Georgië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Klauteren bij het David Gareja kloostercomplex.

Georgië


David Gareja stichtte in de 6e eeuw na Christus in de provincie Kachetië een klooster. Vanuit Tblisi kun je een prachtige dagtocht er naar toe maken. Het landschap is een verrassing. Het grootste deel van Georgië is groen maar dit gebied oogt als een grote gele savanne. Sommige mensen noemen het zelfs de Georgische woestijn.
Het fraai gerestaureerde Lavra klooster is met de auto goed te bereiken. Hier wonen nog een paar monniken. Ook zie je daar de grotwoningen van hun voorgangers.

Je excursie wordt pas echt leuk als je ook naar boven klautert langs steile geitenpaadjes. Neem wel een stok mee, want daar kun je onderweg veel steun aan hebben!
Boven op de bergrug heb je een weids uitzicht. Aan de ene kant ligt Georgië, aan de andere kant strekt Azerbeidzjan zich in de diepte uit. Maar je hebt geen paspoort nodig want je blijft op Georgisch grondgebied.

Via een smal pad kom je bij het verlaten Udabnoklooster. Hier zijn nog fraaie oude fresco’s te zien. Helaas is er wel een flink aantal bekrast en beschadigd door erosie. In de Sovjettijd is er bepaald niet zachtzinnig met deze kunstschatten omgegaan. Het Rode Leger hield hier namelijk schietoefeningen met het hooggelegen kloostercomplex als doel….

Trek minstens twee uur uit voor je wandeling en neem beslist een fles water mee voor onderweg. Moe maar voldaan kun je na afloop van je klauterpartij tot rust komen in het kleine kerkje van het Lavra klooster.