Tbilisi, parel in de Kaukasus - Deel 1 - De oude stad
Tbilisi, parel in de Kaukasus - Deel 1 - De oude stad
Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, met ruim 500 km2 en bijna 1,5 miljoen inwoners tevens de grootste stad, is een mix van oude historie en moderne gebouwen. Dit combineren met lekker eten en heerlijke wijn maakt dat je hier met gemak een aantal dagen kan vertoeven en verschillende kanten van de stad kan zien.
De oude stad
De oude stad met dicht aan de rivier een aantal kerken, badhuizen, straatjes met gezellige, soms hippe restaurantjes en de schuine klokkentoren naast het marionetten theater van Rezo Gabriadze is een must see wanneer je in Tbilisi bent.
Wanneer je de oude stad binnen gaat vanaf de hoofdweg Nikoloz Baratashvili Street, de Shavteli Street in, dan kom je allereerst langs het marionetten theater van Gabriadze, waar shows worden gegeven. Naast het theater staat de schuine klokkentoren, welke door Gabriadze zelf gebouwd is. Ondanks dat de klokkentoren er oud uit ziet, is deze pas gebouwd in 2010, Gabriadze gebruikte voor de bouw materialen die gevonden zijn in de oude stad en materialen van bijvoorbeeld ingestorte huizen als gevolg van een zware aardbeving. Elk uur komt er uit een luikje bovenin de toren een engel die de klok luid en twee maal daags, om 12.00 en 19.00, wordt er in het midden een klein theaterstuk gespeeld die Gabriadze "The circle of life" noemt.
Vervolgens loop je met een klein bochtje rechtdoor en passeer je aan de linker kant de Anchiskhati Basiliek. Deze kerk stamt uit de 6e eeuw en is daarmee de oudst bewaarde kerk in Tbilisi, die behoort tot de Georgische Orthodoxe kerk. Oorspronkelijk opgedragen aan de heilige maagd Maria, wat ervoor gezorgd heeft dat de volledige naam van deze kerk "Anchiskhati Basilica of Saint Mary" is.
Wanneer we dan weer onze weg vervolgen door de Shavteli Street, gaat deze op een gegeven moment over in de Erekle II Street en zie je aan de linkerkant de Vredesbrug ("Peace Bridge"). Deze stalen en glazen constructie is ontworpen door de Italiaanse ontwerper Michele de Lucchi, is gebouwd in Italië en vervolgens door 200 trucks in delen naar Tbilisi vervoerd, waar de brug vervolgens op 6 mei 2010 officieel geopend is. Er zit ook een Nederlands tintje aan de brug ; de led-lampjes op het dak zijn ontworpen en geplaatst door een Nederlands bedrijf. In totaal zitten er op het dak, de zijkanten en de railing duizenden led-lampjes die iedere avond vier verschillende soorten licht programma's laten zien.
Wanneer we de Erekle II Street verder doorlopen, komen we eerst langs een aantal toeristische restaurantjes die wij links hebben laten liggen. Hier eenmaal voorbij liggen vlak naast elkaar de Sioni Kathedraal en het Historisch museum van Tbilisi. De Sioni Kathedraal is vernoemd naar de berg Zion in Jeruzalem en is onderdeel van de Georgisch Orthodoxe kerk. Binnen in de kathedraal zijn prachtige muurschilderingen te vinden en ook de schilderingen op de plafonds zijn prachtig. De kathedraal was, totdat deze in 2004 werd verplaatst naar de Sameba Kathedraal, de hoofdzetel van de Katholikos-patriarch van geheel Georgië, wat de officiële titel is van de geestelijk leider van de Georgisch Orthodoxe kerk. Direct naast de kathedraal is het Historisch museum van Tbilisi gelegen, gehuisvest in een oude Karavanserai. Op de onderste verdieping zijn naast de Schuchmann winebar ook een aantal art galleries te vinden. Op de hoger gelegen verdiepingen zijn de exposities te zien. Naast de vaste expositie van klederdracht, kunst, koetsen en miniaturen van huizen, zijn er ook een aantal foto exposities te zien.
Een stukje verder loop je eerst langs het I ❤️ Tbilisi teken en vervolgens aan de rechterkant langs de Saint George kerk . Deze 13e eeuwse kerk is één van de twee Armeense kerken in Tbilisi en is onlangs nog gerenoveerd. Toen wij er langs kwamen was er toevallig een bruiloft gaande. Wanneer je nog een stukje doorloopt kom je uiteindelijk weer uit bij de badhuizen en kan een stukje verder een bezoek gebracht worden aan de Nationale Botanische tuin.
De zojuist gelopen route is de "gerestaureerde" route en er bestaat uiteraard ook een gedeelte waar de oude stad nog vervallen is. Dit gedeelte bereik je door simpelweg nog een stukje van de rivier af te lopen en kris-kras de straatjes te verkennen, totdat je uiteindelijk weer bij de hoofdweg uitkomt.