China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
Renie

Zijderoute 26 de laatste!!!!!

Urumchi
In de hoofdstad van Xinjiang heerst een geforceerde vrede.Gewapend met automatische geweren zijn de ordetroepen op elk belangrijk kruispunt geposteerd. Door de straten rijden legertrucks, met pelotons soldaten staand in de laadbak, hoge schilden voor de borst. Aan de vrachtwagens hangen rode spandoeken met leuzen als ‘Harmonieuze Samenleving’ en ‘Het Volksbevrijdingsleger Houdt Van Het Volk’.
In de oude Oeigoerse wijken rondom de moskee staan wegversperringen half over de straat geschoven, om de buurt bij nieuwe onlusten snel te kunnen afgrendelen. Internet en sms doen het in ook in Urumchi niet meer, bellen naar het buitenland is onmogelijk.
Het is enorm wennen om in zo’n drukke stad te zijn. Ik zit in een echt stinkend hotel midden in het centrum. De temperatuur is hier wel een stuk aangenamer. Ik eet in een groot foodcort. Je kunt er een kaartje kopen en later aan de kassa wordt het bedrag automatisch afgeschreven. Het eten is lekker, maar echt op z’n Chinees met een enorm lawaai op de achtergrond.
De volgende avond gaan Willy en ik samen op stap en eten we pas echt leuk. Hot pot in een restaurant, waar geen mens engels spreekt! We krijgen eerst een schort aan en even later een menukaart voorgeschoteld, waar een lief meisje allerlei krulletjes achter het gerecht krabbelt. De kok neemt ons bijna bij de hand en doet voor hoe we sausjes kunnen mengen. De schotels worden af en aangeschoven. Gelukkig is het menu een vast bedrag, want ik weet niet of dit echt de bedoeling was. We hebben heerlijk gegeten, maar de maag van .W. vond het de volgende dag geen succes meer, want ze is behoorlijk beroerd.
Ik ga daarom zonder haar op stap en beland in een park, waar de plaatselijke bejaardenverenigingen hun jaarlijkse uitvoering hebben. Het is geweldig om hier getuige van de zijn. Ik maak dan ook talloze foto’s en ben waarschijnlijk ’s avonds op het journaal te zien in de kledij, waarin ik tenslotte ben opgetut. Dat zouden ze in Nederland ook moeten doen! Heerlijk hoe die oudjes zich vermaken! Er wordt flink gezongen en ik koop Chinese bladmuziek