Centraal Georgie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een trieste vrouw, maar een mooi verhaal.

Centraal Georgie,
Georgië


Deze triest kijkende dame kwam ik tegen in de Svetischoveli-kathedraal in de stad Mtscheta.

De bouw van deze kathedraal startte al in de vierde eeuw na Christus. Er hoort een mooi verhaal bij, want de Svetitschoveli-kathedraal staat bekend als de begraafplaats van Jezus Christus' mantel.

Ik citeer Wikipedia: In de eerste eeuw was een Georgische Jood, genaamd Elioz uit Mtscheta, aanwezig bij de kruisiging van Jezus Christus in Jeruzalem. Elioz kocht Jezus' Heilige Rok van een Romeinse soldaat in Golgotha en bracht die terug naar Georgië.

Eenmaal terug in zijn stad ontmoette Elioz zijn zus Sidonia. Direct toen Sidonia de Heilige Rok aantrok stierf ze van de emoties van het heilige object. Het was niet mogelijk om de mantel van haar los te krijgen, dus werd ze ermee begraven. De plaats waar Sidonia is begraven met Christus' mantel wordt tot op heden bewaard in de kathedraal.

Later groeide uit haar graf een enorme libanonceder. De heilige Nina van Georgië gaf in de vierde eeuw opdracht de boom om te hakken en er zeven pilaren van te maken voor het bouwen van de kerk. De zevende pilaar had echter magische krachten en steeg omhoog.

Nadat Nina van Georgië de gehele nacht had gebeden, keerde de pilaar terug naar de aarde. De vloeistof die uit de boom kwam zou mensen hebben genezen van ziektes. Vandaar de naam van de kathedraal: de Levende-Pilaarkathedraal.

Maar ik vrees dat de dame op mijn foto er niet de kracht heeft gevonden die ze nodig heeft.