Kaukasus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uniek wandelen en logeren in Svanetie

Kaukasus gebergte,
Georgië


Svanetie is een van de meest noordelijke provincies van Georgie, gelegen aan de Russische grens. Het gebied is lange tijd afgesloten geweest van de rest van de wereld door zijn ontoegankelijke ligging diep in de Kaukasus. In vele reisgidsen staat te lezen dat het afgeraden is hier zonder gids heen te reizen omdat vele toeristen gekidnapt worden. Niets is minder waar!

Het gebied is de laatste jaren zeer sterk veranderd. Vorig jaar werden de laatste kilometers gelegd van een nieuwe weg die de hoofdstad Mestia met de stad Zugdidi moet verbinden. Waar de rit vroeger snel 6 à 7 uur in beslag nam, zou het sinds dit jaar op een goede 3 uur moeten kunnen. Aangezien de weg nu af is, blijven ook de toeristen niet uit. De in de reisgidsen zo geprezen stad Ushguli die middenin UNESCO erfgoed ligt, is steeds meer een grote toeristische attractie aan het worden.

Wat daarom een leuk alternatief kan zijn is om de veel minder populaire stad Adishi te bezoeken. Het is prachtig gelegen in een diepe vallei en er zijn genoeg (helaas onbewegwijzerde) wandelmogelijkheden. Je kan er vanuit Mestia in twee dagen wandelen geraken, maar ook taxi's zijn beschikbaar (die overigens veel goedkoper zijn dan de taxi's naar Ushguli).
Op voorhand een slaapplaats reserveren is niet nodig, want bij je aankomst staat het hele dorp je op te wachten.
indien je vanuit Adishi nog verder wil wandelen naar Ushguli, ook dat kan. Je moet dan rekenen op nog eens twee dagen.