Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wajang

Java,
Indonesië


In Ciamis bezochten wij een Wajang maker en speler. Een van de bekendste van Java. Hij maakte de poppen met zijn hand. Hij is in heel Java bekend. Een vriendelijke man. Hij snijd vormen in het hout en beschilderd later deze poppen. We mochten ze ook uitproberen. Dat is niet makkelijk. Ze zijn wel prijzig.

Hoewel wajang meestal refereert aan het schimmenspel met behulp van leren poppen (wayang kulit), wordt het woord daarnaast ook gebruikt voor opvoeringen met drie dimensionale poppen (wayang golèk), met platte houten poppen (wayang gedhog) en zelfs voor een toneelstuk met zwijgende acteurs-dansers (Wayang Wong).

Het Javaanse schimmenspel is al heel oud. Het oudste bewijs van het wajangspel staat op een Midden-Javaanse inscriptie die dateert van het jaar 840. De traditionele wajangvertoning op Java wordt gegeven als onderdeel van een feest ter gelegenheid van een belangrijke gebeurtenis in het leven van een individu of groep. Dit kan zijn een huwelijk, een besnijdenis, herstel van een zware en langdurige ziekte, het voltooien van een zware studie, promotie in iemands maatschappelijke carrière, in het algemeen: het bereiken van een moeilijk doel.

De dalang (Javaans: dhalang) is de poppenspeler. Daarnaast zingt hij en geeft hij signalen aan het orkest. Hij is ook de spreker voor alle karakters. Hij moet allerlei soorten stemmen kunnen imiteren; van de deftige taal van de vorsten tot de boerse taal van de mensen op het platteland.

het wajangspel en de filosofie erachter kan beschouwd worden om de vele groeperingen die Java rijk aan is met elkaar te verbinden.

Een artikel over de maker en zijn adres om dit te bezoeken vind je op
http://direktori-wisata.com/wisata-di-sanggar-wayang-jagal-bilawa-ciamis/