Zo spot je de mooiste dieren op Sumatra image
Lkoedam

Zo spot je de mooiste dieren op Sumatra

Als wildlifeliefhebber kom je van alle Indonesische eilanden het meest aan je trekken op Sumatra. De reden: hier liggen enkele van de grootste ongerepte (maar helaas slinkende) stukken regenwoud van de archipel. Nergens anders ter wereld leven tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans samen op één plek

Op het spoor van de tijger



De grootste kat ter wereld staat al duizenden jaren symbool voor kracht en moed. In veel landen geloofde men zelfs dat de tijger zich tussen de wereld van de levenden en het dodenrijk kon bewegen en kon communiceren met overleden dierbaren. Wijdverbreid was in Sumatra een eeuw geleden het geloof in ‘weertijgers’, mensen die met zonsondergang in tijgers veranderen en met zonsopgang terugveranderen. In die tijd liepen er op het Indonesische eiland duizenden tijgers rond. Sumatraanse tijgers, de kleinste tijgersoort, herkenbaar aan zijn twee parallelle rijen strepen. Door stroop en vernietiging van het regenwoud zijn er nog maar een kleine 350 van over in het wild. Je moet dan ook extreem veel geluk hebben om het dier te spotten. De grootste kans heb je in Nationaal Park Gunung Leuser, in het noorden van het eiland. In het bergachtige regenwoud komen ook de al even zeldzame inheemse Sumatraanse neushoorn en olifant voor. Volgens kenners komen de meeste sightings van de Sumatraanse tijger voor op en nabij de berg Uning, waarvoor je een driedaagse kampeertocht moet ondernemen. Ook in Nationaal Park Kerinci Seblat leeft een grote populatie, naar schatting zo’n 165-190. In Nationaal Park Way Kambas ten slotte, in het uiterste zuiden van Sumatra, leven nog enkele tientallen tijgers, samen met olifanten, neushoorns en honderden vogelsoorten.





In het uiterste zuiden van Sumatra, leven nog enkele tientallen tijgers. (Foto: Columbus Travel ©)



Oog in oog met de orang-oetan



Als je in de oerwouden van Sumatra een orang-oetanjonkie met zijn roodbruine vacht en ronde kraaloogjes bij zijn moeder ziet, snap je dat mensen hem willen knuffelen. Maar de orang-oetan (Maleis voor ‘bosmens’) is en blijft een wild dier, die in toenemende mate wordt bedreigd door boskap. Je maakt grote kans ze te spotten in Nationaal Park Gunung Leuser. Hoog in de bomen van het regenwoud leven naar schatting nog zo’n zeshonderd orang-oetans, die je opzoekt met een gids. Idealiter van maart tot en met april, wanneer je redelijk droog blijft en nog niet in het hoog

seizoen reist. Het verdient aanbeveling een trektocht te doen met een van de rangers van het rehabiliacentrum voor orang-oetans in Bukit Lawang. Menig andere gids voert orang-oetans om een sighting te garanderen, leuserfoundation.org.



Op speurtocht naar de neushoorn



Het is een van de onvergetelijkste gezichten van Sumatra: een achthonderd kilo zware inheemse neushoorn die van fruit en gebladerte tussen de takken van het regenwoud snoept. Helaas is het ook een van de zeldzaamste gezichten - op het eiland zijn naar schatting nog maar zo’n honderd exemplaren over. Werd het dier vroeger voornamelijk bedreigd door stropers die zijn hoorn voor Chinese ‘medicijnen’ wilden gebruiken, nu is het vooral ontbossing die de Sumatraanse neushoorn parten speelt. Twee derde van de populatie vind je in slechts twee nationale parken: Bukit Barisan Selatan en Way Kambas. In het Sumatran Rhino Sanctuary in Way Kambas krijg je ze geheid te zien; daar leeft een groep dieren vrij op een grote lap regenwoud, maar wordt in de gaten gehouden door biologen, savetherhino.org.



In het Sumatran Rhino Sanctuary krijg je de neushoorn geheid te zien (Foto: Int. Rhino Foundation)



Aan de grond met de schildpad



Soms moet je voor een onvergetelijke wildlife-ervaring laag bij de grond zijn. Glanzend voorbeeld: de bruine landschildpad, met zijn zestig centimeter lange schild en 25 kilo de grootste Aziatische schildpad. Als enige landschildpad bouwt moeder nestjes met wel vijftig eieren aan het aardoppervlak en beschermt haar eieren door kapers weg te jagen met zowel haar voor- als achterpootjes. Je kunt haar goed spotten in de tropische bergbossen van onder andere Nationaal Park Kerinci Seblat, het grootste beschermde natuurgebied van Sumatra. Blijf je laag bij de grond, dan valt je ook de rijke fl ora op - er zijn tot nu toe meer dan vierduizend plantensoorten geïdentifi ceerd, waaronder de mysterieuze Raffl  esia arnoldi, met een diameter van bijna één meter en een gewicht tot elf kilo de grootste bloem ter wereld.



Boek je reizen naar Sumatra bij FOX, verre reizen van ANWB.



Deze special is een samenwerking tussen Columbus Travel en FOX, verre reizen van ANWB: