil je ook met zo’n ongelooflijk groot terrein en zulke grote gebouwen. We zien inderdaad een “Magic Thrillertour” show, een megabioscoop en overal teddyberen. Gelukkig ook Nijntje, razend populair in Japan.