Odisha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zonnetempel van Konark

Odisha,
India


Volgens de legende zijn er heel wat , vooral Portugese, zeilschepen vergaan in de Baai van Bengalen omdat het kompas niet goed werkte. Hoe kwam dat ?

Tijdens de bouw van Zonnetempel van Konark, of Konârak, ontstond er een probleem. Niemand wist hoe de tonnen wegende sluitsteen op zijn plek boven in de bijna voltooide tempel te krijgen. Gelukkig kwam de zoon van de bouwmeester met een briljant idee: boven in de tempel werd een sterke magneet geplaatst die de sluitsteen hop, zonder een centje pijn naar zijn plek trok. Er zijn mensen die nog altijd beweren dat het magnetisch veld rond de tempel afwijkend gedrag vertoont.

Mooi verhaal natuurlijk, maar fysisch niet helemaal goed onderbouwd helaas. Dat doet niks af aan de schoonheid van dit bouwwerk. In deze overzichtsfoto van de centrale tempel is dat niet te zien maar de hoeveelheid detail in het beeldhouwwerk is duizelingwekkend. Olifanten, krijgers, koningen en metershoge gedecoreerde wielen zijn met of voor detail uitgehakt. Net als bij andere tempels in India ontbreken ook bij dit Werelderfgoed de erotische scènes niet.

Konark ligt op 60 kilometer van Bubaneshwar de hoofdstad van Odisha. Als je hier al westerse toeristen ziet dan doen die Konark als een deel van een dagtrip. Wij hebben een aantal dagen hier verbleven waardoor je de tempel kan bewonderen bij zonsop- en ondergang als het lekker rustig is. Op 3 kilometer ligt een kilometers lang strand waar je heerlijk kunt wandelen. Daarnaast ben je met een halfuur in Puri met zijn belangrijke Jagganath tempel en het levendige Indiase strandleven.