De mooiste koraalriffen ter wereld. Intact en vol leven image
Lkoedam

De mooiste koraalriffen ter wereld. Intact en vol leven

Klimaatverandering, toerisme en industrie vormen serieuze bedreigingen voor 's werelds mooiste koraalriffen. Zo zijn bekende riffen voor de kusten van Australië, Belize en de Malediven reeds ernstig aangetast. Gelukkig zijn er ook nog onderwaterparadijsjes die wél gezond zijn. Waar zou jij wel eens een duik willen nemen?



De riffen rondom Indonesië lijken vooralsnog goed om te gaan met de opwarming van het zeewater (Foto: Reisreporter albertb)



1. Raja Ampat, Indonesië



We weten niet hoe het met jullie zit, maar wat ons betreft is Raja Ampat een van de meest paradijselijke en onweerstaanbare bestemmingen op aarde. Dit gebied in het oosten van Indonesië en ten noorden van provincie West-Papoea beschikt over een koraalrif waar maar liefst 1400 vissoorten voor komen. Niet verrassend dus dat het één van de beste duikplekjes ter wereld is. Onderzoekers hebben ontdekt dat veel van de koraalsoorten in dit gebied ogenschijnlijk goed omgaan met de opwarming van het zeewater. 



2. Zuidkust, Cuba



Aan de zuidwestkust van Cuba liggen de Jardines de la Reina, de Tuinen van de Koningin. Dit langgerekte koraalrif is meer dan tweeduidend kilometer lang. Vanwege de voormalige isolatie van Cuba bleef dit deel van het eiland verstoken van toeristen. Het rif is daarom nog vrijwel onaangetast. Het krioelt er dan ook van de vis- en koraalsoorten en er schijnen zelfs zoutwaterkrokodillen voor te komen. 



3. Rode Zee



Het fameuze koraalrif in de Rode Zee, gelegen tussen het Afrikaanse continent en het Midden-Oosten, is meer dan vijfduizend jaar oud. Tussen de ruim driehonderd soorten hard koraal zwemmen zo'n 1200 vissoorten rond. Uit onderzoek is gebleken dat het rif zich goed aanpast aan de extreme temperatuurschommelingen. 



Het onaangetaste koraalrif Jardines de la Reina in Cuba (Foto: Reisreporter Dragonfly)



4. Lofoten, Noorwegen



We associëren koraalriffen met zonnige en tropische oorden. Dat is niet helemaal terecht, want ook in de poolcirkel komt koraal voor. Neem het bijzondere, 35 kilometer lange Røst Reef nabij de Noorse Lofoten. Omdat het water hier een aantal graden kouder is dan in bijvoorbeeld Australië groeit hier een ander soort koraal: Lophelia Perstusa, koud-waterkoraal. 



5. Bonaire, Nederland



Diver's Paradise Bonaire doet zijn naam eer aan. Het beschikt immers over een van de mooiste koraalriffen van de wereld. Grote aantallen zeedieren noemen het rif voor de kust van deze bijzondere Nederlandse gemeente hun thuis. Als je goed speurt kun je er zomaar een zeepaardje tegenkomen. 



Columbus-tip: Bonaire is allang geen goed bewaard duikgeheim meer. Saba, één van de Bovenwindse Eilanden of Kleine Antillen, is dat wél. Eén van onze reporters stelde de proef op de som en kwam woorden te kort. Het resultaat lees je in onze juli-editie. 



6. Noordkust, Brazilië



Niet het állermooiste koraalrif ter wereld, wél het minst bekende. Pas vorig jaar werd het meer dan duizend kilometer lange rif voor de monding van de Amazone aan de noordkust van Brazilië ontdekt door wetenschappers. Helaas loopt het rif gevaar, nog vóórdat het goed en wel beschermd kan worden. Het bevindt zich namelijk in een gebied dat aangewezen is voor olieboringen.





Het Great Barrier Reef is aangetast door klimaatverandering, industrie en toerisme (Foto: Reisreporter Regien)



7. Noordkust, Australië



In het verlengde van het Great Barrier Reef, langs de westkust van Australië, is in 2016 een nieuw koraalrif ontdekt. Het rif heeft nog geen naam. Onderzoekers van de James Cook University, de University of Sydney en de Queensland University of Technology kwamen het op het spoor door middel van lasertechnologie. Tot nu toe is er al meer dan zesduizend vierkante kilometer nieuw rif ontdekt!



8. Nieuw-Caledonië



Het op een na grootste koraalrif ter wereld ligt bij Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan. Het New Caledonia Barrier Reef, vlak bij het Great Barrier Reef in Australië, is zo'n vijftienhonderd kilometer lang. Het is het thuis van de groene zeeschildpad, een aantal zeldzame krabbensoorten en meer dan duizend verschillende vissoorten.



9. New Ireland, Papoea-Nieuw-Guinea



De wateren rondom Papoea-Nieuw-Guinea kennen de grootste biodiversiteit ter wereld. Alleen al het rif bij het eiland New Ireland herbergt zo'n 178 koraalsoorten. Hiermee kent het meer diversiteit dan hele hele Caribisch gebied! Columbus-oprichters Louise en Matthijs gingen op verkenning boven het rif bij het piepkleine Lissenung Island in de buurt van New Ireland. Je leest de hele reportage over Papoea-Nieuw-Guinea in editie 29.





Een visser boven het rif van Lissenung Island (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)