Dag 3: Kun je zwemmen in het Dontingmeer?
Dag 3: Kun je zwemmen in het Dontingmeer?
Begeleidster Yungching waagt zich niet op het Dontingmeer: je kunt bilharzia oplopen.
Eng
Toegegeven: bilharzia is enge ziekte met wormen die zich onder je huid ontwikkelen, maar zwemmen gaan we toch niet, dus ik stap in de wiebelige vissersboot. Anne en ik gaan foto’s nemen bij twee huizen die nog half onder water staan. Het is een soort monument van de overstromingen van 1998; alle andere huizen zijn afgebroken. Dit meer is onderdeel van het nieuwe beleid van de Chinese overheid: meer polders onder water zodat de Yangtze de ruimte krijgt, en de natuur weer opbloeit.
Gifmeer
Van Yungching hoor ik dat alle vissers hier zijn besmet met bilharzia. Zij is er erg bezorgd over. Het meer blijkt ook vervuild met chemicaliën van fabrieken vervuild en daarom vraag ik een visser te spreken. Het wordt Liu Guogiu: hij heeft meegedaan aan een viskweekproject dat het Wereld Natuur Fonds ondersteunde. Guogiu vertelt dat het project helemaal is mislukt. De kweekbakken (drijvende installaties bij een aantal woonboten) lagen in een binnenmeer waarop afvalwater van een aantal fabrieken werd geloosd. De jonge vis kreeg huidziektes en ging dood. De visser heeft ook bilharzia, maar heeft er geen last van omdat hij jaarlijks een kuur krijgt van de overheid.
Nu met recept
Liu Guogiu vist nu in het buitenmeer. Ook vervuild, volgens hem, maar veel minder. Ik krijg zo langzamerhand bedenkingen bij de (overigens heerlijke) verse vis die we hier elke dag krijgen voorgeschoteld. Yungching vertelt dat WNF begonnen is watervervuiling aan te kaarten bij de lokale machthebbers. China wordt in Nederland vaak kritiekloos geroemd om haar snelle economische groei, maar als het land niet oppast, richt het zich ten gronde door haar slechte afvalbeleid. Niet dat wij het zoveel beter doen, trouwens: wij roepen epidemieën over ons af door de slechte praktijken van de bio-industrie.
Tip:
Eet alleen nog biologisch vlees (geen of minder vlees mag ook)! Recept-tip: biologische spekjes (natuurwinkel, AH) met witte bonen en sperziebonen. Maak op smaak met knoflook, bosui en gedroogde pomodori.
Noot 2
Jitske reisde voor een artikel over de Yangtze in Panda (dec. 2006) met fotografe Anne van Gelder naar China. Haar weblog bestaat uit drie dagverslagen. Bekijk ook de webfilms die ik bij een volgend bezoek maakte met cameraman Shaun Leyden: http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/wnf_video/?act=video.result.