Isfahan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een kathedraal in Isfahan

Isfahan,
Iran


In Isfahan ligt de Christelijk-Armeense wijk Nieuw Jolfa. In 1600 liet Shah Abbas 10.000 Armeniërs gedwongen deporteren uit hun stad Jolfa in Armenië naar de zuidelijke oever van Isfahan omdat het harde werkers en goede handelslieden waren, in tegenstelling tot de Inheemse bevolking. Bovendien was het handig 10.000 gijzelaars te hebben als de provincie Armenië neigingen tot onafhankelijkheid zou willen vertonen. De nieuwe bevolkingsgroep kreeg volledige vrijheid voor hun Christelijke religie en met een renteloze lening bouwden zij de Vank kathedraal.
Aan de buitenkant is de kerk niet zo spectaculair, maar binnen is hij van onder tot boven beschilderd met scènes uit het oude en nieuwe testament. Ik was ook erg onder de indruk van de oude geschriften in het museum naast de kerk. De tekeningen in Bijbels uit de veertiende eeuw zijn glashelder.
De Armeniërs in Jolfa werden zeer succesvol, rijk en machtig in Isfahan en hun bevolkingsgroep groeide uit tot 100.000. In totaal bouwden zij 13 kerken in de stad. Dat beviel de latere, minder tolerante opvolgers van Shah Abbas niet zo en zij namen ‘maatregelen’. Er wonen nu nog maar 7000 Armeniërs in Isfahan...