Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kleine panda

Sichuan en Chongqing,
China


Deze morgen heb ik een foto van de reuzenpanda gepost. In hetzelfde reservaat zitten ook rode panda's.
De kleine panda heeft het gebit van een vleeseter maar toch eet hij voornamelijk plantaardig voedsel zoals bamboegras, plantenwortels, bessen en vruchten. Soms eten ze ook jonge vogeltjes, knaagdieren, eieren en honing. Ze slurpen water op en ze likken het ook wel van hun voorpoten.
Hij kan niet zo goed tegen warmte, overdag slaapt hij dan ook vaak in de schaduw, op takken of in een holle boom. Hij ligt dan vaak helemaal opgerold waarbij hij met zijn kop op zijn staart ligt.
De kleine panda wast zich op dezelfde manier als katten, eerst likt hij een poosje de zolen van zijn voorpoten en strijkt ze dan een paar keer over zijn kop en oren. De panda ligt vaak hoog in een boom uit te rusten. Dit komt doordat de bamboe die ze eten slecht verteerbaar is en zoveel energie van de dieren vraagt dat ze veel moeten rusten.
Ook de kleine panda is een bedreigde diersoort. Er zijn waarschijnlijk nog maar 2.500 kleine panda's die in het wild leven. Dit komt doordat mensen de bossen kappen waarin deze dieren leven. Het hout wordt gebruikt in de industrie. Ook worden er dieren gedood om hun vacht en gevangen om te verkopen als huisdier. Verder krijgt de kleine panda weinig jongen. Daarom proberen reservaten als in Chengdu met behulp van een speciaal fokprogramma de kleine panda voor uitsterven te behoeden.