Phnom Penh
Morning Glory deel1
Morning Glory deel1
De weg deelt het land in tweeën. Nu en in de tijd van de Khmer Rouge. We rijden van Siem Reap naar Thailand. Op de achterbank van de bus worden onze ingewanden opnieuw gerangschikt. Na de grensovergang bij Piopet gaat de dancing road over in Thais asfalt, dan wordt het vast beter.
"Welcome to Phom Penh", zegt Lieng en ze overhandigt ons een tot een hart gevouwen 100 riel biljet als we aankomen in de Cambodjaanse hoofdstad. De komende dagen is ze onze gids.
Aan het einde van de middag laat Lieng ons achter bij de Foreign Correspondents Club. Het is druk. Ik bekijk de foto's aan de wand. Schietende legerofficieren, een neergeschoten brommer bestuurder ligt zwaar gewond op de grond en wordt beroofd van zijn horloge. En nog meer gruwelijkheden.
Een beetje te veel na een zware dag in het Tuol Sleng genocide Museum. Alle gevangenen zijn bij hun detentie op de foto gezet. Mensen die niet ouder zijn geworden dan hun laatste foto. Er hangen ook foto's van de voormalige bewakers aan de muur. Oudere mannen en vrouwen kijken ons, met vriendelijke ogen, aan. Foto's van hun dagelijks leven, nu, in deze tijd.
Na ons bezoek aan de voormalige S 21 gevangenis reden we langs velden met morning glory naar de Killing Fields. Morning Glory is de favoriete groente van de Cambodjanen en gedijt prima op het meer van Phom Penh´s afval water.
Op de Killing Fields werden meer dan 17.000 mensen dood geknuppeld met geweerkolven door de Khmer Rouge. Met geweerkolven om kogels te sparen! In een herdenkings stupa liggen stoffelijke resten, schedels en beenderen, op leeftijd en geslacht gesorteerd.
© Pauline
Verder lezen: Op reis met juffrouw Jannie