Mollen met Columbus: dit zijn de Wie is de Mol?-locaties door de jaren heen image
Tim Bilman

Mollen met Columbus: dit zijn de Wie is de Mol?-locaties door de jaren heen

Tijdens het mollen, bondjes smeden en opdrachten uitvoeren laat Wie is de Mol? je wegdromen bij de mooiste decors. In deze landen werd Wie is de Mol? de laatste tien jaar opgenomen én dit moet je er volgens ons zien.

2020: China

China, zo groot dat het vrijwel niet in één keer te bereizen is. Het is dus een kwestie van keuzes maken, maar elke reiziger wil toch zeker een glimp van de Chinese muur opvangen. Daarin ben je niet enige … De populairste delen van de Chinese muur, Mutianyu en Badaling, zijn overvol. Vooral in het weekend en op feestdagen is het zo druk, dat de toeristenstroom de muur zou beschadigen. 

Zoek het daarom iets verderop, en je hebt de muur praktisch voor jezelf. Delen bij Huanghuacheng en Hefangkou zijn onlangs gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. Huanghuacheng ligt 60 km ten noorden van Beijing en is omgeven door een aantal prachtige meren. Hefangkou ligt ongeveer 70 km van Beijing verwijderd, is 3,5 kilometer lang en heeft 25 indrukwekkende wachttorens.

2019: Colombia

Dít uitzicht over de Amazone in Colombia moet op je bucketlist. (Foto: Malou van Breevoort)

Het afschrikwekkende imago van Narco-staat heeft Colombia al een paar jaar van zich afgeschud, waardoor het land steeds populairder wordt. In de traditionele rondreis door Colombia wordt het departement Vaupés vrijwel altijd over het hoofd gezien. Ten onrechte, want dit is een van de avontuurlijkste én mooiste plekken van Colombia. Hier ligt een gigantisch stuk regenwoud dat nog ongerept is en de inheemse culturen hebben nog weinig reizigers gezien, maar zullen je met open armen ontvangen.

Het letterlijke hoogtepunt van Vaupés is de berg Cerro Morroco. Bekijk de zonsondergang bovenop dit bijzonder mooie rotsplateau dat op 300 meter boven de jungle van Vaupés uitstijgt. De klim naar het rotsplateau duurt een paar uur, onderweg kun je je onderdompelen in een verfrissende waterval. Het mooiste uitzicht is bij zonsondergang, waarna je je hangmat ophangt onder een overhangende rotswand en de avond doorbrengt bij het kampvuur.

2018: Georgië

Hoofdstad Tbilisi werd na de uitzending van dit seizoen van Wie is de Mol? overlopen door Nederlandse toeristen, die voorheen geen idéé hadden van de schoonheid, ongereptheid en terug-in-de-tijd-sfeer van Georgië. Ook andere delen van het land zagen een flinke toename van internationale reizigers de laatste jaren. Binnen no-time zijn regio’s als Svanetië en Kazbegi uitgegroeid tot toeristenhypes. Voor doorgewinterde reizigers die wars zijn van dit touristminded Georgië en nog écht op ontdekking uit willen, brachten wij de  Georgische bergregio Ratsja in kaart. Inwoners leven hier nog op authentieke wijze en het lokale toeristenbureautje ontvangt jaarlijks slechts tweeduizend buitenlandse bezoekers. Huur een vintage Lada en vind je weg op het dak van Europa, het Kaukasusgebergte.

2017: VS (Oregon)

In Oregon maak je de ultieme foodie-roadtrip. (Foto: Jazzmine Beaulieu) 

Ben je een foodie, dan is Oregon een must. De Amerikaanse staat wordt geroemd om zijn biologische eten en drinken en avontuurlijke restaurants. Minder bekend is dat je zelf kunt ervaren wáár al dat lekkers vandaan komt. Via de farmstay movement blijf je logeren en werken bij bioboeren op de mooiste plekjes. 

Oregon is vijf keer zo groot als Nederland, maar Nederland heeft bijna vijf keer zoveel inwoners. Vertaling: er is héél veel ruimte en volop prachtige natuur waar je je alleen op de wereld kunt wanen. De regels rondom wildkamperen zijn vaag, maar iedereen doet het, van hikers die een tentje opslaan in de diepe bossen tot weekendtrippers op het strand. Tip: Cape Kiwanda, een breed strand met zandduinen op anderhalf uur rijden van Portland.

2016: Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek beslaat tweederde van het Caribische eiland Hispaniola – het andere deel is Haïtiaans – en ligt tussen Cuba en Puerto Rico. De cultuur en natuur zijn er nog volledig authentiek en ongeschonden. En de stranden behoren tot de mooiste van de Cariben. Sla de resortstranden van het oostelijke Punta Cana over en richt je op het onderbelichte westen. Begin je autorondreis, die de vorm van een acht heeft, in de koloniale hoofdstad Santo Domingo. Eerste stop: het droge zuidwesten, waar woestijnen en cactussen het landschap domineren. Hier neem je een bootje naar een van de mooiste stranden van het Caribisch gebied: Playa Bahia de las Aguilas. Rijd vervolgens in noordoostelijke richting, dwars door de Centrale Hooglanden, naar het paradijselijke schiereiland Samaná. Hier kun je walvissen spotten, puntgave bountystrandjes bezoeken en tot rust komen in laid back Las Galeras. Batterijtje opgeladen? Rijd dan langs de noordkust – (kite)surfen, anyone? – verder tot aan seafood walhalla Punta Rucia. Stap hier wederom in het bootje naar Cayo Arena, een minizandbankje met een weelderig koraalrif. Zak via sigarenhoofdstad Tamboril weer af naar het zuidoosten en eindig je reis in Santo Domingo.

2015: Sri Lanka

Marco Polo beschreef Sri Lanka als het mooiste eiland ter wereld, niet zonder reden. Sri Lanka is een bijzondere mix tussen de sfeer van Bali en India en heeft alles in zich om gigantische toeristentrekker te worden. Gelukkig is het échte massatoerisme, zoals het welig tiert op bijvoorbeeld Bali, dit eiland altijd al bespaard gebleven, maar na de bloedige aanslagen van april 2019 liep de toeristenstroom hard terug. Vanuit het reiswereldje kregen we zelfs beelden te zien van vrijwel lege vliegtuigen die die kant op gingen. Het is er echter veilig, dus éxtra reden om snel die kant op te gaan. 

Ga dan vooral naar het boerenland naast de Knuckles Mountain Range. Het is namelijk een goed bewaard geheim. Het is misschien wel de meest afgelegen regio van Sri Lanka, maar toch verrassend dichtbij de drukke stad Kandy. Hier maak je nog het authentieke boerenleven tussen de rijstvelden mee. Een geweldig gebied om doorheen te hiken, te zien hoe rijst bewerkt wordt en te voet of via een touwbrug riviertjes over te steken. Van oktober tot januari is het gebied op haar mooist want dan zijn de rijstvelden groen. Start in het dorp Pitawala, dat je bereikt via Matale, ten noorden van Kandy en Illukkumbura.

2014: Hong Kong & Filipijnen

Caramoan, een compacte groep eilandjes in de Filipijnen, is een ware ontdekking. (Foto: Malou van Breevoort)

De Filipijnen bestaan uit ruim 7000 tropische eilandjes, waar jij als een ware Robinson Crusoe nog echt op ontdekking uit kunt gaan. Wij tippen de afgelegen Caramoan-archipel voor de kust van het Filipijnse hoofdeiland Luzon als de mooiste eilanden van de Filipijnen. Witte poederstranden, jungle, glinsterende binnenmeren en een smaragdgroene zee – Caramoan is een ware ontdekking. 

2013: Zuid-Afrika

Veel Zuid-Afrika-reizigers richten hun vizier op de Tuinroute en de gebieden daaromheen. Ze stappen in de auto en zoeven in een moordend tempo (en in oostelijke richting) over Route 2. Tijdens ónze roadtrip zijn het niet de bestemmingen, maar de wegen ernaartoe die tellen. 

Stop op de Tuinroute bijvoorbeeld eens bij Oyster Bay, een piepklein kustdorpje dat nog niet op de toeristenradar staat, en grotendeels volstaat met vakantiehuizen van Zuid-Afrikanen. Het dorpje grenst aan een 235 hectare groot kustreservaat met eindeloze stranden en torenhoge zandduinen. De duinen spreken meteen tot onze verbeelding. In tegenstelling tot de duinen die we kennen uit Nederland, zijn ze spierwit en is er geen strandganger te bekennen. 

2012: IJsland & Spanje

IJsland is druk. Dankzij de extra media-aandacht van de afgelopen tijd wordt het land nu jaarlijks door maar liefst 2,25 miljoen toeristen bezocht. Dat is ZEVEN keer het inwoneraantal. De Golden Circle is de meest populaire route, en daar kunnen we kort over zijn: skippen. Richt je liever op de Westfjorden, IJsland minst bezochte provincie. Voorals je van wildlife houdt, kom je hier aan je avontuurlijke trekken. En het mooiste is: je rijdt er zo naartoe. Zo vliegen er aan het einde van Route 612 bij Látrabjarg miljoenen vogels rond, waaronder papegaaiduikers. Aan het einde van Route 614 ligt er een weer een kolonie zeehonden op het strand. Genoeg te beleven!

Natuurlijk wil je ook de highlights van IJsland meepakken op je reis, maar zorg er dan altijd voor dat je er níét op de traditionele tijdstippen arriveert. Dat is ook het mooie aan de zomer in IJsland: je kunt zelfs na acht uur ’s avonds nog hele avonturen beleven. Zelfs om 23:50 (!) werpt de zon nog nét een felle gloed over het ruige landschap van IJsland, waardoor je de hele avond door de hoogtepunten kunt blijven bewonderen en fotograferen. Pak populaire bezienswaardigheden daarom ’s ochtends vroeg of juist later in de avond mee.

2011: El Salvador & Nicaragua

Het piepkleine El Salvador heeft vanwege een langslepende burgeroorlog en bendegeweld een slechte reputatie. Onterecht. De oorlog is allang verleden tijd en van gangs heb je als reiziger niets te vrezen. Desalniettemin zal je er voor hete vuren komen te staan: je bevindt je hier midden in de Ring of Fire en kunt maar liefst 23 vulkanen trotseren. Daarnaast heeft het kleinduimpje van Midden-Amerika 317 kilometer haast ongerepte stranden aan de Stille Oceaan, mooie koloniale dorpjes, koffieplantages en wolkenbossen.
 

Wat vond jij de gaafste Wie is de Mol?-bestemming?