Cambodja

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Cambodja image

Cambodja

Cambodja
Azië
Sitahouwer

Backpacken in Cambodja

Cambodja is een super land met super vriendelijke mensen.
Het was mijn eerste echte backpack reis. Australië was ik rond gereden met een busje (incl. bed = lees: 10cm dik schuimrubber), maar nu zou echt alles met openbaar vervoer.
De eerste keer kwam de bus gelijk te laat, volgens onze westerse begrippen. Maar nadat ik het vertrouwen had dat de Cambodjanen wel zorgen dat het goed komt, was die ongerustheid ook weg. Tot dat de bus incl. chauffeur en onze tassen tussen de middag verdween voor een uur. De lokale bevolking waarmee we de bus deelden konden geen engels, en met het berperkt Cambodjaans wat achter in de LP stond kon we ons niet duidelijk maken. Ze dachten dat we wouden weten hoe we de vraag: hoe laat komt de bus? uitspraken, maar wij wouden er een antwoord op. Achteraf had de chauffeur een dutje gedaan, hij moest ook alleen een reis van 10 uur doen. Ook wel logisch, maar je verwacht het niet.

Cambodja is groen, veel rijstvelden en palmbomen in het landschap. De mesnen zijn erg vriendelijk en alles komt goed. Je kunt ook genieten van de prachtige stranden bij Sihanoukville, als je even de countryside en/of tempels zat bent. Ga op een shared moto naar Otres beach, hier hebben we de lekkerste noodles van de hele vakantie gehad.

Er zijn nog veel littekens van het pol-pot regime. Veel mannen die ledematen missen. Heel weinig bejaarde mensen (die zijn des tijds allemaal vermoord), en veel kinderen. 50% van de bevolking is jonger dan 16 jaar (als ik het goed heb). Dat is heel veel. De kindjes zijn super blij steeds en roepen bij elke westere toerist weer enthousiast 'Hello' en staan in de deur openingen te zwaaien, als het nou een huis op het platteland is of in een floating village op het Tonle Sap Lake. Soms voel je je bijna de koninging, maar het maakt je blij!

Als met al heb ik een fantastische 3 weken gehad, dit is ook wel lang genoeg, of je moet verder het binnenland in trekken in het oosten van het land. Ons rondje was: Phnom Penh - Kratie (Mekong) - Siem Reap (Angkor Wat) - via Tonle Sap Lake naar Battambang - Sihanoukville - Kampot (Kep) - Phnom Penh.
Ga als laatste naar het Tuol Sleng office 21 en killing fields (voor veel contrast: schieten op de shooting range met een AK 47). In de reis leer je steeds meer begrijpen wat er gebeurd is tussen 1974 en 1979. Want het is voor onze tijd gebeurd. Wij hebben die beelden niet op tv gezien op het journaal. Het is niet leuk, maar hoort bij het land.

Sita