Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Viagra van de Himalaya

Sichuan en Chongqing,
China


Als je eens in mei-juni in de Himalaya komt, moet je deze eens proberen:

In een groentewinkel koop je champignons voor ca € 1-2 per pond, Shitakes kosten het dubbele en zwarte truffels doen meer dan € 500 per pond. Maar dat is nog niets vergeleken met deze zeldzame Aziatische schimmel/paddenstoel, die wel € 50.000 per pond kan opbrengen.
Cordyceps sinensis: In het Engels wordt ie Caterpillar Fungus genoemd, in het Tibetaans heet het Yartsa Gunbu wat letterlijk “zomer gras, winter worm” betekent. Sporen van de Cordyceps sinensis groeien in de rupsen van de motvlinder Hepilus fabricius, deze rupsen (duizendpoten) graven zich in, maar de met sporen besmette larven sterven dan en de schimmel/paddenstoel groeit dan uit de worm.
Deze fungus worden gevonden in zachte grond onder bomen in de bergen boven 4000 meter, of in koude moeras-graslanden. Het seizoen om ze te zoeken duurt een maand tot maximaal 40 dagen, in het voorjaar nadat de sneeuw gesmolten is, ongeveer in de maand mei. Hoe hoger ze gevonden worden, des te duurder zijn ze.
Voordat ze verkocht worden, wordt heel voorzichtig met een zacht borsteltje de aarde eraf geveegd. Men denkt dat het gebruik van Caterpillar fungus als traditioneel medicijn zo’n duizend jaar geleden ontstaan is.
Ze kunnen tot poeder vermalen worden en aan thee, soepen, gerechten of tonicums toegevoegd worden, je kunt ze ook in alcohol laten inweken, ongeveer een jaar laten staan. Als medicijn brengt het yin en yang in balans, verbetert je uithoudingsvermogen, geeft meer energie, longcapaciteit, nierfunctie en natuurlijk sex. Weer anderen geloven dat de fungus tuberculose, bloedarmoede, rugpijn en kniepijn kan genezen. Maar wordt vnl. gebruikt om te herstellen na een lang ziekbed. Het wordt ook ingezet om je Natural Killer Cells te stimuleren in de strijd tegen kanker. Kortom een medicijn tegen alles van impotentie tot veroudering.
Een gangbare bereiding van tonicum is tegenwoordig: een eend vullen met Caterpillar fungus, en deze in heet water te koken. Daarna wordt de bouillon door de patiënten gedronken.
In de Traditionele Chinese en Tibetaanse Geneeskunde is het gebruik gedocumenteerd vanaf de 14de eeuw.
In China is het vooral populair geworden na atletiek kampioenschappen in Beijing 1993, waarbij 3 lange afstands records werden gebroken, nadat de deelnemers een stressverlichtend tonicum van deze Caterpillar fungus genomen hadden.
In de straten van Litang werd ongeveer € 5-6 per fungus betaald.
Het wordt ook wel Tibetaans Goud genoemd.