Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

De schatten van Rajasthan (deel 1)

Rajasthan
India
Cariene

De schatten van Rajasthan (deel 1)

De forten en paleizen in de staat Rajasthan (Noord-India) zijn de stille getuigen van tijden van weleer. Ze herinneren aan de tijd dat maharadja’s, beroemd om hun schitterende paleizen en edelstenen, de scepter zwaaiden in de deelstaat. Niet voor niets betekent de naam Rajasthan ‘Land van de koningen’. Hoewel de koninkrijken tegenwoordig deel uitmaken van Republiek India, en de maharadja’s hun excentrieke levensstijl voor een groot deel moesten opgeven, zijn er voor de reiziger nog genoeg schatten te vinden.

Zo is er Jaisalmer, de ‘gouden stad’, Udaipur, de ‘parel van Rajasthan’, kardemom, ‘de koningin van de kruiden’ en saffraan, het ‘rode goud’. Ook de bodem zit vol met schatten, zoals koper, zink, marmer en ivoor. Vrouwen zijn rijkelijk uitgedost in satijnen sari’s en behangen met schitterende gouden neusringen, arm- en enkelbanden. Zelfs rickshaws hebben in dit deel van India meer bling. Maar de grootste rijkdom van Rajasthan zit ‘m niet in haar kleurenpracht en praal, maar in haar fotogenieke voorkomen.

Lange tijd stond Rajasthan bekend als Rajputana, verwijzend naar de kaste van de Rajputs. Gedurende maar liefst tien eeuwen, van de zesde tot de zestiende eeuw, stonden zij aan het hoofd van diverse onafhankelijke koninkrijken. Die vele dynastieën hebben een rijk cultureel erfgoed nagelaten. Majestueuze forten, royale paleizen en magische tempels drukken nog altijd een stempel op het straatbeeld. Sterker nog, je kunt er nauwelijks omheen.

Zoals het Mehrangarh Fort in Jodhpur, de ‘blauwe stad’ gelegen aan de rand van de Tharwoestijn. Het fort is centraal gelegen en door haar omvang bijna overal zichtbaar. De toch al krappe steegjes, waar een middeleeuwse chaos heerst, lijken nog smaller naast dit immense bouwwerk.

In Jaipur is de historie nog duidelijker aanwezig. De hoofdstad van Rajasthan omvat maar liefst drie paleizen, twee tempels en een fort. In de directe omgeving bevinden zich nóg eens twee forten, twee tempels en een paleis. De stad ligt in een dal en is omgeven door heuvels. Op vrijwel alle toppen hiervan staan bouwwerken. Jaipur ademt aan alle kanten het Rajasthan van weleer, toen maharadja’s met olifanten op tijgers joegen, of vanuit hun sprookjesachtige paleizen over het lot van nomadische kamelendrijvers beslisten.

Het oudste gedeelte van Jaipur wordt, door gebruik van roze zandsteen, ook wel ‘roze stad’ genoemd. Hier wemelt het van de bazaars, waar kooplieden allerhande waar aanbieden. Natuurlijke edelstenen, verfijnd textiel, bontgekleurde tapijten, gouden en zilveren sieraden, ivoren snijwerk en marmeren beelden zijn populaire souvenirs. Vanwege de goede kwaliteit voor relatief weinig geld, staat Jaipur staat bekend als een waar shopper’s paradise. Maar hoe goedkoop het ook lijkt, het kan vaak nog de helft goedkoper. Koopmannen noemen standaard bijna het dubbele van de werkelijke waarde. Speel het spel van onderhandelen dus mee!

En dan is er nog Udaipur, een vreemde eend in de bijt vanwege haar overvloed aan water. De stad heeft talloze bijnamen: ‘de parel van Rajasthan’, de ‘city of lakes’ en ‘het Venetië van Rajasthan’. Gelegen op 600 meter boven de zeespiegel mag Udaipur zich gelukkig prijzen met drie meren, en die hebben een bijzondere functie gekregen. Maharadja Jagat Singh II liet begin zeventiende eeuw op beide eilanden in het Picholameer een paleis bouwen. Op dat moment stond er al een groter paleis aan de oever van het meer, het city palace. En alsof dat nog niet genoeg is, kijkt er vanaf een nabijgelegen bergtop nóg een paleis op de stad neer!

Foto's

5ef2e.jpg
5ef2e.jpg
Cariene
8797e.jpg
8797e.jpg
Cariene
62005.jpg
62005.jpg
Cariene