Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
Laurabish

Eerste stageweek op Bali

Ik heb er alweer 8 dagen stage op zitten. Mijn eerste dag was nogal een verrassende omdat ik met de informatie die in de brochure van het bedrijf stond meteen naar de balie werd gestuurd om klanten onze producten te verkopen. Oja, maar de info die in de brochure staat klopt niet altijd en we hebben daarnaast nog zo’n honderd andere producten. Leren uit de praktijk zullen we het maar noemen. Ondanks dat mijn kamer in Nederland het niet altijd toe zou geven hou ik van georganiseerd werken. Nee, dat zit er hier helaas niet in. Met nul kennis meteen aan de slag. Oftewel: een beetje als een autist in een hoekje met de rest proberen mee te kijken. Maar (credits to daddy) ondanks mijn autisme, heb ik toch een behoorlijk goede eerste indruk gemaakt met mijn pen. Zo’n eentje die hij altijd in tientallen van beurzen weg graait omdat ze gratis zijn.

De tweede dag van mijn stage was even een flink dieptepunt. Hoe zou ik het hier vijftien weken lang volhouden? Ik kon en deed dus niks en ik ben een vrij snel verveeld persoon. Ik stond op het punt om weg te lopen.
Toen wist ik het: er moet gewoon meer gechilled worden. Ik heb dit nu goed onder de knie en ik kan mezelf zeker wel een ‘master in the art of chillin’ noemen. Ik heb het voordeel dat ik de enige niet-Indo ben bij het bedrijf; alle reizigers zijn verrast dat er ineens een buitenlandse aan de balie staat en zijn geïnteresseerd in hoe ik hier terecht ben gekomen; wat mijn stage nu vooral een leuke uitwisseling van reisverhalen maakt en de kans geeft om veel mensen te ontmoeten.

Na een week stage op Bali kan ik zeggen dat ik hier toch wel op mijn plekje zit. Ondanks dat ik 26 dagen op rij (bijna 70 uur per week) moet werken om daarna maar 4 dagen vrij te zijn, hebben mijn collega’s mijn ogen geopend wat betreft hard werken. Zij werken standaard zeven dagen per week en ik kan nog heel veel leren van hun motivatie. Om even een voorbeeld te geven: ze lezen graag Engelse woordenboeken (whuuut). Dat zal je mij nooit zien doen, maar dingen die voor mij in Nederland vrijwel niets voorstellen of juist heel erg van zelfsprekend waren worden nu ineens uitvergroot. Ook al zou ik misschien liever de hele dag op het strand willen liggen, ik denk dat deze reis mij veel moois gaat brengen en mij veel zal leren.

Ik verwachtte een zomer vol surfen en uitgaan, maar het is meer een reis geworden die me veel bijbrengt over werken en leven in andere culturen en die mij dicht bij de locals brengt. Een reis waar ik heel erg van geniet!