China

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

China image

China

China
Azië
Renie

Zijderoute 21

Kashgar
Een van de meest legendarische steden in deze uithoek van de wereld is Kashgar. Deze stad is al eeuwenlang een knooppunt van handelswegen van Noord naar Zuid (China naar Pakistan en India) en van Oost naar West (China naar Centraal- Azië en verder Europa in).
De stad ligt centraal aan de rand van de Taklamakanwoestijn en de bergpassen richting Pakistan , Tajikistan , Kirgizstan en Tibet. Een echte oase, karavaan- en handelstad.
Eenmaal in het oude centrum lijkt het alsof ik in een andere wereld ben aangekomen. Door stoffige straatjes lopen mannen met ezelskarren. Traditioneel geklede Oeigoeren bepalen het straatbeeld, samen met bizar uitgedoste vrouwen met een soort van bruine theedoeken als sluier over hun hoofd gegooid.
Het belangrijkste trefpunt in de stad is de Id Kah vrijdagsmoskee in het centrum. Deze open moskee is vijfhonderd jaar oud en een centrum voor de bevolking die dagelijks samenkomt op het plein voor de moskee.
Helaas is mijn eerste kennismaking met het plein heel bizar. Vanwege de nieuwe tijdzone zijn we met z’n vieren al heel vroeg op pad. Daarom zijn we getuige van een schouwspel, wat waarschijnlijk niet voor onze ogen is bestemd. Honderden soldaten komen uit de moskee en gaan het plein aanvegen, planten water geven en gezondheidsvoorlichting geven aan een aantal vrouwen. Daarna formeren zij zich, roepen enige strijdkreten en verspreiden zich over de stad.
Wij hebben het advies gekregen vooral geen soldaten te fotograferen. Omdat alles zo imponerend overkwam en ik via journaalbeelden thuis al gezien had dat de stemming heel grimmig was heb ik dat ook maar niet gedaan. Per ongeluk zie ik mezelf op een foto van een tandartsenpraktijk in een spiegel met achter mij 2 soldaten!
Het wordt meteen duidelijk dat we van de buitenwereld zijn afgesloten, want niemand mag hier internetten of bellen met het buitenland!