Indonesië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Indonesië image

Hier kan je in Bali eten zonder last te hebben van toeristen

Indonesië
Azië
Sanne1991

Hier kan je in Bali eten zonder last te hebben van toeristen

Toen ik eind augustus in Bali ging wonen voor een half jaar heb ik veel geleerd over welke standjes het waard zijn om langs te gaan. En heb ik in deze blog gekozen voor restaurants waar niets tot weinig toeristen zijn.



Het eerste restaurant waar ik wat over wil vertellen is een wafel restaurant in Denpasar onder de naam Dirty Fox. Als je met de scooter bent is het een beetje oppassen geblazen bij het komen bij dit restaurant. Het zit namelijk op een ringweg waardoor je maar 1 kans krijgt om de oprit van dit restaurant te kunnen betreden, anders moet je nog een rondje maken. Maar ondanks dat is dit wafel restaurant ontzettend leuk en opvallend met hun oranje voorgevel met natuurlijk de vos als logo. Het heeft super lekkere wafels en heeft daarnaast ook een klein Nederlands tintje met de stroopwafels, maar ondanks dat is het een heel leuk en gezellig restaurantje, weg van de toeristen en zeker een bezoekje waard voor wanneer je lekkere wafels wilt en het heeft naast dat ook hele lekkere tosti achtige opties, maar ook andere normalere food opties die ook zeker lekker zijn. Dit is dus echt een plek om te chillen, te werken en om even weg te zijn van de toeristische drukte. Plus je zit heel dicht bij het Bajra Sandhi monument. Het is een soort van check point Charlie maar dan de Balinese versie daar van.



Het volgende restaurant die ik echt kan aanbevelen is de “After Taste” restaurant. Het zit in Kerobokan en dat licht tussen Kuta en Denpasar in en is dus vanaf de meeste omliggende plekken ongeveer een kwartier rijden. Het restaurant is in vergelijking met wat je bij de toeristische restaurants ziet vrij klein en heeft daarnaast een klein voor stukje met een aantal tafeltjes en hele mooie wanden gemaakt van luifels. Dit restaurant is ontzettend leuk om naar toe te gaan voor een ontbijt. Het is weg van de toeristen en meer uit de stad, maar je komt hier wel veel mensen tegen die al een tijdje in Bali wonen en zal je hier veel westerse mensen zien komen. Het verkoopt daar naast ook hele goede pizza’s dat zelfs goedgekeurd is door twee van mijn Italiaanse klasgenoten. Deze ontbijtjes kunnen jouw naam krijgen als je vaak genoeg langs komt. De beste man die hier werkt is altijd vrolijk en de ontbijtjes zijn rond de 2 a 3 euro minus de koffie wat niet veel duurder is. Daarnaast kan ik je aanraden om zeker even een keer naar het toilet te gaan. Het geen wat achter het restaurant zit is super leuk om te zien. Je komt namelijk in een Balinees huis terecht en je ziet hoe ze hier de fruit sapjes en pizza’s maken.



Het derde restaurant dat ik kan aanbevelen is de “Bunana Warung”. Dit restaurant zit in verschillende steden, maar ben vaak naar het restaurant in Seminyak geweest. De Bunana Warung verkoopt traditionele roti. En dit roti restaurant is behoorlijk local. Het heeft namelijk veel Indonesische bezoekers en is over het algemeen behoorlijk vol met mensen. Soms moet je zelfs wachten om überhaupt naar binnen te gaan. Als je een tafeltje hebt, heb je een menu op tafel liggen. Je moet wel even om een bestel briefje vragen. Dit moet je namelijk zelf invullen. Met dit bestel briefje geef je aan wat je wilt eten. Ik neem vaak Roti Keju (kaas) en de chocolade kaneel roti. Vooral de laatste roti is erg lekker. Je hebt ook de optie om groente Roti’s te proberen. De roti’s zijn ongeveer een euro per stuk en bestel vaak 1 grote en 1 kleine roti. Vaak is dit ook genoeg. Als je de roti’s besteld hebt, wordt de roti voor jouw klaar gemaakt. Bij de hartige roti’s krijg je vaak een dip sausje en die is heel lekker om samen met de hartige roti’s te eten. Ik was zelf behoorlijk verliefd op deze roti’s. En is dan ook echt het proberen waard. Je hebt naast deze roti ook veel andere roti restaurants die ook weer totaal andere roti’s hebben en dus ook het proberen waard zijn. Alleen zijn de andere roti’s wel erg zoet en zou ik het alleen aan kunnen bevelen bij de mensen die van zoete dingen houden.



Het laatste restaurant dat ik graag wil voor dragen is K’ani. K’ani was voor mij het eerste restaurant waarbij ik echt Indonesisch eten kreeg. K’ani is misschien wel een van de kleinste restaurantjes die ik bezocht heb. K’ani maakt veel mie en nasi gerechten, maar is bij mij vooral bekend als de mie goreng koningin. Ze maakt haar gerechten pittig en haar restaurantje is een typisch klein hoek keukentje wat je bij veel lokale restaurantjes ziet, maar maakt met dit kleine restaurantjes de meest lekkere mie gerechten. Naast de mie zijn haar sapjes ook echt het proberen waard. Het lekkerste is voor mij nog altijd de combinatie van banaan en mango. Ook de dragon fruit is bij haar het proberen waard aangezien ze met echt vers en rijp fruit werkt. Schrik niet van de kleur die is namelijk fel paars. Dit K’ani restaurant zit ongeveer 2 minuten van de Kerobokan gevangenis vandaan en kan vanaf Seminyak best moeilijk te benaderen zijn, vanwege het gigantisch onhandige kruispunt. Ga er dan ook vooral niet heen tijdens de spits uren.