Indonesië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Indonesië image

Indonesië

Indonesië
Azië
Petra Pomp

Stage Ambon eerste dagen

Zo, de eerste dagen zitten erop..
Donderdag 14 februari 2019 (ja, valentijnsdag) ben ik dan eindelijk, na maanden voorbereiding, vertrokken naar Ambon!
De vluchten, eerst naar Jakarta en daarna naar Ambon, werden uitgevoerd door Garuda. Nou dat is meer dan een aanrader! Wat een luxe aan boord! Nog voor we vertrokken al verwend. Een zakje met nootjes en een tasje met sokken, oordoppen en een slaapmasker! In een mooi tasje met een tekening van Bali..
Het was rustig aan boord, dus de stoelen naast mij waren vrij. Hierdoor kon ik heerlijk languit even slapen. De vlucht naar Jakarta duurde zo'n 13 uur, snel overstappen, en toen een kleine vlucht van ruim 3 uur naar Ambon.
Op 14 februari 2019 11.05u vertrokken, 15 februari 2019 lokale tijd 13.30u op Ambon aangekomen. Hier is het 8 uur later dan in Nederland.
Vrijdag 15 februari 2019 werd ik opgehaald op het vliegveld. Iemand van de Stichting SSBB en een chauffeur. Op naar het huis!

Ik verblijf in een dorp in de buurt van Ambon stad (Active Kecil/Kelappa)
Het huis hebben ze pas sinds een week, dus daar moet het nodige nog aan gebeuren.
Maar ik heb een bed, ik kan naar het toilet en ik kan douchen. Meer dan genoeg. Wi-Fi is er nog niet. Het is hier gebruikelijk dat alles op zijn tijd gebeurd.. Heb je om half 8 een afspraak.. Kan het maar zo zijn dat ze om half 9 aan komen.. Pelan Pelan ;-)
Bij aankomst werd er gelijk een lokale SIM kaart geregeld (die moeten hier wel geregistreerd worden, maar ook dat is geregeld) en er was data op gezet.
Dus ik kan in ieder geval contact houden met het thuis front, erg fijn als je zo ver weg bent!

Zaterdag eerst nog even rustig aan gedaan.. Om 4 uur begint de eerste moskee.. en zo tussen 5 en 6 uur ontwaakt iedereen. En overal staat muziek aan, lopen kippen en andere dieren. Dus leven genoeg in de brouwerij! Gelukkig is iedereen vrolijk :-)

Zaterdag naar het winkelcentrum in de buurt gelopen, zo'n 10 minuten lopen via het dorp. Als blanke (belanda) heb je genoeg toeschouwers. Iedereen vindt het interessant.. Dus genoeg bekijks..
Het is nog even wennen, het omrekenen met de roepies. Maar duur zijn de boodschappen niet! Dat zal straks na 4 weken wel wennen zijn als ik weer thuis ben..
Heerlijke zoete broodjes en heerlijk vers fruit, genieten dus

Zaterdag in de stad heerlijk gegeten, maar jeetje wat veel! Met die hitte heb ik niet zoveel honger.
Daarna naar City Hotel, 7 hoog.. Een prachtig terras met een geweldig uitzicht!! Hier zou een begeleidster komen van mijn stage plek.
En ja, je spreekt om 20.30 u af en het is maar afwachten hoe laat diegene dan komt.
Maar, de naam Ambon City of Music, zegt genoeg. Er was een live band aanwezig!
Uiteindelijk kwam mijn begeleidster. Een meisje, 26 jaar oud, die vol passie sprak over haar werk! Ik was gelijk al enthousiast!
Genoeg gekletst en gelachen! Daar met de Ojek (de scooter) naar huis. Geweldig!
Het openbaar vervoer is even wennen. Overal rijden busjes met hun eigen kleur en route, en overal staan scooters. Ze brengen je dus gemakkelijk naar de plaats van bestemming, en het kost maar een paar cent! Handig dus. Wel even wennen voor je door hebt wie waar heen rijdt.

Zondag een rustige dag bij de plaatselijke voetbalclub. Geweldig om te zien hoe fanatiek die kleintjes zijn! Heerlijk.
Oeps, vergeten in te smeren en zolang zat ik toch niet in de zon, maar toch flink verbrand! Goed insmeren dus de komende tijd!

Maandag 18 februari 2019, eindelijk ik mag naar mijn stage!
Om 8 u afgesproken. We begonnen met een kerkdienst, ik begreep er niets van maar het klonk allemaal wel leuk ;-) vol passie werd er gesproken!
Daarna gezamenlijk zingen en gebeden. Toen was het tijd om mij voor te gaan stellen.
Iedereen was enthousiast! GEWELDIG!
Toen een rondleiding. Ik heb nog nooit zoveel personeel gezien in een klein ziekenhuis!
Iedereen vond het geweldig.
Ik heb 2 verpleegkundige begeleiders, en 1 iemand die daarnaast nog mee loopt om eventueel te vertalen. Wat een luxe.
Mijn begeleidster, Jenny, sprak vol passie en met een enorme glimlach. Zij kan ook een beetje Engels. Zij heeft mij aan iedereen, maar dan ook echt iedereen, voorgesteld.
We hebben al erg veel gelachen, dus ik denk dat dit een geweldige tijd gaat worden!
Later zal ik meer over het ziekenhuis vertellen.

De diensten hier: je hebt een ochtenddienst (van 8 uur tot 14 uur) een dagdienst (van 14 uur tot 20 uur) en de nachtdienst...... die is maar liefst van 20 uur tot 8 uur!!
Morgen om 8 uur beginnen en dan ga ik mijn rooster maken.

Ik ben enorm dankbaar dat ik hier stage mag gaan lopen en heb er dan ook enorm veel zin in!