biogasinstallatie bouwen in Sumba
biogasinstallatie bouwen in Sumba
HAKKEN VOOR BIOGAS
In het dorpje Kendautana hebben de expeditieleden ervaren hoe zwaar het is om de kuil voor een biogasinstallatie te hakken in de bikkelharde grond. Flinke brokken steen werden kapotgebeiteld. Vervolgens controleerden de dorpelingen met geknutselde apparatuur of het gat rond genoeg is of de bodem wel waterpas is.
Uit zand, grind en cementpoeder mengden de expeditieleden met de hand cement. Hiermee werd de bodem van de installatie egaal gemaakt. Toen het team naar de volgende bestemming vertrok was er al een aanzet gemaakt voor de binnenwand van de vergister. Hiervoor werden stenen uit de omgeving van het dorp op elkaar gemetseld.
De bewoners van het dorpje kunnen zich nog niet zo goed voorstellen wat biogas precies is. Wel hebben ze gehoord dat bioslurry, het restproduct dat in de installatie achterblijft, heel goed ingezet kan worden als meststof.
Boer Made Respati weet maar al te goed wat de positieve effecten zijn van een biogasinstallatie. Hij heeft een werkende biogasinstallatie en nu hoeft zijn gezin geen kerosine meer te kopen. Made’s vrouw kan nu twee keer per dag koken op biogas. De vergister levert zelfs meer gas op dan het gezin kan opmaken. De vergister op zijn grondgebied is al twee jaar in werking. Slechts drie varkens had Made nodig om de installatie goed te laten functioneren. Inmiddels heeft hij achttien varkens, die maar liefst 80 kilo poep per dag produceren.
Vooral de bioslurry die overblijft in de installatie levert Made veel op. Er is slechts 700 milliliter slurry nodig om 1 hectare land te fertiliseren. Met het overschot aan slurry uit zijn biogasinstallatie kan Made nu extra geld verdienen. “Doordat er volop aan veeteelt wordt gedaan op Sumba kampt het eiland met een mestoverschot, dat niet gezond is voor de bewoners. Bioslurry is gefermenteerd, en daardoor bevat het veel meer mineralen dan gewone mest”, vertelt Made.