China reviews

7
China songpan
ThijsVDenBurg was hier 01 mei 2011
Het kleine plaatsje Sōngpān is een Tibetaanse dorpje ten Noorden van Chengdu. Een prachtig klein dorpje met een muur ter bescherming in het verleden. Het kan een startpunt zijn naar het Jiŭzhàigōu National Park. Maar aangezien de meeste toeristen daar Chinezen zijn die met busladingen erheen gaan vanuit Chengdu wordt dit dorpje vaak overgeslagen. De mensen leven hier op eigen tempo en de oude mensen zitten hierop bankjes te jeugd te bekritiseren. Dat toerisme wel groeiende is, is te merken aan de borden boven elk huis en winkel. Een Chinese naam vertaald in het Engels. Ik kan het niet laten om er even drie uit te pikken. 3e plaats is voor: Romantic foot washing centre, 2e plaats voor: Bridge and tunnel building material store. En de nummer 1 in dit kleine bergdorp: Spring once more erotic goods store. Er zijn maar weinig slaapmogelijkheden maar des te interessanter.
Regio
  • Weinig toeristen
  • Uitvalsbasis naar Jiŭzhàigōu NP
  • Rustige sfeer
  • Lastiger te bereiken met openbaar vervoer
Review geplaatst op 2018-10-15
7
China dengfeng
ThijsVDenBurg was hier 01 mei 2011
Dengfeng is een relatief klein stadje in de provincie Henan in China. Bekend om de wereldberoemde Shaolin monniken die hier opgeleid worden. Er staan veel scholen in de pplaats waar jonge Chinese kinderen naartoe worden gestuurd. Soms uit noodzaak vanwege weinig geld en toekomst mogelijkheden. De kinderen trainen 3 keer per dag elke dag van de week. Alleen de allerbesten na jaren trainen worden opgenomen in de groep monniken die de hele wereld over gaan om hun bizarre lichamelijke kunde en kunsten te laten zien. Op de plek waar het allemaal begon staat een tempel (niet oud vanwege een verwoesting opnieuw opgebouwd) waar ook een verkorte maar zeer indrukwekkende show wordt opgevoerd. De omgeving leent zich voor prachtige wandelingen tegen rotswanden aan. Een redelijke conditie is wel aan te bevelen gezien het aantal trappen die genomen moeten worden. Maar de echte ervaring is om een dag (of meerdere, een week, of zoals enkelen doen een paar maanden) mee te trainen met de jonge monniken. Als je naar een hostel of guesthouse gaat kunnen zij je in contact brengen met een van de scholen. Voor een x bedrag wordt je meegenomen in het trainingsritueel. Een bijzondere ervaring ook om met de Chinese bevolking in contact te komen. En spierpijn naderhand is gegarandeerd.
Activiteit Cultuur Wandelroute Highlight
  • mogelijkheden om mee te trainen
  • Inzicht in Shaolin levenswijze
  • Oude Chinese cultuur
  • Interessante wandelingen te maken
  • Prachtige natuurlijke omgeving
  • De tempel wordt wel door toeristen veel bezocht
  • Spierpijn naderhand ;)
Review geplaatst op 2018-08-25
9
China
corriedewinter was hier 01 mei 2018
In de provincie Fujian vind je honderden toulous, ‘aarden huizen’ Het zijn kasteelachtige gebouwen geconstrueerd door de Hakka bevolkingsgroep. In vroeger tijden dienden deze huizen als bescherming tegen indringers. Er wonen meerdere families in een toulou, zij hebben kamers op galerijen rond een grote binnenplaats. Veel toulous zijn te bezoeken, het kan er soms erg druk zijn. De Yuqing tulou in Chuxi is niet zo druk en heeft ook gastenkamers. Als je daar logeert, maak je het traditionele leven mee. Je kunt eindeloos thee drinken in de grote poort bij de ingang, wandelen langs boomgaarden en theeplantages in de omgeving, 's avonds in het dorp kennis maken met mahjong of als je geluk hebt op het dorpsplein een traditionele Fujian marionettenvoorstelling bezoeken. adres: Yuqing tulou Chuxi, een riviertje oversteken en langs steile trappen de berg op. Bagage wordt tegen betaling opgehaald.
Land
  • het échte dorpsleven
  • traditionele tulou
Review geplaatst op 2018-07-09
9
China Hongkong
Inez was hier 15 mrt 2018
Sluit je ogen en laat me raden waaraan je denkt bij Hongkong: flitsende neonlichten, wolkenkrabbers, noodle-kraampjes waarbij je bij vaal TL-licht met chopsticks je dim-sum uit een bamboe-kommetje probeert te versmaden. Misschien zie zelfs een time-lapse van verkeer aan je voorbij gaan in deze high-tech stad. Het is het New York van Azië, of toch niet? Je hebt gelijk! Maar, net als bij alle andere bestemmingen kun je zo ver van de gebaande paden afwijken als je zelf wilt. Het altijd drukke Kowloon, de spectaculaire lichtshow op de kade van Victoria Harbour, en het befaamde uitzicht vanaf Victoria’s Peak in Hong Kong moet je natuurlijk ervaren, maar wist je dat Hongkong uit wel 263 eilanden bestaat? En dat je dus binnen een half uur boven op een berg, in de natuur, of op het strand kunt zijn? Mijn persoonlijke favoriet is de wandelroute genaamd Dragon’s Back, waarbij het pad op gemiddeld 250 meter hoogte, over een grote heuvelrug inderdaad veel weg heeft van een drakenrug. Schrik niet als je opeens iets voorbij ziet scheren, het is waarschijnlijk geen draak, maar een paraglider, één van de populairste activiteiten in dit gebied. De grote verrassing komt op het einde, na een urenlange wandeltocht waarbij je uitkomt in het surfdorpje Tai Long Wan, gelegen aan Big Wave Bay. Neem dus je zwembroek mee, en minimaal 60 HK dollar, zodat je als afsluiter van een heerlijk biertje kunt genieten op dit relaxte strand van Hongkong!
Stad
  • Dichtbij de stad, makkelijk bereikbaar
  • Voor de beginnende/ gemiddelde wandelaar
  • Eindpunt is een ware verrassing!
  • Populaire route, je bent hier niet alleen
Review geplaatst op 2018-03-15
9
China Lijiang
hansdewildt was hier 15 mrt 2018
Tijdens je vakantie in China bezoek je ongetwijfeld het oude plaatsje Lijiang. Het is een schitterend stadje en de bakermat van het oude Naxi-volk. Ondanks de aardbeving in 1996 is het nog steeds de moeite waard om dit stadje te bezoeken al was het alleen al voor de omgeving zoals Het Stenen Woud en de uitlopers van de Himalaya. Een bezoek aan de adembenemende Sneeuwberg van Jaden Draak (Yulongxue Shan) 34 km ten noorden van Lijiang is verplichte kost. Het zicht vanaf de berg is schitterend en is ideaal voor het maken van geweldig mooie foto’s. De top van de berg ligt op 5596 m. en is te bereiken tot bijna 4700 m hoog. Het eerste deel gaat met de kabelbaan het tweede deel moet je zelf belopen en beklimmen. Je krijgt extra zuurstof aangeboden om mee te nemen. Mijn advies is : altijd doen !! Zelf ben ik gekomen tot 4571 m hoogte en was bijna aan de top toen ik heel erg duizelig werd en hevige hoofdpijn kreeg. Met de zuurstof die ik meegenomen had, ging het gedeeltelijk weer weg. Ik ben weer veilig beneden gekomen, al had ik liever de top bereikt !
Stad
  • stadje is authentiek
  • beklimming is indrukwekkend
  • prachtig uitzicht
  • weinig toeristen
  • prachtige wandeling of beklimming
  • kan glad en gevaarlijk zijn
Review geplaatst op 2018-03-15
9
China
Rynske was hier 15 mrt 2018
2 maanden in China geweest. Werkelijk de beste vakantie gehad. China heeft alles, bergen, oerwoud, woestijn, vriendelijke mensen, minder vriendelijke mensen, zee, rivieren, watervallen, rijstvelden, theevelden en grasvelden. Alles wat je hartje begeert bevindt zich in CHINA.
Land
  • Bergen
  • Veel chinezen
Review geplaatst op 2018-03-15
8
China Hongkong
Adriana was hier 15 mrt 2018
Hong Kong is een overweldigende metropool met ontelbare wolkenkrabbers, shopping malls en neonlichten. Het is een combi van een drukke stad afgewisseld met rustige en minder drukke en toeristosche plekken (zoals kleine parken midden in de stad). Voor de 'food' liefhebbers; uitdagende streetfood (typisch: fishballs en stinky tofu) en heerlijke dranken zoals cocosmelk en bubble tea. Het nachtleven is bruisend, zowel locals als expats kom je tijdens het uitgaan tegen. Er zijn tevens avonden waarop de dames gratis dranken aangeboden krijgen. Tot slot, biedt de stad bergpieken (hiken) en tropische eilandjes, heldere stranden. Wanneer je de stad beu bent kun je een dagtrip maken naar een van de nabij gelegen eilanden.
Stad
  • Verborgen natuur
  • Drukte
Review geplaatst op 2018-03-15
10
China
sgtravel was hier 09 mrt 2018
Ieder jaar van eind december tot eind februari, vind in Harbin één van de grootste ijs festivals ter wereld plaats. Op drie locaties in de stad, die zowel lopend als met de taxi vanuit het centrum te bereiken zijn. De meest centrale bevind zich in het Zaolin park, waar elk jaar het een ijssculpturen wedstrijd plaats vind. zo'n 40 sculpturen van 2 meter hoog worden aangevuld met enkele bouwwerken tot 10 meter hoog, de avond is de beste tijd om hier heen te gaan als alles word verlicht. Aan de overkant van de rivier op Sun Island, bevinden zich de andere twee locaties. Bij Harbin snow world vind de jaarlijkse sneeuwsculpturen wedstrijd plaats, ook hier vind je ongeveer 40 sculpturen van ongeveer 4 meter hoog. Maar iedereen komt voor de mega projecten, een kerk van 20 meter hoog of één van 100 meter lang en 15 meter hoog met de Olympische winterspelen als thema. Deze kun je best overdag bezoeken, al worden ze s'avonds ook mooi verlicht. De hoofdlocatie is het Harbin ice&snow world, waar je bijna een complete stad van ijs kunt aanschouwen. Kerken, forten, tempels en torens tot 30 meter hoog, allemaal gemaakt van ijs uit de Songhua rivier. Hier kun je het best 2 uur voor zon's ondergang naar toe gaan, zodat je het spectacle zowel in transparant ijs kunt zien alsmede in de avonduren. Wanneer de bouwwerken compleet verlicht zijn in alle kleuren van de regenboog. Omdat het rond deze tijd gemiddeld -20 is, zijn er vele restaurantjes waar je even kunt opwarmen!!!
Land
  • Sneeuw en ijs sculpturen in MEGA formaat
  • Op loopafstand van het centrum max 45 min
  • voldoende restaurantjes om op te warmen
  • Het is niet goedkoop!!!
  • Zoalin park €20 de andere 2 €40 per locatie
  • Sla maandag over, extra druk met locals
Review geplaatst op 2018-03-09
10
China
MiekeDeHaas was hier 01 mrt 2017
Yuanmou earth forest is een onontdekte parel en ligt 200 kilometer ten noordwesten van Kunming. Het is een woestijngebied met machtige, gekleurde geërodeerde rots- en zandformaties, die één voor één grillige pieken hebben, ontstaan door de inwerking van weer en wind, gedurende 1,5 miljoen jaar. Je kunt overal tussendoor lopen en om elke hoek is er weer een verrassing. We hebben eerst een ronde gemaakt waarbij je de diepte in kunt kijken en daarna zijn we via heel veel trappen naar beneden gelopen waar je je behoorlijk nietig voelt wanneer je tussen de grillige pieken loopt. Het is een belevenis om daar rond te wandelen. Lang geleden waren hier de dinosauriërs de bewoners van deze droge zandvlakte. Het is een ongelooflijk mooi stukje natuur. Bij de ingang is een bezoekerscentrum en een restaurant.
Land
  • Geen toeristen, op een paar Chinezen na
  • Wandelt constant tussen gekleurde formaties
  • Fotogeniek
  • Wonderbaarlijk landschap/woestijn
  • Veel trappen door hoogteverschillen
Review geplaatst op 2017-12-10
10
China Anhui
Dragonfly was hier 01 mei 2008
Tunxi is een prachtig stadje met een mooi authentiek oud centrum. Vanaf Tunxi kan je een tocht maken naar de Gele bergen. Bijna ieder hostel in de stad organiseert dagtrip naar de bergen. Je vertrekt al vroeg rond 6 uur smorgens. De bustocht duurt een klein uurtje. De rit ernaartoe is landelijk en erg mooi. Je kan met een kabelbaan naar boven, wat overigens toen al best prijzig was. (20008)! Wij kozen er voor om de trappen naar beneden te lopen. Een schitterende wandeltocht van een paar uurtjes die wel erg zwaar is voor je kniegewrichten. Als je naar benden loopt kom je ook prachtige watervalletjes tegen. Boven in de bergen is mede door de mist het uitzicht niet altijd optimaal, zeker smorgens vroeg niet. Maar dit geeft ook mede door het speciale uiterlijk van de rotspartijen en de specifieke begroeiing een hele speciale sfeer. Neem zeker foto's ook al is het mistig, want met een beetje bewerking tover je deze fotos om tot prachtige sfeerfoto's.
Regio
  • Tunxi is een heeft een prachtige stadskern
  • Goede uitvalsbasis
  • authentieke restaurantjes in de oude stad
  • mooie landelijke omgeving
  • de kabelbaan is erg duur
Review geplaatst op 2017-12-10
8
China
DVreede was hier 01 mrt 2017
Hongkong was een geweldige ervaring. Het ene moment lijkt het alsof je in een mierenhoop van mensen terecht bent gekomen en het andere moment ben je alleen met de natuur. Je kan genieten van de Chinese cultuur (cultuurshock), maar met de beste infrastructuur van de wereld. Een mooi contrast. Je kan hierdoor ongelooflijk veel zien en wordt je niet belemmerd.
Land
  • Natuur
  • Cultuur
  • Overal openbare toiletten
  • Perfecte infrastructuur
  • Reizen in Hongkong is goedkoop
  • Voor ieder wat wils!
  • Drukte van locals
  • Vieze geuren
  • Eten en drinken is overdreven duur
  • Twee aardbeien voor 10eu
Review geplaatst op 2017-10-25
9
China Chinese Muur
sgtravel was hier 01 aug 2013
De meeste mensen die de Chinese muur gaan bekijken, doen dit bij het zeer toeristische en daardoor ook erg drukke Badaling.(net buiten Beijing) Op zo'n 2 uur rijden van Beijing vind je Jinshanling en Gubeikou, in verhouding tot Badaling zijn hier bijna geen toeristen, waardoor je in alle rust kan genieten van dit schitterende bouwwerk!!! Naast de muur is het landschap waar dit bouwwerk doorloopt ook erg mooi, met rijk begroeide heuvels. Het Jinshanling gedeelte is in oude glorie hersteld, en ziet er in het heuvellandschap schitterend uit. De muur bij Gubeikou is niet gerestaureerden waardoor je soms goed moet opletten waar je loopt, maar de originele staat heeft zeker zijn charme. In Jinshanling kun je overnachten in het Jinshanling Guesthouse, een eenvoudig 2* hotel op slechts 500 meter van de muur. Van hieruit zijn ook beide gedeeltes van de muur wandelend te bereiken, gecombineerd heb je dan een erg mooie dagtocht op een rustig gedeelte van de muur!!
Regio
  • Zowel gerestaureerd als originele staat
  • Een stuk rustiger dan de bekende gedeeltes
  • Je kunt er overnachten, voor een vroege start
  • Er zijn steile gedeeltes
Review geplaatst op 2017-10-14
9
China
afpmvannunen was hier 01 sep 2014
Op ongeveer een half uurtje rijden vanuit Xian ligt het terracottaleger. De eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi (260-210 v. Chr.) verenigde China tot één politieke identiteit. Hij voerde in heel het gebied een standaard in voor geschriften, maten, gewichten, wegen, vestingwerken en belangrijke verdedigingsmuren zoals de Chinese muur heeft hij laten bouwen. Echter, het meest imposante en megalomane bouwproject waartoe de keizer opdracht gaf, was zijn eigen uitgestrekte grafcomplex. Hij gaf 720.000 gedetineerden opdracht om 8.000 levensgrote poppen van klei te maken en te beschilderen, zijn terracottaleger. Onder het bewind van de keizer zijn ze er 37 jaar mee bezig geweest en toen hij stierf was het nog niet gereed. Zijn zoon heeft er voor gezorgd dat het afgemaakt werd. Al snel zou het door de boeren verwoest worden. In 1976 werd bij toeval door een boer enkele brokstukken gevonden toen hij een waterput aan het slaan was. Hij dacht in eerste instantie dat het van een boeddhistische plek afkomstig was. De brokstukken werden door archeologen onderzocht en kwamen tot een conclusie dat ze iets bijzonders gevonden hadden. Sindsdien zijn ze opgravingen aan het verrichten. Inmiddels zijn er 1000 poppen opgegraven en gerestaureerd.
Land
  • Goed onderhouden archeologische plek
  • druk
Review geplaatst op 2017-10-06
9
China Chinese Muur
afpmvannunen was hier 01 sep 2014
Als je in China bent moet je gewoon een stuk van de Chinese muur hebben bewandeld. Ikzelf ben op een stuk van de muur geweest ongeveer een uurtje rijden vanuit Beijing. De Chinese muur is één van ’s werelds grote bouwwerken. Als langste, door mensen vervaardigde bouwwerk ter wereld strekt de muur zich bijna 6.350 kilometer door Noord China, van Lop Nur in het westen tot de bergpas Shankai in het oosten. In eerste instantie is de muur gebouwd om bezittingen te beschermen tegen de invallen. Daarna om agressieve Mongoolse buren buiten te houden. Langs de muur staan met regelmatige tussenpozen wachttorens wat een geavanceerd communicatiesysteem was om vijandelijke manoeuvres in de gaten te houden. De muur raakte in verval vanaf 1644. Het stuk waar ik ben geweest begint in een dal. Je kunt hier zowel links als rechts de Chinese muur op. Rechts was een rustig stuk dus wij zijn aan de rechtse kant gaan klimmen. Het is behoorlijk pittig aangezien de traptreden zeer ongelijk zijn in afstand. Na 2 uur klimmen en klauteren, staan we weer onder in het dal.
Regio
  • Mooie historische bezienswaardigheid
  • druk
Review geplaatst op 2017-10-06
9
China Beijing
afpmvannunen was hier 01 sep 2014
Beijing is een gigantisch grote stad maar wel heel erg mooi. De bekendste bezienswaardigheden die ik heb bezocht en zeker de moeite waard zijn, zijn: - De tempel van de hemel en aarde, een heel leuk en indrukwekkend tempelcomplex. - Het olympisch park waar in 2008 de zomerspelen zijn gehouden. - Het hoofdkantoor van cctv, ontworpen door de Rotterdammer Kolhaas. - De hutongs, de oude wijken van Beijing. - Beihai park wat vlak achter de verboden stad ligt. - Uitvalbasis voor een bezoekje aan de Chinese muur. - Zomerpaleis, een geschenk van Qing long, de 5de Mantsjoe keizer van de Qing dynastie aan zijn moeder om de hitte en drukte van de Verboden stad te ontvluchten. - Plein van de hemelse vrede met het nationaal museum en de gedenkhal van Mao Zedong met daarin het gebalsemde lichaam van Mao die in 1976 overleed. - De verboden stad, een keizerlijk paleiscomplex van de Ming en Qing dynastie uit 1421.
Stad
  • Zeer diverse stad
  • Goed openbaar vervoer
  • Op de parelmarkt, mensen opdringerig
Review geplaatst op 2017-10-06
10
China
sgtravel was hier 01 aug 2013
Jiuzhaigou valley is een juweel van een Nationaal park, met vele schitterende watervallen en azuurblauwe meren!! Er is slechts een gedeelte van het park toegankelijk voor bezoekers, maar dat is vanaf de hoofdingang toch ruim 30 kilometer tot het laatste meer. Bij westerse toeristen is dit park nog niet zo bekend, in China daarin tegen is het de "must go" voor binnenlandse toeristen. Hierdoor kan het op sommige gedeeltes erg druk zijn. Vanaf de hoofdingang rijden er om de paar minuten shuttlebussen naar alle bekende punten, zo hoef je niet alles te lopen. Om de grootste drukte te vermijden zou ik eerst een bus nemen naar het laatste meer en vanaf daar rustig het park verkennen, vooral de platforms rond de bushaltes zijn vrij druk. Als je bijvoorbeeld achter de meren langs loopt i.p.v er voor, loop je soms helemaal alleen met het zelfde uitzicht. Rondom de ingang zijn er vele accommodaties zodat je al vroeg het park in kan, transport kan geregeld worden vanaf Chengdu of de dorpen in oost Tibet(Songpan).
Land
  • Schitterende azuurblauwe meren
  • Goed toegankelijk met vele wandelpanden
  • Shuttle bus om de paar minuten
  • Het kan op sommige stukken erg druk zijn
Review geplaatst op 2017-10-05
10
China Beijing
JohanROSSEEL was hier 01 sep 2012
Ga naar Beijing vooraleer al het authentieke (behalve tempels e.d.) platgegooid is. Probeer contact te maken met mensen, ook al spreken ze een onbekende taal.
Stad
  • Verboden stad
  • Smog
Review geplaatst op 2017-09-05
9
China Yunnan
Rien-Eyk was hier 01 mei 2017
Voor een reis naar China kozen we voor een rondreis langs de zuidelijke en westelijke grenzen van Yunnan, ver weg van de toeristische centra. Dit is het gebied waar veel minderheden wonen die nog steeds in klederdracht lopen. Je komt ze vaak tegen op lokale markten in dat gebied. We zagen allerlei landschappen, van hoge bergen tot diepe dalen waarin rivieren als de Mekong zich een weg banen. Maar ook allerlei soorten plantages, bananen, thee en rubber; en natuurlijk rijstterrassen. We hebben boeddhistische, confutiaanse en taoistische tempels bezocht, evenals rooms-katholieke kerken en Tibetaanse kloosters. We kwamen in grote steden en kleine afgelegen dorpen. We zagen het China zoals het buiten de gebaande paden werkelijk is.
Regio
  • Verrassend veelzijdig landschap
  • Veel minderheden met prachtige klederdrachten
  • Veel contact met de plaatselijke bevolking
  • Soms lange busreizen nodig om ergens te komen
Review geplaatst op 2017-06-26
9
China
Willemien was hier 01 mei 2017
Wumulong is een klein afgelegen dorp, verscholen in een diepe vallei, omringd door hoge bergen. Het is het leefgebied van de unieke Limi Yi. Het isolement heeft er toe bijgedragen dat deze etnisch groep nog aan veel van hun tradities vasthouden. Het meest bijzondere is de klederdracht van de vrouwen, bijna helemaal zwart met een prachtige hoofdtooi. De Limi Yi staan ook wel bekend als de zwarte stam. Het is een lange bijzondere reis die je moet maken om er te komen. Vanaf Lincang reis je de bergen in. Wij deden dit met een busje. De chauffeur stuurt het busje geraffineerd langs de afgronden. De uitzichten zijn mooi maar stoppen op de smalle bergweg is niet mogelijk. Na een aantal uren bereik je Wumulong. Het is een afgelegen dorp waar je wordt aangestaard of je van een andere planeet komt. Er komen hier bijna geen westerse toeristen. Overnachten is mogelijk in een sober hotel aan de hoofdstraat, maar de lakens zijn schoon en het eten in het naastgelegen restaurant is prima. Je komt tenslotte voor de markt. De markt wordt niet wekelijks gehouden maar wordt bepaald door de traditionele Chinese kalender. Informeer dus goed wanneer deze plaatsvindt want het is de plek waar de Yimi Li samen komen. Op de markt zitten de Limi Yi, die met hun tuinbouwproducten naar de markt zijn gekomen. Ook doen zij daar zelf hun inkopen. De straatbeelden zijn fantastisch in het licht van de vroege morgen.
Land
  • unieke etnische minderheid de Limi Yi
  • geen westerse toeristen of Chinese toeristen
  • afgelegen dorp in een vallei
  • de marktdag
  • lange weg door de bergen om er te komen
  • hotel is heel basic
Review geplaatst op 2017-06-13
9
China Chinese Muur
LexNiekel was hier 01 mei 2011
Ik betreed de muur bij Mutianyu. Hier is de muur gebouwd rond 1368 op de resten van een muur die achthonderd jaar daarvoor al was aangelegd. The Great Wall is op deze plek werkelijk fantastisch gerestaureerd. Dat is lang niet overal het geval. Op veel plaatsen is de muur in zeer slechte staat of zelfs helemaal verdwenen. Door erosie of oorlogsgeweld, gesloopt door boeren die de stenen gebruikten om huizen te bouwen of om plaats te maken voor een snelweg. De muur volgt het landschap. Dus moet ik klimmen en dalen. Naar beneden het dal in; omhoog richting heuveltop. Traptreden op en traptreden af. Velen zijn mij voorgegaan. Want om de muur met zijn enorme lengte en ruim duizend forten en wachttorens te bemensen, waren zeer veel soldaten nodig. Als rooksignalen aangaven dat de vijand in aantocht was, verplaatsten troepen, voetvolk en boogschutters te paard zich met grote snelheid over de muur richting de plek des onheils. Ik kan het mij allemaal levendig voorstellen en geniet van het panorama, de onverzettelijke uitstraling van de muur en het feit dat er bijna geen toeristen zijn.
Regio
  • Uniek in de wereld
  • veel souvenirskraampjes na afloop
Review geplaatst op 2017-06-09