Sevanmeer en omgeving foto's & tips

'328634' door Fransvdg '328634' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude breister

Fransvdg

Ik heb al eens eerder iets verteld over de oude breisters op de begraafplaats van Noratus. Deze dame is een van hen. Jammer dat ik haar levensverhaal niet heb kunnen optekenen. Ik schat haar minstens 70, ze heeft de Sovjet overheersing dus lang meegemaakt. Wat zou ze er allemaal over kunnen vertellen??

'337410' door herman m '337410' door herman m

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Verbanning

herman m

Op het schiereiland Sevanavank in het meer van Sevan staat een tweetal kerkjes. Ooit was dit een echt eiland, dat onbewoond bleef tot aan het einde van de achtste eeuw na Christus. Monniken bouwden toen een kapel met daaromheen diverse cellen. Een klooster werd gesticht in 874 in opdracht van koning Ashot I , de eerste koning van het koninkrijk Bagratid , en zijn dochter Mariam. Het eilandklooster was volgens historici bestemd zowel voor eredienst en bedevaart als een plek van verbanning voor Armeense edelen die in ongenade waren gevallen. De twee kerken die uit die tijd dateren en achtereenvolgens op de foto zijn te zien zijn de Arakelots (Apostelen) en Astvatsatsin (Heilige Moeder van God). De kerkjes liggen hoog boven het meer en het achterliggend decor wordt gevormd door de Areguniatsbergen. Een prachtig plekje om rond te lopen. Niet zonder reden heeft ook de Armeense president deze omgeving uitgekozen voor zijn vakantiehuis, vandaag de dag dus niet bepaald meer een verbanningsoord.

'330793' door Fransvdg '330793' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude spinster

Fransvdg

Op de zelfde begraafplaats waar ik mijn oude breister tegen kwam liep deze ouder spinster. Beide dames probeerden tussen de grafstenen in wat bij te verdienen door hun pannenlappen en sokken te verkopen. Poseren wilden ze ook wel, maar ze waren intussen wel zo door de wol geverfd dat ze daar graag wat kleingeld voor ontvingen. Terecht.

'544683' door Fransvdg '544683' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude grafstenen

Fransvdg

De begraafplaats van Noratus, in de buurt van het Sevanmeer, staat bekend om zijn fraaie oude grafstenen: de chatsjkars. Je vindt hier de grootste collectie van het land. De eerste chatsjkars werden in de 9e eeuw in Armenië opgericht, na de bevrijding van de Arabische overheersing. Die alleroudste stenen staan tegenwoordig binnen in musea.

'520026' door ERo '520026' door ERo

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Armenië (voor ellez)

ERo

Na aandringen van Ellen toch maar een fotootje uit het fantastische Armenië gepubliceerd. 'k Heb spijtig genoeg te weinig sociale foto's uit het land meegebracht om een reeks te kunnen samenstellen. Het zal dan ook maar bij deze ene foto blijven.

'544503' door Fransvdg '544503' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Wachten op klanten

Fransvdg

Geld verdienen op een begraafplaats vind ik wel bijzonder. De begraafplaats van Noratus, in de buurt van het Sevanmeer, staat bekend om zijn fraaie oude grafstenen: de chatsjkars. Oude dames weten dat daar belangstelling voor is. Dus wachten ze, al spinnend of breiend, de bezoekers op. Zo hopen ze hun pannenlappen en sokken kwijt te raken. En de dames zijn behoorlijk vasthoudend in hun verkoopdrang.....

'327655' door Fransvdg '327655' door Fransvdg

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Breien op de...begraa

Fransvdg

De begraafplaats van Noratus, in de buurt van het Sevanmeer, staat bekend om zijn fraaie oude grafstenen: de chatsjkars. Oude dames weten dat daar belangstelling voor is. Dus wachten ze, al breiend, de bezoekers op. Ze hopen zo hun pannenlappen en sokken kwijt te raken. Hun kleinkinderen hebben intussen de kunst van de oma's afgekeken. Zij proberen er hun tekeningen te verkopen.Het toerisme in Armenië is nog steeds heel kleinschalig. Daardoor komt het nu allemaal nog wel leuk over. Maar dit gaat een keer vastlopen want de dames zijn behoorlijk vasthoudend in hun verkoopdrang.....

'531623' door Zandkorrel '531623' door Zandkorrel

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Noraduz

Zandkorrel

In Noraduz kun je een bijzondere begraafplaats bezoeken, vol met khashkars, kruisstenen. Dit zijn typisch Armeense stenen, meestal gebruikt als grafsteen, maar ook als gedenksteen. Vaak staan er verhalen afgebeeld en je vindt er allerlei symbolen, zoals de zon en de maan. Deze vrouw was een van de dames die in het winkeltje tegenover de begraafplaats souvenirs verkocht. Het grootste deel van de souvenirs maken ze zelf: gebreide mutsen, sokken en handschoenen. Geen gekke gedachte, want het is er ijskoud. Toen de vrouw zag dat ik fotografeerde, wenkte ze mij en kreeg ik een uitgebreide rondleiding. Met uitleg in het Armeens natuurlijk, maar op een of andere manier ging dat best. Ik moet toegeven dat ze de meest bijzondere stenen er wel uit wist te halen!

'347421' door adelheid '347421' door adelheid

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Bloemkolen

adelheid

Dit soort oude Russische auto's zagen we regelmatig in Armenie. De Russische invloed is nog erg sterk. In dit geval een gezin dat z'n koopwaar naar de markt vervoerd, nl. bloemkolen - mooi uitgestald op de hoedenplank.

'344045' door adelheid '344045' door adelheid

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Moeder en dochter

adelheid

Deze moeder en dochter zijn dikke maatjes. Ze wilden dan ook graag samen op de foto. We kwamen ze tegen in een klein cafe/winkeltje waar we wat snacks en een kopje (turkse) koffie kochten.

'563266' door jeannette '563266' door jeannette

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Oude dame

jeannette

De bijzondere Armeense begraafplaats van Noratus ligt in de buurt van het Sevanmeer en daar kwam ik deze aardige vrouw tegen die ons gidste langs de oude graven. De begraafplaats staat bekend om zijn fraaie oude grafstenen: de chatsjkars.

'1073433' door Dianadm '1073433' door Dianadm

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

De één zijn dood, is.

Dianadm

Ik heb iets met begraafplaatsen. Een soort fascinatie en als het maar even kan, probeer ik er onderweg één te bezoeken. In Armenië kom je dan vanzelf terecht bij Noratus. Hier vind je naast een enorme collectie doodskisten, ruim 900 fraaie khachkars (stenen kruizen). Deze typische Armeense stenen zijn uitgehouwen tussen de 9e en 17e eeuw en zijn mooi gedecoreerd met patronen en symbolen, die het verhaal van de overledene vertellen. Een bijzonder fenomeen zijn de oude dames die hier breiend tussen de stenen zitten en hun breisels aan de man proberen te brengen. Deze vrouw had handel genoeg, maar bleef op gepaste afstand staan. Misschien omdat we vrij laat waren, maar het kan ook zijn omdat we vergezeld werden door een gids. Beiden zijn een aanrader. Het eerste omdat het hier dan heel rustig is en het tweede, een gids weet zoveel meer. Door zijn expertise en enthousiasme gingen de stenen veel meer ‘leven’.

'1080768' door Dianadm '1080768' door Dianadm

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Hiken door de Kaukasu

Dianadm

In het Dilizjan NP ligt het Armeense deel van de Transcaucasian trail, een route dwars door het Kaukasus-gebergte. De trail is een eeuwenoud herderspad, dat door vrijwilligers toegankelijk is gemaakt en sinds deze zomer opengesteld is voor wandelaars. Het is nu nog 85 km lang, maar zal worden uitgebreid naar de buurlanden Georgië en Azerbeidjan, waardoor je in de toekomst een groot deel van de oude historische zijderoute kunt volgen. De paden worden goed aangegeven en lopen door valleien en kloven en over bergen die variëren in hoogte van 1100 tot 2300 meter. Dilizjan staat bekend om zijn natuurlijke bronnen en is heel bosrijk, in oktober is het extra mooi door alle herfstkleuren. Je kunt hier uren rondlopen zonder ook maar iemand tegen te komen, dat maakt deze hike uniek en de beleving intens. Deze foto is genomen vlak voor zonsondergang, links op de foto zie je het huisje waar wij hebben overnacht.

'1024742' door Dianadm '1024742' door Dianadm

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Transcaucasian trail

Dianadm

Toeval bestaat niet. Twee weken nadat ik mijn ticket naar Armenië had geboekt, verscheen er op de site een artikel over de Transcaucasian trail, een route dwars door het Kaukasus-gebergte. Een eeuwenoud herderspad, dat door vrijwilligers toegankelijk is gemaakt en sinds deze zomer opengesteld is voor wandelaars. Hoe leuk is het om deze tip gelijk in praktijk te brengen. Het Armeense deel van de trail ligt in het Nationale Park Dilidzjan en is nu nog 85 km lang, maar zal in de toekomst worden uitgebreid naar de buurlanden Georgië en Azerbeidzjan, waardoor je over een afstand van 1500 km een groot deel van de oude historische zijderoute kunt volgen. De paden worden aangegeven met rood/witte paaltjes en lopen door valleien en over bergen. Het landschap is enorm gevarieerd. Zo loop je door een steppeachtig gebied en zo door het bos, dat deze tijd van het jaar prachtig is vanwege de herfstkleuren. Dit is het startpunt van de trail waar we met een kleine groep gedropt werden voor onze eerste etappe. Armenië is nog vrij onontdekt dus je loopt uren zonder ook maar iemand tegen te komen, dat maakt deze hike uniek en de beleving intens. Dus wandelschoenen aan en gaan!

'1099383' door Dianadm '1099383' door Dianadm

ArmeniëSevanmeer en omgeving

ArmeniëSevanmeer en omgeving

Afzien en genieten

Dianadm

De Transcaucasian trail is een route dwars door het Kaukasus-gebergte. Dit eeuwenoude herderspad is door vrijwilligers toegankelijk gemaakt en sinds zomer 2018 opengesteld voor wandelaars. Het Armeense deel van de trail ligt in het Nationale Park Dilidzjan en is nu nog 85 km lang, maar zal in de toekomst worden uitgebreid naar de buurlanden Georgië en Azerbeidzjan, waardoor je over een afstand van 1500 km een groot deel van de oude historische zijderoute kunt volgen. De paden lopen voor een deel over de bergen en vooral de stukken naar beneden zijn zwaar door de vele losse stenen en grind. Wandelstokken zijn hier zeker aan te raden om niet onderuit te glijden. Onderweg is het landschap enorm gevarieerd, zo loop je door een steppeachtig gebied en zo door het bos. Wij hebben bijna 4 dagen over de route gedaan. Echt snel is dat niet, er is hier zoveel te zien, te fotograferen en te genieten.