West Papoea

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Papoea image

Is dit de mooiste plek op aarde?! - West Papoea

West Papoea
Indonesië
MariekeH

Is dit de mooiste plek op aarde?! - West Papoea

Tijdens onze reizen kregen we steeds puzzelstukjes met informatie over West-Papoea. Papoea behoort samen met Nieuw Guinea tot een van de grotere eilanden op deze wereld. De afstanden zijn groter, kosten worden hoger, er zijn minder wegen, alles wordt per boot of per vliegtuig vervoerd, de bevolking is puurder. Er zijn mensen die hun eten verzamelen met pijl en boog, zowel op het land als onder water. Papoea voelde voor ons alsof we in een ander land terechtkwamen.

Het RAJA AMPAT archipel, dat bestaat uit 1600 meestal onbewoonde eilanden, was onze eerste bestemming. De oppervlakte is 50.000 km2. Het is de nummer één duikplek van de wereld: 80% van alle bij mens bekende koraalsoorten kun je hier vinden en meer dan 1300 soorten vis. De duikbriefing die we kregen van de locals bestond uit een tekening in het zand, ondersteund met de woorden ´you have BCD, mask and fins?´ en ´current that way, we go this way´. Goed verhaal, lekker kort. Zo waren we een keer op zee en bleken we onze riem met gewichten vergeten. Met wat creativiteit en delen met anderen kon dat worden opgelost. Het verblijf in Yenkoranu homestay is primitief: lekker lopen op blote voeten, spinnen en kakkerlakken in de douche en drie verzorgde maaltijden per dag: rijst met vis. We verbleven op Kri eiland waar we vanaf een steiger van onze homestay de oceaan in konden springen om te snorkelen. Werkelijk een prachtig paradijs en de onderwaterwereld is adembenemend mooi. De soorten koraal en de grootte van de vissen hebben we nog nooit ergens anders gezien (google gerust eens Napoleonfish en bumb head fish). Voor een duiktrip gingen we per boot een uur de zee op om vervolgens te duiken langs muren met metershoog verschillend koraal. Soms voelden we de tranen opwellen in onze duikbrillen, omdat we op zo´n fantastische plek op aarde zijn. De duiken tijdens de ´Fam Island´ trip waren fantastisch! Pianemo view is zó geweldig en uniek. We hebben in ons leven al heel wat mooie eilanden en oceaan gezien, maar dit archipel en kleurenpalet liet ons denken dat we op de allermooiste plek op aarde waren. De laatste dagen sliepen we bij een lokale familie op het eiland Waigeo in een hutje boven het water. De maaltijden werden gekookt met pannen op een houtvuur. Nadat wij klaar waren met eten, at de familie de rest op uit onze schalen. Wat een gastvrijheid! Onze oude snorkelsets en kleding hebben we aan het gezin gegeven. Die meneer moest een traantje wegpinken toen hij ons met zijn kleine boot wegbracht. Raja Ampat is een prachtige locatie en je betaalt dan ook terecht een groot bedrag voor het schone Marine park. Het is tevens een beschermd gebied: het vissen met dynamiet en het vissen op haaien is verboden. Dit is een stap in de goede richting. Over de hele wereld worden er per jaar helaas 70 miljoen haaien uit zee gevist voor haaienvinnensoep.

BINNENLAND PAPOEA
Via Jayapura, het Hollandia van vroeger, reisden we naar Wamena om door de Baliem Valley te gaan wandelen. Het ligt in het midden van West-Papoea en de oorspronkelijke bewoners zijn de Dani. Er zijn nog steeds stammen die nog niet in contact zijn gekomen met de buitenwereld en die zich in leven proberen te houden door te jagen. In Wamena vroegen we een Surat Jalan aan (permit) om naar de Baliem Valley te mogen. Per fietstaxi en kleine truck reisden we richting de Valley, tot een grote rivier waar we met blote voeten en tassen op de rug doorheen moesten trekken. We hebben een driedaagse trektocht door de bergen gemaakt, dat was geweldig! Onderweg komen we locals tegen die lange afstanden per voet afleggen om eten te verhandelen. Alle mensen steken hun hand uit om ons hallo te zeggen. We deelden armbandjes en snoepjes uit aan kinderen en soms aan een oude man een sigaret. Vrouwen wandelen met tassen aan hun hoofd waarin groenten liggen en soms dragen ze zelfs een varken met zich mee. Na drie uur wandelen zagen we de eerste Dani bewoner, compleet in het originele kostuum: een peniskoker. Hij zei vrolijk gedag en wij kletsten erop los en mochten een foto maken. Wel heel bijzonder om opeens voor je neus te zien staan als je je focust op het klimmen. Na een lunch in een traditionele hut, ook wel ´honai´ genoemd, klommen we verder. We kwamen ´s avonds laat op een plek aan in de vallei waar we geen guesthouse konden vinden. We werden warm onthaald door een Papoeaans gezin die ons uitnodigde in hun hut thuis. Een matje om op te liggen, een gat in de grond buiten als toilet, onze pasta en saus mochten we koken in een ´honai´. De familie vond de pasta ook lekker. Wij mochten zoete aardappel proeven van hen. Het vuur maakte ons na een regenbui lekker warm en droog. De volgende dag bestond alleen maar uit klimmen en voldaan kwamen we terug in het dorp Kilise waar we in een ´honai´ hebben geslapen. De laatste dag maakten we de afdaling naar beneden. Mensen zijn zo aardig en vrolijk. Het landschap is zó geweldig, zoiets kun je niet op veel plekken in de wereld beleven. Door de regen waren sommige paden verraderlijk glad. Er hoefde maar een steen onder je weg te glippen of je raakte naast het pad. We waren letterlijk tegen de bergwand aangeplakt. In het traditionele dorp Jiwika zagen we een 372 jaar oude mummie. Dit bleek een belangrijke leider te zijn geweest en we zagen een verkoold lijk, best cool. We zijn trots dat we deze trip goed voorbereid en zonder gids hebben kunnen maken, met hulp van Lonely Planet en Maps.me. We zijn niet in mootjes gehakt en opgegeten. We hebben ons iedere dag welkom en veilig gevoeld bij de mensen. Zet deze bestemmingen op je bucketlist! Het is zéér de moeite waard!

Foto's

632c0.jpg
632c0.jpg
MariekeH
4cb7e.jpg
4cb7e.jpg
MariekeH
632c0.jpg
632c0.jpg
MariekeH
4cb7e.jpg
4cb7e.jpg
MariekeH