Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordoost India image

Druk weekje: Sikkim - Calcutta - Bangkok - Yangon

Noordoost India
India
Gekko82

Druk weekje: Sikkim - Calcutta - Bangkok - Yangon

Hallo leute!

Na onze geweldige trek in Sikkim hebben we daar ook nog een tourtje naar het noorden gedaan. Weer fantastische berglandschappen, maar ook heel veel jeepen. We hadden een leuke groep en vooral de hot springs waren heel vet: op 4600m in je zwembroek / bikini tussen de besneeuwde bergtoppen! En zo heet dat je er een (half)gekookt eitje in kunt klaarmaken... Voor het noorden van Sikkim heb je als buitenlander ook weer permits nodig, net als voor de trek, ze willen controle houden. Er is in het noorden heel veel leger aanwezig. Ze zijn een beetje bang voor China... Het is een omstreden stukje land. Daarom wordt door India veel geinvesteerd in deze regio, om de mensen tevreden en aan het werk te houden. Zo werd er overal aan de zeer slechte weg (landslides) gewerkt. “Ever wondered who defeit death to build these roads? It was BRO who leads the way” aldus de Borders Road Organisation overal langs de weg. Net als veel grappige opvoedkundige waarschuwingen, als je ze allemaal leest lig je zeker in het ravijn “If married, divorce speed!” en “Speed thrills, but kills”. Leuke trip.

Na Sikkim, wat letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van India was, zijn we met een jeep, riksha en nachttrein in 24 uur in Calcutta beland. Grote, arme, verpauperde stad. Het had wel iets. Veel vergane glorie uit het koloniale tijdperk, door het vele vocht bladdert alles af. We hadden slechts twee dagen, moesten ook nog het e.e.a. regelen, wilden souvenirs kopen en het eerste postpakket vol met de slaapzakken en winterkleren naar huis sturen.

Op 18 november vlogen we naar Bangkok. Geen Grand palace en zo omdat we hier al eerder zijn geweest. Vooral lekker met de Thai meegedaan: hele dag eten en veel in de malls gehangen. We hebben het er vijf dagen even lekker van genomen: pad thai, tom yam, sushi, curry, Subway, Starbucks, BBQ chips, Singha, bios, shoppen, Chakuthak weekend market (!) en cocktails op de 60e verdieping van de Banyan tree (WOW!). Ook een middagje een kookcursus gedaan, dus nu kunnen we ook zelf echt pad thai maken, jee! Bangkok was een lang weekend genieten!

Op 24 november vlogen we naar Yangon, de hoofdstad van Myanmar, met een hele vroege AirAsia vlucht. Myanmar is een (beetje) een omstreden land. Door het militaire regime dat hier al sinds jaren '60 aan de macht is, vragen veel mensen zich af of je hier wel zo nodig naar toe moet, ook vanwege de boycot. Wij vroegen ons dat eerst ook af, maar na veel enthousiaste verhalen en wat inlezen, kregen we het idee dat je juist wel moet gaan. Goede zet! We hebben ons nog nooit ergens zo welkom gevoeld! De mensen zijn geweldig! Zo aardig, behulpzaam en eerlijk! Iedereen lacht naar je en zegt je gedag. Veel mensen proberen in gebrekkig Engels toch een praatje met je te maken en kinderen sprinten naar de weg als ze zien dat er in de bus, taxi, boot of trishaw ook een toerist blijkt te zitten... Erg leuk!

We begonnen in Yangon. Broeierig warm! Grote stad, 6 miljoen inwoners. We moesten er een beetje inkomen, maar vonden de stad ook wel leuk. Veel leven op de brede stoepen: teashops, kraampjes, hotpot- en andere eettentjes, rare gekleurde drinkies. Lekker vol. We zijn natuurlijk ook naar de Shewdagon Pagoda geweest. De grote pagode van Yangon en een van de belangrijkste religieuze sites van het land. Mooi gouden torentje, glitter en glamour, maar tegelijkertijd peaceful. Interessante praatjes gemaakt met wat monniken (iedereen in Myanmar probeert praatjes met je te maken!). Er zijn heel veel pagodes en gouden torentjes in Myanmar (dit is de bekendste), heel veel kloosters en heel monniken, vanaf heel jonge leeftijd al. Myanmar is echt heel buddhistisch en in het straatbeeld zie je altijd wel iets van terug. Bijvoorbeeld mannetjes die de hele dag in een microfoon bleren, voor donaties voor pagodes en kloosters (teringherrie, ook om 4 ’s ochtends, hehe). Ook ’s ochtends vroeg veel groepjes monniken die hun ronde maken voor alms (voedsel, geld, aalmoezen).

In het volgende verslag meer over het fantastische Myanmar.
Grtz.

Foto's

16966.jpg
16966.jpg
Gekko82
dd154.jpg
dd154.jpg
Gekko82
d8562.jpg
d8562.jpg
Gekko82