Deel 11: De eerste kennismaking met Cambodja, Siem Reap
Deel 11: De eerste kennismaking met Cambodja, Siem Reap
Dag 11: Vientiane- Siem Reap
Vanuit hoog in de wolken maken we voor het eerst kennis met Cambodja. We knijpen ons even in de arm: Cambodja! Vanuit de hoogte lijkt het land een grote groene watervlakte! Het ziet er vreemd uit!
Als ons vliegtuig, ongeveer de grootte van een bus, is geland zien we een prachtig vliegveld in een Cambodjaanse stijl.
We moeten nog een visum aanvragen en vullen daarvoor, naast de vier formulieren die we in het vliegtuig al hebben ingevuld, ook nog een vijfde formulier in. Efficiënt worden we langs een groot aantal douanebeambten geleid, die allemaal hun eigen taakje uitvoeren: een stempel zetten, een formulier controleren, weer een stempel zetten, het visum inplakken enzovoort.
En dat alles binnen enkele minuten!
Meteen daarna rennen we naar de volgende hal, want we zien dat onze koffers al van de band rollen! Als we even later in het busje zitten van de chauffeur die met het bordje 'Vekemans en party' omhoog stond is er alles bij elkaar nog geen 20 minuten voorbij gegaan sinds we zijn geland. Doe dat maar eens na Schiphol!
We kijken verbijsterd naar buiten: enorm verlichte kerstbomen en grote kerst- en sneeuwmannen wensen ons nu al een goede kerst en een gelukkig Nieuwjaar. Gigantisch hotels langs de weg zorgen dat we ons in een westerse wereldstad wanen.
Gelukkig blijken we zelf in een klein, sfeervol hotel te zitten, maar ook dit hotel overtreft onze stoutste verwachtingen. Hoe kan dit allemaal in een land waar het grootste deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft?
Gelukkig blijkt de pracht en praal beperkt tot een heel klein deel van Siem Reap.
Een paar jaar geleden was Siem Reap nog een klein slaperig stadje. Sinds de ontdekking van het prachtige Angkor complex in de jungle nabij de stad, is er meer toerisme gekomen. We kunnen alleen maar hopen dat heel Cambodja kan profiteren van de inkomsten die het toerisme van Siem Reap met zich meebrengt, maar, zoals ook in Laos, zullen wel weer bijna alleen de veelal Australische hoteleigenaars profiteren...
We troosten ons met de gedachte dat het in ieder geval veel werkgelegenheid oplevert.
Dag 12 Siem Reap: dagtocht Angkor
Deze dag moet het culturele hoogtepunt van onze reis worden! Om acht uur worden we door onze gids opgehaald met een tuk-tuk voor ons bezoek aan Angkor. Met die tuk-tuk zullen we later heel blij zijn. Het is heerlijk om tussendoor in de schaduw en met een beetje wind op die manier verplaatst te worden. In 35 graden grote stukken lopen is wel heel warm!
Heel Ankor is een monument van wereldformaat en staat dan ook op de Unesco-lijst van Werelderfgoederen. De echte freaks schijnen hier wel een maand nodig te hebben om alles te bestuderen! We kunnen ons dat voorstellen! Het gebied is 25 km² groot en heeft meer dan 100 monumenten uit het verleden.
Wij rekenen ons zelf niet tot de freaks, we hebben maar één dag en we beperken ons dan ook tot de hoogtepunten.
We beginnen met Angkor Thom, voor ons meteen de mooiste! Opvallend hier zijn, naast de prachtige afbeeldingen, de enorme hoofden die je overal terug ziet komen.
Het meest indrukwekkend vinden we de tempel Ta Prohm, waar de natuur langzaam het gebouw terugvordert. Grote boomwortels en lianen overwoekeren langzaam de prachtige tempels met hun decoratieve versieringen. Dit alles bevordert de mysterieuze sfeer. Heel mooi, maar ook beklemmend en realistisch.
De beroemdste tempel is de Angkor Wat. Voor ons wel mooi en indrukwekkend, maar niet het hoogtepunt. De tempels zijn gebouwd tussen de 6e en 13e eeuw. We blijven ons verwonderen over hoe de mensen in die tijd, zonder machines of wat dan ook, niet alleen de stenen naar dit gebied getransporteerd kregen, maar er ook nog gebouwen mee konden neerzetten met een dergelijke hoogte. En dan is er nauwelijks een stukje onbewerkte muur te vinden. Alles is bedekt met afbeeldingen. We horen van onze gids alle verhalen over oorlogen, koning zus en zo, concubines en maîtresses, waardoor weer oorlogen veroorzaakt werden. Maar net als in de hele wereld is ook in het verleden van Cambodja het geloof een van de belangrijkste oorzaken geweest van strijd, machtsuitoefening en oorlog!
De gebouwen raakten in verval nadat de Khmer-dynastie door buitenlandse overheersers verslagen werd. Pas aan het einde van de 19e eeuw herontdekten de Fransen de monumenten. Veel is ook nog verborgen in de jungle.
Heel interessant, maar ook heel verschrikkelijk en gruwelijk zijn de verhalen over de de moordpartijen, martelingen en dictatuur van Pol Pot, die met zijn Rode Khmer meer dan twee-en-eenhalf miljoen mensen vermoordde. Alleen omdat ze van cultuur hielden, of gestudeerd hadden; of monnik waren of gewoon een geloof hadden; of eigenlijk gewoon omdat ze geen boer waren. En dit alles is nog maar zo kort geleden! Natuurlijk hebben we dit allemaal wel geweten, maar het was ver weg. Bij de enkele iets oudere man of vrouw die je nog ziet denk je: die heeft dat allemaal moeten doormaken, meemaken, die angst gehad! (meer lezen? het boek 'Eerst doodden ze mijn vader').
Pas sinds 1997 mogen anderen dan Cambodjanen het land binnen. Eerder was het afgesloten van de wereld! Cambodja heeft, naast de Pol Pot-tijd toch al een vreselijke geschiedenis. Altijd overheerst. Door de Fransen, de Amerikanen, de Thai, de Vietnamezen. Gelukkig hebben wij Nederlanders hiér in ieder geval geen geschiedenis liggen.
's Avonds gaan we Siem Reap in om te eten. Veel meer stof, veel meer vuil en veel meer armoede dan in Laos, valt ons op, maar even vriendelijke mensen. Die overigens qua uiterlijk het meest weg hebben van Indonesiërs. We zien, voor ons, wat opvallende dingen: de benzine voor brommers wordt verkocht in oude whisky- of andere drankflessen, overal langs de kant van de weg. Slangen, sprinkhanen, gigantische spinnen, torren en ander kruipend ongedierte wordt- gefrituurd- verkocht als lekkernij. Wij houden het vanavond toch maar even bij het heerlijke Khmer-eten, dat naast overeenkomsten, ook veel verschillen heeft met het Lao-eten. Maar in verrukkelijkheid doen ze niet voor elkaar onder!