Sichuan en Chongqing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sichuan en Chongqing image

Fairyland! - 2

Sichuan en Chongqing
China
Roos87

Fairyland! - 2

Na drie dagen Songpan moesten we weer in alle vroegte ons hostel verlaten, tot ons groot verdriet; in dit hostel hadden we een warme douche, een elektrisch deken en zelfs heatlamps op de badkamer!! De busreis van Songpan naar Jiuzhaigou duurde 2 uurtjes en bracht ons over de mooiste wegen. Ook nu weer zaten we midden in de sneeuw, maar dat verminderde naarmate we dichter bij Jiuzhaigou aankwamen. Hier werden we ineens de bus uitgezet, zonder te weten welke kant we op moesten lopen. Na enig zoekwerk kwamen we uiteindelijk toch bij ons hostel aan, waar we de rest van de dag gespendeerd hebben. Ook de dag erna hebben we niet veel gedaan, behalve dan de was die inmiddels wel echt gewassen moest worden! We hadden deze dag express ingepland vanwege het weer, de dag erna zou het namelijk veel mooier weer worden. Dit mooie weer hadden we nodig voor het Jiuzhaigou Nationaal Park, vergelijkbaar met het Huanglong Nationaal Park maar dan véél uitgebreider! Hier hebben we echt een hele dag rondgewandeld, van 7 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. De meren waren veel groter dan in het Huanglong park, maar net zo blauw en helder. Hoewel het Jiuzhaigou park de meest populaire bestemming is onder Chinese toeristen, gaat onze voorkeur toch wel uit naar het Huanglong park; dit is veel kleinschaliger en je kunt veel dichter bij de meren komen waardoor je de kleuren beter beleefd. Toch hebben we wel veel plezier gehad om de Chinese toeristen, hoe kan het ook anders als al die mensen van bus naar bus hoppen om elk meer te fotograferen en deze ook echt afstrepen op hun lijstje…

Omdat we geen andere mogelijkheid hadden zijn we de dag erna in de bus naar Chengdu gestapt, een busrit die volgens de vele verhalen zo’n vijftien uur zou duren. Vanwege de aardbeving in mei 2008 was de weg versperd door talloze rotsblokken en modderstromen, zodat de bus een andere route moest nemen. Gelukkig hebben wij er maar tien uur over gedaan, maar wel hebben we nog de desastreuze gevolgen van de aardbeving kunnen zien; de wegwerkzaamheden volgden elkaar op, vele huizen stonden nog compleet ingestort langs de weg en nieuwe gebouwen werden alweer uit de grond gestampt. Je moet er natuurlijk niet teveel over nadenken, maar toch sta je wel even stil bij al het leed dat deze mensen onder ogen is gekomen. Al deze immens grote bergen om je heen, dat kan haast geen pretje zijn als deze beginnen in te storten!

Op één van deze bergen kwamen onze chauffeurs trouwens op het idee om even te wisselen, dus in een bocht – net na de top – werd de bus stilgezet en nam de nieuwe chauffeur alle tijd om even rustig alle knopjes door te nemen… Op een gegeven moment kwamen we stil te staan, in een klein dorpje achter een rij vrachtwagens. We stonden weer in een opstopping! Één politieagent rende heen en weer om het verkeer een beetje te regelen, maar na zo’n 20 minuten had de chauffeur er genoeg van en reed links langs de rij op. En wat bleek?! We stonden al die tijd te wachten achter een vrachtwagen die alleen maar op de weg geparkeerd stond… We konden er al die tijd dus gewoon langsop, wat die agent aan het doen was weten we dus nog steeds niet!

Chengdu is een grote stad van ongeveer 4,5 miljoen inwoners, dus weer een stuk groter dan dat we afgelopen weken hebben gehad. De grote drukte in de stad kwamen we meteen tegen toen we met de bus naar het zuidelijke busstation moesten; hier hebben we ongeveer een uur over gedaan! Wel voelde het weer goed om weer in een stad te zijn, bij een hostel waar ze westers eten serveren. Dat is weer eens wat anders dan voor €0,20 onbeperkt rijst eten!

We zitten nu in het Sim’s Cozy Garden Hostel, gerunt door twee mensen die zelf veel reiservaring hebben. Ze hebben het hostel omgetoverd tot een heerlijke rustgevende accommodatie met een mooie en grote tuin in het midden waar je prima kunt vertoeven. De vissen, het konijn en de katten maken het hele plaatje compleet en geven je echt een huiselijk gevoel!

Foto's

e90df.jpg
e90df.jpg
Roos87
ec5cc.jpg
ec5cc.jpg
Roos87
49e28.jpg
49e28.jpg
Roos87