Iran image

Iran


Reisgids

Iran
Azië
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Iran is een land in het Midden-Oosten en heeft ruim 80 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn onder andere: Irak, Turkije en Afghanistan. Het land grenst ook aan water, zoals de Perzische Golf, Kaspische Zee en de Golf van Oman. Sinds de revolutie in 1979 is Iran een Islamitische republiek. Vanaf eind jaren negentig veranderde er onder leiding van de hervormingsgezinde president Khatami veel, en ten goede. De politieke situatie in het land blijft echter laveren tussen hervormingen en repressie. De laatste jaren is Iran beter toegankelijk geworden voor buitenlanders.

De hoofdstad Teheran wordt omringd door bergen. Bezoek het Paleis van de Sjah, gelegen onderaan de Alborzgebergte. Het paleis zelf is niet groot, maar het is zeker de moeite waard. Binnen vind je muurschilderingen, tapijten en je kunt zien hoe de laatste Sjah Reza leefde. Vergeet niet door de tuinen met uitzicht op de bergen te wandelen.

Als je in het voorjaar gaat dan is de Golesten Paleis een aanrader. Het was het koninklijke vertrek van diverse vorsten en je kunt er de troon bekijken, windtorens en verschillende architectuur. Ben je meer geïnteresseerd in archeologie dan moet je naar het Nationale Museum, waar allerlei opgravingen te zien zijn. Een bezoek aan de bazaar mag ook niet ontbreken.

Er zijn meerdere boeiende steden om te bezoeken, bijvoorbeeld de Yazd, het voormalig centrum van Zarathoestra. Dit was de leer die voor de Islam als officiële godsdienst gold. Met name het oude stadsgedeelte met de kronkelige straatjes en verscholen binnenplaatsen zijn bijzonder. De mooiste stad van Iran is volgens velen zonder twijfel Esfahan. Het hoogtepunt is het Khomeiniplein waar de blauwe, mooie moskee Eman staat. De gekleurde tegels en mozaïeken maken de moskee tot een waar bezienswaardigheid.

Het traditioneel bergdorpje Masuleh die tegen de helling, waar je huisjes met platte daken en steile straatjes aantreft, Ghom de heilige stad, de culturele Isfahan en een excursie naar de verlichtte Ali Sadr grotten mag ook niet vergeten worden.

Kish is een van de tien eilanden in de Perzische Golf, vlak voor de kust van Iran. Het hele eiland is bezaaid met enorme shoppingcentra, die letterlijk dag en nacht open zijn. Maar Kish heeft ook prachtige stranden en duikmogelijkheden. Omdat het eiland een special status heeft, heb je geen Iraans visum nodig. Het eiland is dan ook een goede optie voor een uitstapje vanuit de regio, bijvoorbeeld vanuit Bahrein, Qatar, Oman of Dubai.

Achter het eenzijdige beeld van Iran als land van godsdienstwaanzinnigen gaat een samenleving schuil vol tegenstrijdigheden en diversiteit. Iraniërs zijn heel vriendelijk en gastvrij zijn, dat maakt het reizen erg prettig.

Wat zegt de community

(14)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Hoe heet wil je het hebben?
Hoe heet wil je het hebben?
Iran
Bowral
Kleurexplosie
Kleurexplosie
Shiraz
Dianadm
Homa (een Khamseh nomade)
Homa (een Khamseh nomade)
Iran
Remon

Praktisch

  • Voor Iran geldt een positief reisadvies. Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Iran. Dit komt vooral door politieke spanning tussen Iran en andere landen.

    Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden. Reis niet naar:

    • het grensgebied met Afghanistan en Pakistan (tot 100 kilometer vanaf de grens);
    • het grensgebied met Irak (tot 10 kilometer vanaf de grens);
  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Iran:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Iran kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: Iraanse Rial (IRR). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 3 januari – Geboortedag profeet Mohammed

    11 februari – Dag van de Revolutie

    20 maart – Dag van de Nationalisatie van de olie
    De dag dat de olie-industrie werd genationaliseerd

    3 juni – Dag van Khomeini
    Herdenking van de ayatollah en leider van de Iraanse Revolutie, Ruhollah Khomeini.

    21 maart – Nieuwjaar (Nowruz)

    1 mei – Dag van de Arbeid
    Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

    15 oktober – Islamitisch Nieuwjaar

    18 juni t/m 18 juli – Ramadan
    Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

    18 juli t/m 20 juli – Suikerfeest
    Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

    23 t/m 26 september – Offerfeest
    Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

  • Iran – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Iran, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Iran gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type C
  • Tijdsverschil: 2,5 uur later
    De hoofdstad van Iran is Teheran.
    Het oppervlak van Iran is 2,4x Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Perzisch.