Honshu centraal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nagano's darkroom

Honshu centraal,
Japan


1400 jaar oud is ie alweer, [url="http://www.city.nagano.nagano.jp/pcp_portal/PortalServlet;jsessionid=8976B7802B0A8FBB449A319CED4439DB?DISPLAY_ID=DIRECT&NEXT_DISPLAY_ID=U000004&CONTENTS_ID=8046" target="_blank"]Nagano’s Zenkoji tempel[/url]. Gehuld in wierrook heeft de tempel een grote aantrekkingskracht op Japanse pelgrims. De tempel biedt veel fraais aan de ruim 8 miljoen jaarlijkse bezoekers. En hoewel onzichtbaar, is het meest fraaie en aantrekkelijke dat Zenkoji aan haar bezoekers te bieden heeft de ‘Sleutel naar het Paradijs.’

Deze sleutel is verborgen in een tunnel die onder de hoofdtempel loopt. Het zoeken naar het paradijs is niet voor mietjes. De tunnel is namelijk verstoken van licht. Nul, niets, nada, niente, zero licht. Duisternis kan in de tunnel zichzelf niet zien, zo donker is het.

De symboliek is prachtig: verlichting is iets innerlijks, reflectie een introvert proces. Wie z’n paniek kan overwinnen en hartslag onder de drie cijfers krijgt, kan op zoek naar de sleutel. Voordat je ‘m hebt gevonden (als je ‘m al vindt), heb je de nodige Japanners onzedelijk betast en visa versa. De tunnel uitkomen voelt als een wedergeboorte. Een onvergetelijke ervaring.