China Artikelen & Blogs

4 exotische gewoontes waar je maag van omkeert

Gepubliceerd: 27 nov 2018 0
In de westerse optiek houden sommige bevolkingsgroepen er vreemde gewoontes op na. Van het eten van een eendenembryo tot het poepen in de metro, voor deze tradities heb je misschien wel een teiltje nodig.


Een eendenembryo is in de Filipijnen een lekkernij (Foto: Judgefloro (modified), Wikimedia Commons)

1. Filipijnen: eendenembryo’s eten

In de Filipijnen en het zuiden van China zijn mannen er heilig van overtuigd dat hun libido en vruchtbaarheid een boost krijgt als ze balut, een bevrucht eendenei, eten. De bovenkant van de schil wordt voorzichtig gebroken en het vocht — ook wel ‘soep’ genoemd — wordt eruit geslurpt. Vervolgens wordt het embryootje eruit gehaald en opgegeten. Daarna is de dooier aan de beurt.

2. Schotland: je vrienden zwartmaken

In de aanloop naar het huwelijk zijn Schotten nergens vies van. Een paar weken voor de trouwerij wordt de bruidegom tot zijn middel gestript en onder de derrie gegooid: modder, roet, bloem, niets is te gek. Vervolgens binden zijn vrienden hem aan een boom of lantaarnpaal vast. Deze blackenings vonden in vroeger tijden plaats om kwade geesten te weren, maar dienen tegenwoordig slechts één doel. Stephen Cross uit Dundee heeft al meerdere vrienden ‘zwartgemaakt’ en kan dat beamen: ‘If you see a guy tied to a tree, often naked, covered in all manner of disgusting stuff, you know he’s getting married.’

De kaidangku-broek is een Chinese uitvinding (Foto: Kolumbusjogger (modified), Wikimedia Commons)

3. China: wildpoepende kinderen

‘Als je moet, dan moet je’. Dat nemen Chinese kleintjes (en hun ouders) soms wel héél letterlijk. Sta je in de metro? Geen enkel probleem. Je hurkt gewoon en draait een hoopje. De metro is niet het enige ‘slagveld’ — ook historische plekken zoals de Verboden Stad in Beijing moeten het ontgelden. Het is niet ongewoon dat je een paar kinderen tegen het paleis aan ziet poepen. Voor deze ‘traditie’ is de kaidangku uitgevonden, een peuterbroek met een gat aan de achterkant zodat de boodschap direct naar buiten kan.

4. Brazilie en Venezuela: doden drinken

De Yanomamö-indianen in de Amazone hebben een wel héél bijzondere manier om hun overledenen te eren. Ze drinken ze op. De stamleden geloven dat je alleen naar het hiernamaals kunt als je geen enkel fysiek spoor van jezelf op deze aarde achterlaat. Na een rituele dans verbranden ze daarom het lichaam van de overledene en mixen ze de as met bladeren. Deze ‘drank’ gaat vervolgens rond bij de familieleden. Het consumeren van de as is tevens een teken van affectie voor de dode.

Ken jij nog andere fascinerende gewoontes waar we in Nederland onze wenkbrauwen voor optrekken? Deel ze in de reacties hieronder, we zijn heel benieuwd!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer China artikelen

Door: Roselinde
5 unieke festivals voor je bucketlist

Wie zegt dat een fantastisch festival altijd beroemde popbandjes nodig heeft? Van Burning Man hebben de meesten van ons wel gehoord, maar ken jij deze zes unieke festivals rond de wereld?

Wie zegt dat een fantastisch festival altijd beroemde popbandjes nodig heeft? Van Burning Man hebben de meesten van ons wel gehoord, maar ken jij deze...

Door: Roselinde
5 dingen die je NIET moet doen in Oost-Azië

Heb jij een toffe trip naar Oost-Azië op de planning staan? Dan zal je er al snel achter komen dat de etiquetteregels niet altijd hetzelfde zijn als onze oer-Hollandse gebruiken, vooral aan tafel.

Heb jij een toffe trip naar Oost-Azië op de planning staan? Dan zal je er al snel achter komen dat de etiquetteregels niet altijd hetzelfde zijn als o...

Gekkenwerk: skiën vanaf 8,5 kilometer hoogte

De Poolse Andrzej Bargiel is de eerste persoon ooit die het aandurfde om van de top van de K2 op 8611 meter hoogte af te skiën. Is dit heldhaftig of suïcidaal? Oordeel zelf!

De Poolse Andrzej Bargiel is de eerste persoon ooit die het aandurfde om van de top van de K2 op 8611 meter hoogte af te skiën. Is dit heldhaftig of s...