Udaipur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De okra is weer best vandaag

Udaipur,
India


We zijn vanuit Delhi met de trein naar Udaipur gereisd, een tocht van zo’n 20 uur. Udaipur is de stad van het Lake Palace, de zomerresidentie van de Maharadja, die nog altijd in zijn Citypalace vlakbij het meer woont. Zoals altijd kijken we onze ogen uit op de markt. Hier wordt hoofdzakelijk okra verkocht, de lengte varieert tussen de 3 en 15 cm. De kleine okra is de onrijpe vrucht van een plant uit de kaasjeskruidfamilie waartoe ook katoen en stokroos horen. De man links is een kenner, want bij het kopen van de okra kan je het beste zoeken naar kleine peulen, zonder butsen of deuken, die zacht zijn (niet zompig) en toch nog vrij gemakkelijk in tweeën gebroken kunnen worden.
De grote peulen op de voorgrond (soekwa) komen van een vies ruikende klimplant en worden op dezelfde manier bereid als okra, met tomaat, ui, pepers en allerlei curry’s.
Mevrouw in het midden is aan het afrekenen, terwijl de groente wordt ingepakt in een plastic zakje. Tegenwoordig zijn plastic zakjes in veel deelstaten verboden. Een uitstekende zaak.