Columbus goes China: zo sta je alleen op de Chinese muur én meer!
De kandidaten van Wie is de Mol? reizen voor het nieuwe seizoen naar China. Wij voorspellen dat iedereen massaal naar China gaat. Daarom laten wij je graag een andere (en wat ons betreft de beste) kant van het land zien.
1. Sta alleen op de Chinese muur
Waarschuwing: neem onze tips in acht! (Foto: communitylid twalia)
De populairste delen van de Chinese muur, Mutianyu en Badaling, zijn overvol. Vooral in het weekend en op feestdagen is het zo druk, dat de toeristenstroom de muur zou beschadigen. Zoek het daarom iets verderop, en je hebt de muur praktisch voor jezelf. Delen bij Huanghuacheng en Hefangkou zijn onlangs gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. Huanghuacheng ligt 60 km ten noorden van Beijing en is omgeven door een aantal prachtige meren. Hefangkou ligt ongeveer 70 km van Beijing verwijderd, is 3,5 kilometer lang en heeft 25 indrukwekkende wachttorens.
2. Ontdek het onbekende Tibet
In de Chinese provincie Sichuan liggen de oostelijke uitlopers van het machtige Tibetaans Hoogland. In de bergen en de zompige weilanden – je vindt hier een van de grootste wetlands ter wereld – leven Tibetaanse monniken en nomaden die nog niet door het westerse toerisme zijn ontdekt. Een nieuw, onbekend Tibet wacht hier dus op ontdekkers. Bezoek bijvoorbeeld Aba. Een onooglijk stadje, maar wat is het er levendig! Aan de noordzijde ligt een indrukwekkend kloostercomplex. Vraag een monnik of je de grote tempel in mag aan het grote plein, in het verlengde van de ingang. Daar vind je veel Boeddhaschatten en -beelden. Tussen Wenchuan en Markham, kom je mooie kloosters en dorpen tegen. Ga voor de top en bezoek de heilige berg Nyenpo Yurtse. Deze massieve rots van vijfduizend meter ligt ten noorden van Baima, en steekt majestueus de hemel in. Aan zijn voet liggen prachtige ijsmeren. Hier kan je wandelen en bergbeklimmen. Vergaap je aan de natuur (en Chinees toerisme) in Jiuzhaigou Park. Tja, hoe dit te omschrijven? Disneyland op z’n Chinees in de gedaante van een natuurpark. Fascinerend, commercieel, schaamteloos, vermoeiend, maar voor geen goud te missen. Schitterende turkooizen watervallen, prachtige bergen; als er een achtste wereldwonder zou zijn? Maar al die duizenden uitzinnige Chinezen – geef je over en het wordt een feest.
3. Ga vogelspotten in dit paradijsje in de Gele Zee
Bird nerds opgelet! De Gele Zee, tussen China en Zuid-Korea, heeft een cruciale rol als voedingsbodem voor trekvogels. Grote groepen vogels, waaronder de Chinese kraanvogel, witnekkraanvogel en Heudes-diksnavelmees, zijn afhankelijk van zo’n tussenstop. Elk jaar doen ze in groten getale de wadden en kleurrijke moerassen (intergetijdengebieden) aan de Golf van Bohai aan. Dit uitgestrekte waddenstelsel – het gróótste ter wereld – wordt door de dieren gebruikt om te overwinteren, nestelen, ruien en uit te rusten. Unesco plaatste dit bijzondere ecosysteem, even ten zuiden van Qinhuangdao, recentelijk op de werelderfgoedlijst.
4. Eet voor een prikkie bij een Michelinrestaurant
Als jij wél de luxe wilt van eten van Michelinkwaliteit, maar niet het volle pond wilt betalen, zul je moeten uitwijken naar Hongkong. Tim Ho Wan in het street food district Sham Shui Po is namelijk officieel het goedkoopste Michelinrestaurantje ter wereld. Je eet er al een sterrenmaaltijd voor één euro.
5. Wandel door een sprookjesachtig decor in het Karstgebergte
Het Karstgebergte vormt een sprookjesachtig decor (Foto: communitylid Riennavaplus)
Het is even vroeg opstaan (04.30 uur), maar dan heb je ook wel wat. Een ballonvaart boven het Karstgebergte is volgens reisreporter Riennavaplus ‘de mooiste ooit’. En we kunnen haar geen ongelijk geven, bij het zien van deze beelden. En als je toch afreist naar de provincie Guangxi, breng dan ook een bezoekje aan de Huangguoshu watervallen, met tachtig meter een van de hoogste watervallen van Oost-Azië.
6. Bonustip van programmamaker Ruben Terlou
Er zijn nog ontelbaar veel plekken in China niet ontdekt door de westerse toerist. Ooit gehoord van Chongqing, bijvoorbeeld? Volgens China-expert Ruben Terlou is dit ‘de vetste stad op aarde’, een gigantische metropool met dertig miljoen inwoners. Er staan imposante flatgebouwen, er komen twee rivieren samen, er ligt een Manhattanachtig gebied en de hot pot (een gloeiend hete ketel met soep en losse ingrediënten) is nergens beter. Na Guangzhou, Tokio en Shanghai is dit de grootste metropool ter wereld, maar vrijwel geen westerse toerist had ooit van Chongqing gehoord, laat staan er te zijn geweest. Deze urban jungle schreeuwt om ontdekking.
Het hele interview met Ruben Terlou lees je hier >>
Welke plek in China wil jij bezoeken?