Indonesië reviews

9
Indonesië Kelimutu
PleunGroeneveld was hier 01 sep 2018
Op de top van de Kelimutu vulkaan kun je echt een spectaculaire zonsopkomst mee maken. Vanuit het plaatsje Moni is het met de auto of met de scooter goed te bereiken (13km). Via een goed aangelegd pad met trappen loop je in een minuut of 30 naar de top van de vulkaan, waar een plateau is waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt op de kratermeren. Je moet er wel vroeg voor uit de veren maar dan krijg je ook wat. Trek wat warms aan want op de top kan het best nog fris zijn. Overigens staan er altijd wel mannetjes waarbij je warme thee of koffie kunt kopen. Ongeveer 500 meter van de top loopt er nog een pad waarbij je de kratermeren vanuit een ander perspectief kunt zien en fotograferen, dit is absoluut de moeite waard. Dit kun je prima doen op de terugweg naar de ingang van het park.
Highlight
  • Voor drone liefhebbers zeer spectaculair
  • Fantastische uitzichten
  • Lekkere ochtendwandeling
  • Spectaculaire kratermeren
  • Irritante geluiden van drones
  • kan druk zijn op de top
Review geplaatst op 2018-10-11
8
Indonesië Bali
remcoenmarloes was hier 01 aug 2015
Bali wordt tegenwoordig overspoeld door toeristen, zeker het zuiden. Maar met een klein beetje moeite kan je hier ook nog heerlijk rustige plekken vinden. In dit geval hoefden we alleen de aflevering van 3 op Reis te kijken waar Tygo de homestay Pondok Batur Indah bezocht. Wij waren meteen verkocht en moesten sowieso hier naartoe tijdens onze reis naar Bali. Hoe ver het van de gebaande paden is? Onze taxichauffeur wist niet waar het was, heeft ons afgezet op de parkeerplek voor watertempel Tirtagangga en daar hebben we een uur gezocht naar een verborgen pad die je een kwartier moet aflopen om bij de homestay te komen! Kost wat moeite, maar wat is het dan een heerlijk afgelegen plek!
Regio
  • Zeer gastvrij
  • Mooi uitzicht
  • Rustige plek
  • Echt heel moeilijk te vinden :-)
Review geplaatst op 2018-09-04
8
Indonesië Mount Bromo
CMartin was hier 01 mei 2017
De meeste mensen kennen deze wonderschone vulkaan als dagtripje vanuit Probolinggo. Je vertrekt 's ochtends vroeg met een bus richting de vulkaan. De bus stopt voor een waanzinnige zonsopgang op een tegenoverliggende berg, hier ben je omsingeld door een paar honderd andere toeristen. Vervolgens ga je richting de vulkaan om deze te beklimmen en later vertrek je met de rest van de toeristen terug naar Probolinggo. Zo hebben wij het dus niet gedaan! Naast deze vulkaan ligt een klein dorpje, Cemoro Lawang. Na een tijdje te hebben gezocht hebben we een kamer geboekt bij Lava View Lodge met uitkijk op de vulkaan. Met zonsondergang waren wij bovenop de vulkaan met een groepje van 4 en met niemand verder om ons heen! Op de terugweg naar het dorpje kregen wij een magische sterrenhemel boven ons hoofd die niet te vergeten is. Uiteraard hebben wij ook de volgende dag de zonsopgang bekeken vanaf de tegenoverliggende berg, maar dan op een plekje die niet bekend is bij de toeristen. Er waren alleen een paar locals die heel blij waren om voor een paar cent koffie aan ons te verkopen. Dit hebben we allemaal op deze manier kunnen doen omdat wij geadviseerd waren door een local waar we bevriend mee waren geraakt. Zo hebben wij Mount Bromo beleeft, een plek die leeft van de toerisme, zonder ook maar meer dan 5 toeristen te hebben gezien. Waanzinnig!
Highlight
  • Lava View Lodge
  • Loopafstand van hotel
  • Waanzinnige sterrenhemel
  • Vriendelijke bevolking
  • Prachtige uitzichten
  • Veel toeristen als je niet weet hoe en wat.
  • Hotel is niet goedkoop, maar wel waard!
Review geplaatst op 2018-06-04
8
Indonesië Sumbawa
MariekeH was hier 01 okt 2017
Sumbawa behoort onder andere samen met Sumba tot de kleine Sunda eilanden. Het eiland ligt tussen Lombok en Flores in. Het binnenland is heel divers. De bevolking werkt hard op de rijstvelden, katoenplantages, maïsvelden en ook in de zoutwinning. Velden worden onder water gezet met zeewater. In het droge seizoen wordt hier zout uit gewonnen. De lokale bevolking verzamelt het zout en schuift het op verschillende hopen. Neem de tijd om Sumbawa te ontdekken, zowel de kust als het binnenland. Er zijn verschillende manieren om op Sumbawa te komen. Met een boot vanaf Lombok of Flores en ook met een binnenlandse vlucht. In het zuidoosten van Sumbawa kun je goed surfen. De golven zijn op bepaalde tijden van het jaar immens hoog. Het is een geliefd paradijs voor surfers uit Australië bijvoorbeeld. Dompel je onder in het lokale leven. Hiervoor hoef je niet veel moeite te doen op Sumbawa! Huur een scooter om het eiland te verkennen. Geniet van het avontuur in de lokale bussen waar je tussen de kippen, zakken rijst en dozen eieren zit. Lach met elkaar om de hobbels in de weg en geniet van de low budget accommodaties. De overtocht van Sumbawa naar Flores met de ferry is een unieke kans om te proeven van een ´lokale reis´ en te genieten van de schoonheid in de zee tussen deze eilanden. Ontmoetingen, activiteiten, verbazingwekkende momenten.. deze schat aan ervaring mag je mee naar huis nemen.
Regio
  • Je snuift letterlijk de cultuur op
  • Het eiland is niet toeristisch
  • Fantastisch, verbluffende stranden
  • Lange afstanden van oost naar west
  • Er zijn gebieden waar weinig te doen is
Review geplaatst op 2018-06-01
7
Indonesië Ambon
Saphira was hier 01 aug 2011
Het was er ontzettend druk, kwa verkeer. Chaos zou je kunnen zeggen; auto's brommers rijden hier kris kras door mekaar. Na de burgeroorlog moest hier nog veel opgeknapt worden en was met name het busstation niet bepaald schoon ... De malls zijn ok, waar je van alles kunt kopen. Veel locals komen hier vanaf de eilanden terecht om hun boodschappen te doen.
Stad
  • Veel verkeer
Review geplaatst op 2018-04-06
9
Indonesië Bandung
hansdewildt was hier 15 mrt 2018
Probeer een deel van de afstand in west Java te overbruggen met de trein. Je hebt prachtig uitzicht vanuit de trein en als je eerste klas reist zit je heel comfortabel. De stoelen in de trein kun je ook draaien naar het raam of naar elkaar als je met meerdere bent. Gezelligheid is een must op vakantie, toch ?! Bovendien krijg je een heel behoorlijke maaltijd (nasi) aan boord. De trein gaat heel langzaam en de deur kun je ook gemakkelijk openen zodat je van daaruit ook prachtige foto’s kunt nemen. Veel reizigers nemen de trein vanuit Bandung en gaan richting het oosten, bv Kroya. Als je nog kunt kiezen ga dan links (vanuit de rijrichting gezien ) in de trein zitten. De mooiste smaragdgroene rijstvelden liggen aan deze zijde. Ook de heuvels met zijn dorpjes liggen aan deze zijde, dus ten noorden van de spoorlijn. Rechts is het landschap vlakker !
Stad
  • geweldig mooie ervaring
  • leuk om te doen
  • heel relaxed
  • prachtig uitzicht
  • goedkoop
  • je moet aan de goede kant zitten.
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Indonesië
Astrid was hier 15 mrt 2018
Een continue glimlach Een paar maanden terug heb ik een maand rondgetrokken in Indonesië. Mijn voorkeur gaat naar Java, waar mensen die leven met een minimum naar je glimlachen en je helpen zonder dat ze er iets voor terug moeten. Een gezin bestaande uit 6 personen, 1 koe, 3 kippen en een zeer klein huisje is gelukkiger dan wij Westerse mensen ooit kunnen zijn. Ik deed niet enkel de toeristische delen maar zag ook het echte leven. Waar mensen verschrikkelijk steile bergen moesten beklimmen om aan hun veld te komen, waar kinderen speelde met vliegers gemaakt uit plastieken zakken.. Dit is het pure, onaangeraakt door toerisme en dat is hetgeen mij geraakt heeft. De tempels en watervallen die wel toeristisch zijn geven een indrukwekkend gevoel, neem even tijd en sta erbij stil en kijk. Het is Java waar de cultuur, de geschiedenis en de pure schoonheid zich bevindt. Bali is ook prachtig als je de onaangeraakte plekjes kan vinden, want natuurlijk een prachtig hotel aan een heldere blauwe zee met prachtig strand is mooi. Maar wat heb je dan gezien.. de levenswijze, het echte volk, ruïnes, handgemaakte batik? Nee. Ga in Bali opzoek naar Lovina Beach, zoek het groepje jongeren op dat gitaar speelt en zingt rond een vuurtje. Zij bezorgde me de beste avond in Bali, ze hadden geen toeristen nodig om het geheel in scene te zetten zij deden het voor zichzelf en deelde het met plezier met anderen. Kijk naar het geheel! Dan zal je het echte Indonesië vinden.
Land
  • Vriendelijke mensen
  • Prachtige natuur
  • Onaangeraakte wereld
  • Een droom
  • Soms primitief
  • Oase van rust en zelfontdekking
  • Vervuiling
  • Soms primitief
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Sulawesi
Ada was hier 15 mrt 2018
Sulawesi... Drie weken rondtrekken in Sulawesi! Geen massatourisme volgens de bronnen en daar waren we naar op zoek. Via Makassar met de bus naar Tana Toraja en dan door naar de Togian Islands. Dit was wel een reis van twee dagen door de bergen maar wel heel bijzonder. Koffie drinken in gammele warungs langs de afgrond en eten in lokale restaurantjes waar je de pas gevangen vis zelf uit mocht kiezen uit een plastic bak. Aangekomen in Tentena zijn we op de ferry gestapt naar de Togians. Erg gezellig op de boot, veel leuke gesprekken gehad met locals. Ik had een uitgave van Columbus magazine meegenomen waarin een artikel over de eilanden in stond. In dat artikel stond een intervieuw met ene Lenny. In een gesprek op de boot met een local vroeg ik hem of hij Lenny kende. Ja, dat was een goede vriend van hem en hij zou in de buurt moeten zijn, vertelde hij. Al met al, Lenny hebben we uiteindelijk ontmoet, een aantal keer zelfs en het Columbus magazine aan hem cadeau gedaan. De eilanden zijn een aanrader. Het eilandje waarop wij vijf dagen verbleven snorkelede je in een uur rond. Prachtige onderwaterwereld en een heerlijke plek! Na deze heerlijke dagen zijn we beland in de Bada Vallei waar we gewandeld hebben door het oerwoud en de Megalieten hebben bekeken. Terug in Makassar hebben we een dag gefietst in Bantimurung NP. Sulawesi! Een eiland van mooie ontmoetingen, afzien, prachtige natuur en je welkom voelen! Ik ga zeker nog eens terug!
Regio
  • Midden Sulawesi fijn klimaat.
  • Geen massatourisme
  • Vriendelijk behulpzame bevolking
  • Mooie natuur
  • Heel divers
  • geen minpunten
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Evert was hier 15 mrt 2018
Prachtig land, prachtige cultuur en natuur. Echt de moeite om er rond te trekken. Dit land is voor iedereen geschikt. Of je nu alleen reist, met je gezin of als koppel, Bali heeft iets magisch dat iedereen aanspreekt. Het eten, de hotels en de gastvrijheid waren op en top in orde. Het enige dat is spijtig vond was dat er rondom tempels (zeker in de wildernis) vaak enorm veel afval ligt. Dit is heel controversieel omdat ze feestdagen hebben voor de dieren en de natuur, terwijl er op die religieuze plaatsen veel vervuiling is. Wel hebben we gemerkt dat de jongere generatie Balinezen hier anders over denkt, dus laat ons hopen dat dit nog de goede kant op gaat ! Voor de rest was dit echt een TOP reis ! Echte aanrader!
Regio
  • gastvrijheid
  • hotels
  • natuur
  • religie
  • architectuur
  • veelzijdig
  • Vervuiling rond tempels
Review geplaatst op 2018-03-15
7
Indonesië
Arianne was hier 15 mrt 2018
Wat ik had verwacht: een toeristisch eiland, het Spanje van Azië.... Maar nee, Bali is een eiland vol verrassingen. Druk, ja het verkeer is niet te vergelijken met hier, maar na een paar dagen ben je er aan gewend en toer je met je brommertje tussen de taxi's en vele brommers. Je komt dan op plekken die je niet op de kaart vind , een strandje wat je vind, er hangt een kartonnen bordje aan een boom, je parkeert in de middle of nowhere waar wat 'beveiligers'waken over je brommer, nog een eind lopen en dan dat fantastische strandje vinden met enkele tafels en stoeltjes in het zand en waar je barracuda kunt bestellen! Heerlijk. In het zuiden ligt een tempelcomplex langs prachtige rotsen. Bezoek ook eens een vismarkt in de vroege ochtend, je kijkt je ogen uit, wat een kleuren van mensen, boten en vissen! Vriendelijke mensen, lekker eten, rijstvelden in haast onnatuurlijk groen. Bali heeft nog veel om te ontdekken.
Land
  • Relaxte bevolking
  • Verkeersdrukte
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Bali
Eri was hier 15 mrt 2018
Bali, Melaya, Crematie-ceremonie Uitgenodigd worden voor een ceremonie in Bali is al een eer. Uitgenodigd worden voor een crematie voelt alsof je de koninklijke familie bent. Werkelijk door iedereen met een glimlach ontvangen, door de familie helemaal vooraan gezet, en met alle egards behandeld. Niets onwennig, bij de hand genomen en veel uitleg gegeven over de hele ceremonie.Een heel intieme ervaring, zo dichtbij mogen komen, absoluut een fantastische herinnering.
Regio
  • Niet toeristisch
  • Authentiek
  • Behulpzaam
  • Zeer vriendelijke bevolking
  • Zuid-Bali is te-toerisctisch
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Moniek was hier 15 mrt 2018
Bali is een prachtig eiland, maar helaas wel erg toeristisch wat ik persoonlijk toch jammer vind aan bestemmingen. Maar ondanks dat kan je er heerlijk ontspannen en genieten van de cultuur en het prachtige strand. Daarnaast hebben ze ook prachtige rijstvelden in het binnenland wat je zeker ook gezien moet hebben. Vergeet niet dat Bali meer is dan alleen strand en huur een brommertje om ook de binnenlanden te ontdekken. Zo kan je ook op Bali dorpjes, rijstvelden en marktjes vinden waar je als enige toerist bent. Zo maak je zelfs een van de meest toeristische eilanden toch weer bijzonder.
Regio
  • Heerlijk relax eiland
  • Mooie cultuur
  • Prachtige hotels en heerlijke stranden
  • Leuk om met een brommertje rond te reizen
  • Toeristisch
  • Duur
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Natascha was hier 15 mrt 2018
Home Bali Home Villa & Suites is een prachtige accommodatie voor de start of afsluiting van je reis op Bali. Deze accommodatie is gelegen op 15 minuten van de luchthaven Den Pasar. De Nederlanders Marcello, Jolanda en Jade zorgen voor een warm welkom en brengen je naar de mooiste stranden buiten de gebaande paden. Een gevoel van rust en thuiskomen. Daarnaast kun je hier je gehele reis plannen en boeken.
Regio
  • Nederlandstalig
  • Rustig gelegen
  • Bountystranden
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië Sumba
Jacqueline was hier 15 mrt 2018
Naar aanleiding van een artikel in de Columbus van januari jongstleden zijn wij vanuit Bali naar Sumba gevlogen. Het was in een woord fantastisch. Stranden in het zuiden waar onze zoon als enige aan het surfen was en waar wij dagelijks bezoek kregen van de locals, die ons echt een prettige afleiding vonden denk ik.... Want Engels spreekt bijna niemand, en dat is een avontuur op zich!!! Tijdens een tochtje naar onder andere een traditioneel dorp ontmoetten wij Juliana, die ook beschreven werd in het artikel, en zij is zo ongeveer de enige die zich heel goed verstaanbaar kon maken!! Het noorden heeft prachtige stranden om een paar dagen te relaxen!! We hebben best al veel gereisd maar nog nooit hebben wij mensen ontmoet die zoveel indruk maakten door hun puurheid!! Dus ga er vooral niet heen, zodat de locals niet weggekocht worden door de ontwikkelaars en alles eigenlijk blijft zoals Bali misschien ooit geweest is...
Regio
  • De rust
  • Puurheid van de mensen
  • Prachtige stranden
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië
Radha was hier 15 mrt 2018
Darimana? Waar kom je vandaan? Wij zijn Hindoestanen, lijken op Indiërs en wonen in Nederland.. De mensen op Bali, Gili Air, Gili Meno en Lombok begrepen het niet. De uitleg over de kolonisatie van Suriname ( evenals Indonesië) gaf herkenning. De Bollywood films en Indiase series worden naar Bahasa Indonesia vertaald en op tv uitgezonden. In de straatjes klonk gefluister "Orang India" (Indiase mensen). Bollywoodliedjes werden voor ons gezongen, ongeacht of diegene Hindoe of islamitisch is. Mensen zijn benieuwd welke feestdagen en tradities in India zijn en wat de verschillen met het Hindoeïsme op Bali is. Veel vragen over de Ganges en vegetarisme. Narmada is een heilige rivier in India, maar komt ook in Lombok voor.. Hoe zit het.. mooi gespreksonderwerp. Wij hadden basiswoorden Bahasa Indonesia geleerd, wat het makkelijker maakte om een gesprek met locals aan te gaan. Daarnaast probeerden wij respect te tonen voor de lokale bevolking, door bijvoorbeeld onze kleding aan te passen als wij buiten het strand liepen. Je bent daar te gast, rekening te houden met hun normen en waarden is vanzelfsprekend. Vriendelijkheid is belangrijk, een glimlach doet wonderen. In India zeggen wij "de toon maakt de muziek". Onder buiten de gewaande paden reizen verstaan wij "buiten je comfortzone en aangeleerde gewoontes en gedragingen reizen". Geniet van natuur en stranden, maar doe vooral ook levenservaring op, dat blijft altijd bij je en komt van pas op je wereldreizen. Succes met de wedstrijd!
Land
  • Prachtige natuur en stranden
  • Rijke cultuur
  • Lekker en voordelig eten
  • Vriendelijke en lieve mensen
  • Kinderen hebben respect
  • Seminyak/Kuta op Bali ( duur en toeristisch)
  • Armoede ( handenarbeid, geen scholing, etc.)
  • Geen kennis mbt gescheiden afval
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Indonesië Molukken
Acuna was hier 15 mrt 2018
Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen dat Bali en Java mooi zijn. Daar is niks van gelogen! Maar het kan minstens net zo mooi - of eigenlijk nog véél mooier, authentieker, ongerepte natuur en weinig (lees: familie bezoeken) tot geen touristen - op de Molukken! Op de Kei-eilanden daar vind je paradijselijke stranden en ook Raja Ampart doet daar niet onder. Zeker voor wie van duiken houdt. Welk gedeelte je van de Molukken ook mag bezoeken, de mensen zijn vriendelijk het eten dat is overheerlijk! Op Ambon daar vind je reuring en het "stadse" leven. Van daaruit kan je doorreizen met de boot naar eilanden zoals; Ceram en Saparua. Ontelbaar strandjes omringd door palmbomen. Tip: vraag eens rond binnen de kennissen kring of bij collega's op kantoor wie iemand van Molukse afkomst kent en kom in contact. Je zal worden overladen met mooie, bijzondere en vooral hartverwarmende verhalen. En vervolgens op de Molukken zelf door de familie met open armen worden ontvangen! Meer local dan dat kan je het haast niet krijgen. Ja, het kost wat moeite... Maar dan heb je ook zeker wat! Kortom; een must-visit!
Regio
  • Authentiek/ ongerept.
  • Het vereist wat meer moeite om van A naar B te komen.
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
Jane was hier 15 mrt 2018
Mooi land, met. Veel cultuur en religies . Prachtige tempels, wel die door de reisorganisatie worden geregeld zijn erg Toeristisch. Vrindelijke mensen, ze proberen je wel in ieder winkeltje iets t laten kopen.
Regio
  • Goedkoop
  • Veel toeristen
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Indonesië
Nina was hier 15 mrt 2018
Een jaar geleden rond deze tijd waren we in sulawesi. Sulawesi is nog niet echt bekend bij de toeristen en op aanrader van mijn tante zijn we hier naar toe gereisd. Het is een onzettend mooi en veelzijdig eiland. Je hebt er prachtige bounty stranden (bara beach)waar je het gevoel hebt totaal alleen op de wereld te zijn. Je kunt genieten van de super mooie landschappen In de Toraja regio. Huur een scooter en ga zelf op pad. De landschappen en Toraja huisjes die je tegen komt lijken zo van een postcard af te komen. Woon ook een van de begrafenisceremonies bij. Als laatste heb je ook nog eens een van de beste duikbestemmingen van de wereld (bunaken). Wanneer je dit leest, kies er dan voor om van de gebaande wegen te gaan zoals bali en ga naar Sulawesi. Je zult hier het echte columbus gevoel krijgen
Land
  • Veelzijdig
  • Puur
  • Bountystranden
  • Cultuur
  • Natuur
  • Duiken en snorkelen
  • Moeilijker bereisbaar
Review geplaatst op 2018-03-15
7
Indonesië Lombok en Gili
anthoinet was hier 15 mrt 2018
Lombok We starten met een tocht langs de kust, prachtig, rotsachtig, leuke strandjes, uitzicht op veel eilandjes, veelal onbewoond. En we stoppen bij een lokale markt. We vallen op. Hier zijn ze duidelijk niet gewend aan toeristen. En dan 3 toch best grote blonde mensen. We worden zelfs even aangeraakt door vrouwen, dan aaien ze even over mijn hoofd of armen. Grappig. Mijn zus koopt een hoofddoek voor haar Marokkaanse buurvrouw en past hem eerst tot grote hilariteit van de plaatselijke vrouwen. Daarna gaan we een dorpje bezoeken dat gespecialiseerd is in Ikat. Daar bezoeken we een weverij. We hebben niets nodig. Toch kopen we een leuk tafelkleedje en sponseren zo het dorp. We rijden met het busje steil omhoog de bergen in. Best een enge weg. Bij Tembowong werken een paar honderd mensen op de berg. We zien blauwe plastic zeilen gespannen boven gaten in de grond. Een flink stuk van de berg is al kaal en vol met gaten, holen en kuilen. Als je dapper bent, hak je onder de grond, en de rest hakt in daglicht, in spleten en holen. Daar is dan wel minder goud, maar nog altijd genoeg. De stenen met goud gaan naar beneden naar de dorpen, daar wordt het kostbare metaal uit de stenen gehaald. In de trommels wordt het vermalen tot zand, en met een giftig schuimend mengsel van cyanide en caustische soda, steenkool en vuur wordt daarna het goud van het zand gescheiden. Of ze werken met kwik. Ook al zo’n lekker stofje. En niemand maalt om veiligheid, milieu, gevaren voor het nageslacht!
Regio
  • authentiek
  • aardige bevolking
  • goedkoop
  • mooie natuur en cultuur
  • mensen hebben geen aandacht voor het milieu
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Indonesië Bali
kruytflo was hier 01 mei 2015
Bali is een prachtig vredig en vriendelijk eiland. Het toeristisch gehalte is erg hoog maar in de maand mei toen wij er waren zeker niet hinderlijk. Er zijn verschillende hoogte punten zoals het culturele dorpje Ubud, een diversiteit aan tempels. prachtige natuur met watervallen en een tropisch woud, de rijst velden van Batukaru en Jatiluwih, de stranden en prachtige snorkel plekjes. Voor ieder wat wils. Bali een heerlijk einland.
Regio
  • Vriendelijk
  • Grote verscheidenheid aan activiteiten
  • Gastvrij
  • Dolfijnen jacht bij Lovinia
Review geplaatst op 2017-12-19