Georgië reviews

8
Georgië
Erik was hier 15 mrt 2018
Direct na aankomst in Georgie waan je je in een andere wereld en je merkt direct dat nog niet veel toeristen je zijn voor gegaan. Dat is o.a. te merken aan de lage prijzen voor bezienswaardigheden en het nog ontbreken van echt goede verbindingen tussen de verschillende plekken. Dat maakt het wel juist avontuurlijk. Vanuit Tbilisi bezoek je binnen een dag Gori, de geboortestad van Stalin en Uplistsikhe , een oude stad uitgehouwen uit de rotsen. Vergeet ook zeker niet te genieten van de Georgische wijn in een van de vele wijnhuizen of gewoon in restaurants die ook vaak eigen gemaakte en erg lekkere wijn verkopen voor extreem lage prijzen. Wie wat verder het land in wil, kan een bezoek brengen aan Batumi aan de Zwarte Zee of Kutaisi in het midden van het land. Hier vlakbij ligt Sataplia National Park waar nog voerafdrukken te vinden zijn van dinosaurussen. Vanuit Tbilisi naar het noorden kom je terecht in de bergen bij Kazbegi tegen de Russische grens. Hier vind je geweldige uitzichten. Met een oppervlakte 2x zo groot als Nederland en slechts 4,5 miljoen inwoners is Georgie een wijds land dat erom vraagt ontdekt te worden. Ga erheen nu nog niet veel mensen je zijn voor het massa toerisme dit land ontdekt heeft...
Land
  • lekker eten en drinken
  • vriendelijke/trotse mensen
  • weinig toeristen
  • lange reistijden tussen bezienswaardigheden
  • geen binnenlandse vluchten mogelijk
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Georgië
bgavandenheuvel83 was hier 19 dec 2017
In 2014 heb ik zelf door Georgië gereisd hetgeen erg goed te doen is. Gebruik kan worden gemaakt van openbaar vervoer en lokaal kunnen taxi's worden gehuurd voor een zeer acceptabele prijs. Prijs was in 2014 EUR 5 - 6 per uur en soms minder. De trip naar Ushguli kan je ook als je met reisorganisatie bent gemakkelijk zelf regelen in Mestia. I.p.v. meer dan EUR 50,- per persoon. te betalen kan je zelf de groep vormen. Een jeep kostte in 2014 voor een retour EUR 90,- en hier kunnen dan 6 tot 7 passagiers in. Naar Vardzia organiseert de lokale VVV het transport vanuit Borjomi. Vanaf drie personen vertrekt de tour en deze personen hoeven niet in één boeking te zitten. Tijdens mijn trip kon ik niet naar Kasbegi vanwege een aardverschuiving. Zugdidi en omgeving waren toen een mooi alternatief. Hier is gemakkelijk met de hulp van de accommodatie een auto en chauffeur te regelen voor ongeveer EUR 35,- voor de hele dag met de auto. Kortom Georgië is een mooi land met vriendelijke mensen, veilig en voldoende te zien om je drie weken te kunnen vermaken.
Land
  • Relatief gezien weinig toeristen.
  • Afwisselend cultuur en natuur
  • Goedkoop en gemakkelijk zonder reisorganisatie te doen.
  • Kan meer dan 40 graden worden in de zomer.
  • Gevaarlijk verkeer niet zelf rijden.
Review geplaatst op 2017-12-19
10
Georgië Kaukasus gebergte
ejbaaijens was hier 01 okt 2017
Vanuit Tbilisi kun je gemakkelijk het Kaukasus gebergte bereizen via de Georgian Military Road. Het is een bijzonder mooie route. Alleen kan de weg afgesloten zijn als er sneeuw gevallen is. Vanaf oktober loop je dat risico. Vanuit Tbilisi rijdt je eerst langs een enorme stuwdam met daarachter een prachtig meer omringd door de bergen. Een uur later kom je door het wintersport gebied. Meer gecultiveerd, maar prachtig. Echt indrukwekkend worden de landschappen daarna. Via vele haarspeldbochten kom je op steeds grotere hoogten. In de buurt van de Jvari pas zeker stoppen! Rijd je weer verder richting de Russische grens, dan kom je in Stepantsminda, een klein stadje aan de voet van de berg Kazbeg. Daar kun je gemakkelijk met een 4x4 een route de bergen in rijden. Door elkaar geschut kom je dan een prachtig gelegen klooster bezoeken. Kortom deze weg vanuit Tbilisi is een aanrader!
Regio
  • schitterende landschappen
  • prachtig gelegen stumeer
  • wandelen op de Jvari pas
  • bij sneeuw kan de weg gesloten zijn
Review geplaatst op 2017-12-07
10
Georgië
ejbaaijens was hier 01 okt 2017
De Georgian Military Road is echt een schitterende weg vanuit Tbilisi door het Kaukasus gebergte. Onderweg een grillig tussen de bergen gelegen stuwmeer met een eeuwenoud kerkje langs de weg. De bergen worden steeds hoger. Je rijdt door een prachtig natuurgebied en vervolgens een skigebied. Daarna worden de bergen nog hoger en ruiger. Het stadje Stepantsminda (voorheen Kazbegi) is de plek om een tijdje te verblijven. Je kunt er schitterende wandelingen maken of met een 4x4 de bergen in gaan. In de bergen op een volledig verlaten plek een oud klooster. In oktober heb je al kans dat er sneeuw in de bergen ligt. Extra mooi, maar informeer wel even of deze weg open is, want bij teveel sneeuw wordt de weg tijdelijk afgesloten.
Land
  • afwisselende route
  • prachtig berggebied
  • enkele oude kerkjes en kloosters
  • een tussen de bergen gelegen stuwmeer
  • bij veel sneeuw kan de weg afgesloten zijn
Review geplaatst op 2017-12-07
10
Georgië Kaukasus gebergte
ejbaaijens was hier 01 okt 2017
Als je naar Georgië gaat, dan is een rit over de Georgian Military Road een aanrader! De weg loopt vanuit Tbilisi door een adembenemend landschap in het Kaukasus gebergte. Vlak voor de Russische grens ligt in de schaduw van de berg Kazbek (5047 meter hoog) het stadje Stepantsminda (voorheen Kazbegi). Vanuit dit stadje kun je in 2 à 3 uur wandelen naar de Gergeti Trinity Church dat in een verlaten berglandschap een fantastische ligging heeft. Het is ook mogelijk in het dorp een 4x4 auto met chauffeur te regelen die je in ongeveer een half uur over een extreem lastig pad naar boven brengt. Wij waren er in oktober en met de deels gesmolten sneeuw en de bijbehorende modder was dit pad ook voor de lokale chauffeurs een uitdaging, maar dat maakt het ook weer spannend.
Regio
  • prachtig berglandschap
  • mooie wandeling
  • fantastisch gelegen kerkje
  • bij sneeuw moeilijker bereikbaar
Review geplaatst op 2017-12-17
7
Georgië
KHeijlaerts was hier 01 aug 2017
Wil je authentiek tussen de Georgiers naar het strand aan de zwarte zee dan is Ureki een leuke plek. Hier is alles nog een beetje houtje-touwtje en niet heel erg op buitenlandse toeristen gericht. Er wordt flink gewerkt aan dit plaatsje dus ik vermoed dat het er over een jaar of 2 alweer heel anders bij kan liggen. Nu zijn de parkeervoorzieningen bijvoorbeeld nog niet echt georganiseerd. Je kan als je heel vroeg bent een plaatsje aan de straat vinden of als je later bent ook wel bij mensen in de tuin die hun tuin daarvoor open stellen. Wij betaalden 2 lari voor een dag (delen door 3 = euro) Wij dronken en aten wat bij een net nieuw geopende strandtent. Het strand is hier zwart zand, veel fijner vind ik persoonlijk dan de kiezelstranden bij Batumi. Het zand is ijzerhoudend en zou geneeskrachtige werking hebben. Dus doe net als de locals en smeer je lekker in met het zand. Het water blijft vrij lang ondiep dus voor gezinnen met kinderen lijkt me dit ideaal. Ook hier kan je op zo'n 'opblaas-banaan' de zee op, of bungelen aan een parachute achter een speedboot net als bij Batumi. Alleen alles veel kleinschaliger en rustiger. Verwacht echter nu nog niet te veel verder qua voorzieningen. De straat richting strand is erg druk met verkeer, wandelaars, kraampjes om zwembanden e.d. te kopen. Eenmaal aan het strand merk je hier weinig meer van.
Land
  • Rustig
  • Zandstrand ipv kiezels
  • Vooral binnenlands toerisme
  • Tot vrij ver ondiep, voor kinderen fijn.
  • Nog weinig voorzieningen
  • Drukte in de straat richting strand
Review geplaatst op 2017-08-24
9
Georgië
KHeijlaerts was hier 01 aug 2017
De kabelbanen zijn een hele unieke, toffe, 'buiten-de-gebaande-paden-activiteit'. En hiermee ook een van de tofste activiteiten die ik heb ondernomen in Georgie. De stad Chiatura zelf is verder erg rauw en puur, en er is niet heel veel moois; Weinig voor toeristen. Behalve de vele kabelbanen die je in deze stad vind (en de vele urbexlocaties). In Chiatura werd in het Sovjet-tijdperk openbaar vervoer geïntroduceerd in de vorm van kabelbanen. De banen werden gebouwd om arbeiders makkelijk te vervoeren die in de mijnen naar mangaan groeven. Zo'n zestig jaar later zijn zo'n 15 van de 21 kabelbanen nog steeds in gebruik als een soort van luchtbuslijnen. Nu nog zijn de kabelbanen in Chiatura de snelste en handigste manier voor forenzen om door de stad te reizen. De stad is namelijk gelegen op en tussen de bergen. Om snel van je sovjetflat naar beneden in het centrum te gaan, om van de ene berg naar de andere te gaan en om dus bij de mijnen te komen is dit vele malen sneller dan via de weg: en gratis! Het onderhoud is echter wel een puntje... Je kijkt op sommige plekken letterlijk door de verroeste ijzeren platen heen. Ze worden daarom in de volksmond ook wel de 'flying coffins' genoemd. Je moet dus wel de knop 'verstand' even uitzetten als je je waagt aan deze roestige vorm van openbaar vervoer. Maar dan heb je wel een eeuwige herinnering! En het uitzicht boven is erg mooi over de stad.
Land
  • Unieke belevenis
  • Nog niet door toeristen ontdekt
  • Echt buiten de gebaande paden
  • Gratis
  • Mooie uitzichten
  • De stad zelf heeft weinig te bieden
  • Stiekem best gevaarlijk denk ik
Review geplaatst op 2017-08-28
9
Georgië
ejbaaijens was hier 01 nov 2016
Tbilisi is de zeer afwisselende hoofdstad van Georgië. In de stad loop je binnen enkele straten tussen oude enigszins vervallen huisjes of een landelijk aandoende omgeving om even daarna door een straat met kleurrijk gerenoveerde huizen te lopen. Van historisch naar hip, van rustig naar druk. De centrale markt neemt een heel grote oppervlak in. Er valt veel te ontdekken. Op de zaterdag vind je op een oud perron en er achter een deel waar mensen uit de bergachtige omgeving hun zelf verbouwde groenten/fruit of eigen gemaakte kaas te verkopen en dat vanuit de achterbak van karakteristieke oude auto's. In het toeristische deel van de stad vind je vele diverse restaurantjes waar je heerlijke lokale gerechten kan eten, maar ook de internationale keuken. Na het eten zeker weer gaan wandelen. Over de futuristische loopbrug over de rivier, met een kabelbaan naar grote hoogte waar je een weids uitzicht hebt over de verlichte stad. Daarna een wandeling langs verlichte paden de berg af. In de stad valt nog veel te ontdekken door juist het toeristische centrum te verlaten. Lopend vonden wij heel leuk, maar ook met de metro reizen is eenvoudig.
Land
  • afwisseling
  • ook deels van de gebaande paden
  • leuke markten
  • mooie architectuur
  • geen directe vluchten
Review geplaatst op 2016-11-15
9
Georgië
ejbaaijens was hier 01 nov 2016
Tbilisi is een heel interessante stad om wandelend te verkennen. In het oude deel van de stad gezellige nauwe straatjes met oude karakteristieke huizen met kleurrijke balkons. Stille straatjes wisselen af met drukke straatjes met een diversiteit aan restaurants en winkeltjes met lokale producten. Aan de andere kant van de rivier een grote kathedraal met 'gouden' dak. Loop je in de wijk achter de kathedraal, dan ervaar je een landelijke sfeer. Loop je parallel aan de rivier naar het noorden dan kom je in een volledig vernieuwd gebied met prachtige kleurrijke huizen. Net gerenoveerd, dus het lijkt net een filmdecor. Loop je nog verder parallel aan de rivier richting het centraal station, dan wordt het rommeliger en kom je steeds dichter bij de markt. Weer de rivier over richting het oude deel. Hier kom je bij een park met aan de randen een rommelmarkt met oude Sowjet spulletjes en lokale kunst. Leuk om rond te neuzen. Aan de kant van de oude stad liggen ruige bergen. je kunt hier met paadjes omhoog of eventueel met een kabelbaan. Fantastisch uitzicht over de stad. Kortom: Tbilisi is een aanrader. Wij vlogen met Ukraine International via Kiew. Prima vluchten en niet zo duur.
Land
  • afwisselende stad
  • een andere wereld
  • leuke markten
  • prachtige landschappen buiten de stad
  • mooie kleine kerkjes
  • zichtbare armoede
Review geplaatst op 2016-11-15
9
Georgië Kaukasus gebergte
ejbaaijens was hier 01 nov 2016
Vanuit Tbilisi rijd je naar het noorden via de Georgian Military Highway. Het landschap wordt steeds bergachtiger. Onderweg ene reusachtig stuwmeer met een prachtig kerkje aan de rand. Een stuk verder kom je in een ski-resort. Een weids berglandschap waar je alleen maar van kan genieten. Ongeveer 10 kilometer voor de Russische grens kom je bij het stadje Stepantminda. Je hebt daar al een mooi uitzicht op de berg Kazbeg. In Stepantminda kun je een 4x4 auto met chauffeur regelen om de bergen in te gaan. De rit is zeer uitdagend en je wordt behoorlijk door elkaar geschud. Maar je komt o.a. bij een oud klooster dat schitterend op een berg ligt. Prachtige uitzichten die de rit meer dan waard zijn.
Regio
  • prachtig berggebied
  • leuke kleine hotels
  • uitdagende ritjes de bergen in
  • schitterend gebied voor wandelingen
  • in de winter koud en niet altijd bereikbaar
Review geplaatst op 2016-11-15
8
Georgië
Direct na aankomst in Georgie waan je je in een andere wereld en je merkt direct dat nog niet veel toeristen je zijn voor gegaan. Dat is o.a. te merken aan de lage prijzen voor bezienswaardigheden en het nog ontbreken van echt goede verbindingen tussen de verschillende plekken. Dat maakt het wel juist avontuurlijk. Vanuit Tbilisi bezoek je binnen een dag Gori, de geboortestad van Stalin en Uplistsikhe , een oude stad uitgehouwen uit de rotsen. Vergeet ook zeker niet te genieten van de Georgische wijn in een van de vele wijnhuizen of gewoon in restaurants die ook vaak eigen gemaakte en erg lekkere wijn verkopen voor extreem lage prijzen. Wie wat verder het land in wil, kan een bezoek brengen aan Batumi aan de Zwarte Zee of Kutaisi in het midden van het land. Hier vlakbij ligt Sataplia National Park waar nog voerafdrukken te vinden zijn van dinosaurussen. Vanuit Tbilisi naar het noorden kom je terecht in de bergen bij Kazbegi tegen de Russische grens. Hier vind je geweldige uitzichten. Met een oppervlakte 2x zo groot als Nederland en slechts 4,5 miljoen inwoners is Georgie een wijds land dat erom vraagt ontdekt te worden. Ga erheen nu nog niet veel mensen je zijn voor het massa toerisme dit land ontdekt heeft...
Land
  • lekker eten en drinken
  • vriendelijke/trotse mensen
  • weinig toeristen
  • lange reistijden tussen bezienswaardigheden
  • geen binnenlandse vluchten mogelijk
Review geplaatst op 2016-10-25
7
Georgië
Zandkorrel was hier 01 okt 2015
Tbilisi, een stad met een moeilijke naam en niet meteen het eerste waar je aan denkt bij het plannen van een citytripje. Toch zou dat heel goed kunnen. Ik bezocht de stad als onderdeel van een rondreis, maar zou hier zeker een keer terug willen komen voor een lang weekend. De stad doet gemoedelijk aan en heeft een Zuid-Europese sfeer, hier en daar wat gelardeerd met Oost-Europese en Russische details, maar al met al zou je zeker niet vermoeden dat je hier in een voormalig onderdeel van de Sovjet-Unie rondloopt. Veel terrasjes en restaurantjes, waar je prima en niet duur kunt eten en ook op cultureel gebied kun je aan je trekken komen. Kijk wel uit met oversteken, men rijdt ook in de stad hard. Heel mooi vond ik vooral de authentieke, pastelkleurige houten huizen, met prachtig versierde veranda's. Ik was er in het najaar, dan is er een aangename temperatuur. Als zomerbestemming lijkt het me minder geschikt, maar dat weet ik dus niet uit eigen ervaring.
Land
  • Heerlijk eten
  • Gemoedelijke sfeer
  • Niet duur
  • Nog niet zo veel toeristen
  • Verkeershectiek
Review geplaatst op 2016-09-14
9
Georgië Kaukasus gebergte
Graaf was hier 01 sep 2012
De hele streek Opper-Svanetië staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, ze zijn van plan om hier een Nationaal Park van te maken. Doordat deze streek lange tijd geïsoleerd is gebleven, heeft Opper-Svanetië in de Kaukasus het karakteristieke landschap van de kleine dorpen gedomineerd door de vele wachttorens, in het prachtige berglandschap behouden. De unieke wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, pakhuizen en verdedigingsposten tegen binnenvallende troepen. Wellicht het mooiste dorp hier is Ushguli, dit ligt 46 kilometer van Mestia op 2200 meter hoogte. De hoogste permanent bewoonbare plek in Europa. Alleen bereikbaar via een zeer slechte weg, met 4-W-D is het dan minimaal 3 uur rijden. Hier zie je nog een echt authentiek dorp met veel wachttorens. Een zwarte wachttoren is het winterverblijf van koningin Tamar. Achter het dorp heb je de Lamaria-kerk uit de 9de eeuw, met fresco’s van koningin Tamar. In het dorp is nog een klein etnografisch museum. Wachttorens werden gebruikt als woonhuizen, waarbij je tevens de vijand al vanaf een grote afstand kon zien. Beneden kon de oogst worden opgeslagen.
Regio
  • authentiek dorp
  • heel weinig toeristen
  • prachtig ruig berglandschap
  • bijzondere cultuur en geschiedenis
  • moeilijk bereikbaar, alleen 4WD
Review geplaatst op 2017-03-11
9
Georgië
Graaf was hier 01 sep 2012
Vardzia in het zuiden van Georgië nabij de Turkse grens, is een grottenstad en kloostercomplex uit de middeleeuwen. In de hoogtij bestond dit complex uit ruim 6000 grotwoningen verdeeld over 13 verdiepingen. In de 13de eeuw heeft een grote aardbeving veel vernield en tijd, erosie en oorlogen in de 16de eeuw hebben een einde aan het kloostertijdperk gemaakt. Tegenwoordig wordt het door een kleine groep ijverige monniken onderhouden. Zo’n 300 appartementen en hallen zijn via tunnels te bezoeken, en een paar oude irrigatiepijpen brengen nog steeds drinkbaar water. De kerk, voorzien van prachtige eeuwenoude fresco’s is ook nog te bezoeken, ligt bij die 2 bogen die je ziet. Vrouwen moeten een sjaal om en een rok aan, er staat een doos met oude kledingstukken bij de ingang.
Land
  • prachtig complex met grotwoningen
  • behoorlijk omhoog lopen
  • steile trappetjes en nauwe doorgangen
Review geplaatst op 2017-03-15
10
Georgië Kaukasus gebergte
Fransvdg was hier 01 aug 2011
De Georgische Militaire weg richting Rusland is een prachtige route door de Kaukasus. Vooral het traject tussen Gudauri en Kazbegi is heel fotogeniek vanwege zijn imponerende natuur. Ook ik in de zomer kom je daar nog volop bloeiende bloemen tegen. Onderweg kom je langs een fraai vriendschapsmonument van Georgië en Rusland uit 1983. Intussen is die vriendschapsband ver te zoeken. Dat kun je bij het monument goed zien, want verschillende tegels zijn intussen verdwenen. Vanuit het dorp Kazbegi kun je naar het hoger gelegen Tsminda Samebakerkje in Gergeti. Vanuit het centrum van Kazbegi ben ik in een oude Lada met vierwielaandrijving naar boven gegaan. Zo’n rit is echt feest: je hotst en botst over keien en door kuilen naar boven toe. De chauffeur geniet er zelf ook van en doet zijn uiterste best om lekker met zijn karretje over deze slechte weg te raggen. Als je geluk hebt krijgt je ook een van de hoogste bergen van Georgië nog te zien, de besneeuwde top van de Kazbeg reikt tot wel 5047 meter. Ik heb hem zelf alleen op foto’s in reisgidsen gezien, want een dik wolkendek zorgde ervoor dat hij verstoppertje kon spelen. Maar die wolken kunnen er ook voor zorgen dat je bij het kerkje van Gergeti heel mooie foto’s kunt maken.De loslopende koeien rond het kerkje maken de plek ook fotogeniek.
Regio
  • prachtige natuur
  • rijden in een oude Lada
  • fotogenieke plek
  • afgelegen plek
Review geplaatst op 2016-12-04