Varanasi: tussen drijvende lijken en prachtige stadsbeelden
Varanasi: tussen drijvende lijken en prachtige stadsbeelden
Varanasi. Een niet te beschrijven stad. Hindoeïsten gaan er heen om hun zonden van zich af te wassen in de Ganges of om hun doden te verbranden. We kwamen aan in Varanasi na een 15 uur durende busrit. Het lijkt wel of de chauffeurs steeds idioter gaan rijden.
De Ganges is de meest vervuilde rivier van de wereld. Drinkwater mag 100 bacteriën per ml bevatten, badwater maximaal 500 bacteriën per ml, maar in de Ganges zitten niet minder dan 1,5 miljoen bacteriën per ml water. Dode lichamen van mensen worden erin gegooid zodat hun zonden vergeven worden, maar ook lichamen van koeien en honden drijven er in rond, en er komen veel riolen uit op de Ganges. Toch nemen jaarlijks een aantal miljoen mensen een heilig bad in de Ganges, wassen mensen hun kleren erin en drinken de meest arme mensen zelfs uit de Ganges.
Toen we in onze boot langs de ghat vaarden waar de meeste uitvaarten plaatsvinden was het enorm schrikken. Je ziet tientallen lichamen in de brand staan, lichamen in de Ganges worden gelegd en botten in de Ganges worden gegooid. Dit gebeurt echt pal naast mensen die een bad aan het nemen zijn. Het lijkt echt de hel op aarde als je er langs vaart. De meeste mensen worden verbrand voordat hun as en botten de Ganges in worden gegooid. Wel krijgen ze voordat ze worden verbrand nog een laatste ‘bad’ in de Ganges. Het lijk wordt dan voor enkele seconden onder water gehouden waarna het naar de houtstapel wordt gebracht om verbrand te worden. Kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen, mensen met lepra en nog een aantal uitzonderingen worden niet verbrand maar intact losgelaten op de Ganges.
Er stond een boot met toeristen voor de Ghat, wat betekende dat wij op redelijk veilige afstand stonden (voor ons was het meer dan dichtbij genoeg). Echter onze bootman wurmde zich langs de boot waardoor wij op minder dan een halve meter van de kant stonden en 20 centimeter naast ons een lijk in de Ganges werd gelegd. Je weet dan niet meer waar je moet kijken of wat je moet doen. Mensen uit heel India komen speciaal naar Varanasi toe om te sterven, daardoor gaan de uitvaarten de hele dag door. In de 10 minuten die wij voor de ghat dreven met de boot hebben we vier mensen hun laatste ‘bad’ zien krijgen en kregen de mensen in de boot naast ons water over zich heen omdat er vlak voor hun boot een bot van een lijk de Ganges in werd gegooid.
Verder is Varanasi een erg drukke en overvolle stad, zoals alle steden in India. De kleine steegjes lijken op een doolhof en worden regelmatig geblokkeerd door koeien en apen. Overal zie je armoede. Je wilt de mensen helpen, maar het is onmogelijk om iedereen iets te geven. Toen we ons ontbijt (een rol koekjes) openmaakte en er een klein kindje om geld vroeg gaven we hem een koekje. Binnen 10 seconden stonden er 30 kinderen om ons heen. Daar ging ons ontbijt, maar ze waren allemaal zo blij met een koekje:).
Vanaf Varanasi namen de de overvolle trein naar Agra....