Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Laatste stop tijdens onze Balitour - Sanur deel 1

Bali
Indonesië
AVoermans

Laatste stop tijdens onze Balitour - Sanur deel 1

21 september - Sanur
De laatste tourdag met onze gids en chauffeur. Vandaag gaan we van Candidasa naar Sanur het eindpunt van onze rondreis. In Sanur blijven we dan nog 4 nachten om bij te tanken en alles te verwerken.

Als eerste zijn we naar een klein Balinees, traditioneel dorp geweest, Tenganan. Nou traditioneel? De huizen misschien, maar het dorp zelf was een grote toeristische bedoeling. Overal kraampjes en bij de mensen binnen kon je kijken hoe ze dingen maakten. Nee, het was niet leuk. Erg jammer zelfs. Onze gids vertelde dat er in het dorp ongeveer 300 mensen wonen en deze mogen alleen met mensen uit het dorp trouwen. Verder hebben ze een eigen invulling van het geloof. Zo hebben ze maar 1 keer per jaar een grote ceremonie die een maand duurt. Nee, voor ons had dit dorp geen toevoeging op wat we al gezien hebben. Dit hebben we tegen onze gids gezegd, die aan ons merkte dat we het niks vonden.

De volgende stop was Goa Lawah. Dit is de vleermuizentempel. Om deze te bezoeken moesten we allebei een serong om. Op het moment dat we er waren was er een ceremonie bezig maar we mochten wel even binnen de tempel kijken. Het was namelijk het einde van de ceremonie. Hierna konden we overal foto’s van maken. Het achterste gedeelte is een grot en deze hangt vol met vleermuizen, wat een raar gezicht was. Onze gids vertelde nog dat de grot 20 meter diep is, maar niemand er nog in durft. Daarna zijn we gaan kijken bij een ceremonie die bedoeld om 12 dagen an de crematie te doen. Hier wordt veel geofferd. Dit was mooi om te zien. Er werd nog verteld dat er eens in de 5 jaar een publieke crematie is, omdat de mensen niet het geld hebben om steeds weer te doen. Helaas waren er ook toeristen die totaal geen respect hadden voor waar ze waren. Deze toeristen gingen voor of tussen de mensen staan die zaten te bidden voor een foto. En onze gids maar hameren op meer respect voor het geloof en de plek waar je bent.

Na de tempels zijn we doorgereden naar Sanur. Er is zelfs een 2 baans weg naar Sanur. Grappig om te zien dat ze met 4 auto's naast elkaar staan te wachten voor het stoplicht. Terwijl er echt maar 2 rijbanen zijn.

Toen we aankwamen bij het hotel moesten we 2 uur wachten voordat we de kamer in konden. Toen zijn we maar gaan lunchen, we kregen toch korting omdat we zojuist gearriveerd waren. Helaas was het eten niet echt heel lekker en hebben we uiteindelijk in de lobby gewacht tot de kamer gereed was. En toen begon de ellende. Tijdens de hele reis hadden we prachtige kamers, modern, goed onderhouden, ruim en heel netjes. Als afsluiter waar je langer verblijft, verwacht je de kers op de taart. Helaas!! Je stapte in een tijdmachine en we kwamen 50 jaar geleden terecht. We werden dan ook op de 3e verdieping op de hoek weggestopt. Echt om van te balen dus.

Gelukkig hadden we om 15.00 uur een korte evaluatie met de reisorganisatie en konden we dit aankaarten. We waren helaas niet de enige, ook een ander Nederlands stel had hetzelfde probleem, echter zaten zij in een ander gedeelte op de begane grond.
Nadat we nog wat tips kregen over wat we konden gaan doen is Juliette van NRV gaan kijken wat ze ons kon betekenen. Na overleg kregen we een andere kamer. Veel beter dan de vorige. Op de begane grond en een nieuwere badkamer. Tevens een zwembad voor de deur die we met twee andere kamers moeten delen. Na uitgepakt te hebben zijn we gaan zwemmen. Eerst een poging in de zee, maar daar lagen stenen op t zand dus zijn we maar in het zwembad gaan zwemmen. Dat was verdiend en lekker na zo’n middag.

's Avonds zijn we langs het strand naar het centrum gelopen om wat te eten. Het was langs het strand vrij duur dus zijn we in een restaurant in 't dorp gaan zoeken. Deze hadden we gelukkig vrij snel gevonden. Op de terugweg hebben we nog genoten van de volle maan die boven de zee stond.

22 september - Sanur
Vandaag een heerlijk stranddagje gehad. In Sanur is niet zo heel leuk, dus kregen we gisteren al het advies om naar Seminyak te gaan. Dus om 11.00uur hebben we een taxi genomen en om 11.45uur lagen we op een bedje aan het strand met een parasol boven ons hoofd. De zee was rus, maar heel goed te doen. Het was heerlijk afkoelen. We zijn er dan ook een paar keer ingeweest. Onze bedjes hebben we wel een aantal keer moeten verzetten, omdat de strandtent waarbij we waren een hele hoop zitzakken moest neerleggen. Uiteindelijk zijn we om 17.30uur naar een andere strandtent gegaan waar we heerlijk in zitzakken zijn neergeploft en de zonsondergang hebben gekeken. Daarna kregen we praat met een gezin uit Australie die ons nog advies gaven voor de komende dagen. Het waren leuke en rustige plekken die ze noemden dus we zijner erg benieuwd naar. Nadat we hadden gegeten hebben we de taxi terug gepakt. Deze taxi reed de meeste tijd op de lijn tussen de twee rijstroken, een beetje raar maar ja, zo zijn ze hier.

Vanochtend hebben we nog een boot geregeld om morgen naar Lembongan te gaan. Ik ben erg benieuwd, de Australische mensen zeiden dat het heerlijk rustig en heel mooi is.

Foto's

1be6f.jpg
1be6f.jpg
AVoermans
754c2.jpg
754c2.jpg
AVoermans
754c2.jpg
754c2.jpg
AVoermans