Armenië reviews

8
Armenië khndzoresk
Dianadm was hier 01 okt 2018
Cappadocië staat bekend om zijn grotwoningen, maar ook in Armenië vind je een soortgelijke locatie. In het dorp Khndzoresk in de zuidelijke regio Syunik, ligt een grote grottenstad die van de 13de eeuw tot de jaren ’60 van de vorige eeuw bewoond is geweest. Je ziet hier zowel natuurlijke, als uitgehakte grotten, die tegen de steile hellingen van de Khor Dzor-kloof liggen. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 15.000 mensen in de klifwoningen en waren er voorzieningen als kerken, winkels en scholen. Veel grotten liggen bovenop elkaar en een complex systeem van touwen en ladders was nodig om elkaar te kunnen bereiken. De westkant van de kloof is behoorlijk overwoekerd, maar aan de andere kant is een groot deel van de stad nog steeds zichtbaar en toegankelijk. Een steengoede ervaring om te bekijken en een walhalla voor klimliefhebbers. Om er te komen is al een avontuur op zich. Vanaf de stad Goris zijn de eerste twee kilometer nog geasfalteerd. Vanaf de afslag (Stepanakert Rd) wordt het een behoorlijk ruig traject en je moet echt een goede auto hebben, anders is het niet te doen. Parkeren kan bij een kleine winkel en vanaf daar kun je een trap van 400 treden afdalen voordat je een hangbrug bereikt. De 160 meter lange brug ligt er sinds 2012 en vormt de verbinding tussen het nieuwe dorp en de oude grottenstad, een overbrugging tussen het heden en verleden en het bijzondere aan deze brug is dat hij eigenhandig gebouwd is, zonder moderne machines.
Activiteit Dorp Cultuur Gebergte Highlight
  • gratis
  • prachtige ligging
  • unieke locatie
  • onontdekt, geen andere toeristen
Review geplaatst op 2018-12-12
8
Armenië karahunj
Dianadm was hier 01 okt 2018
Karahunj is een groot megalithisch complex dat in een prachtige bergachtige omgeving in de provincie Sisian ligt. Het monument is 3500 jaar ouder en vooral ook ruwer dan zijn equivalent Stonehenge en behoort tot de oudste stenen bouwwerken ter wereld. Het bestaat uit 204 verticaal geplaatste puntige stenen die in het midden een cirkel vormen. Hiervan hebben er 84 een rond gat hebben en lang was het onduidelijk waar deze voor dienden. Maar nu is ontdekt dat het een observatorium was, waarmee de bewegingen van de zon, maan en sterren bekeken konden worden. De gaten dienden als telescopische gereedschappen en zijn met zo’n precisie in de stenen aangebracht dat ze zelfs nu nog gebruikt kunnen worden. Om dit te bewijzen, organiseert het plaatselijke museum eens per week een ‘sterrenwacht-avond’ (als het niet bewolkt is). En omdat deze plek ver van de bewoonde wereld ligt, is het hier ’s avonds pikdonker en zie je duizenden sterren en als het meezit ook nog de melkweg. Het is wel handig om vooraf te informeren of de avond doorgaat (bij de VVV in Sisan). Karahunj ligt aan de M12 en wordt goed aangegeven. Na een klein klimmetje loop je zo op de stenen af.
Activiteit Natuurgebied Highlight
  • leuke activiteit
  • unieke sterrenwacht
  • prachtige ligging
  • weinig andere toeristen
  • gratis
  • ligt afgelegen
  • kan er koud zijn
Review geplaatst op 2019-02-13
9
Armenië
Martin was hier 15 mrt 2018
Armenië is echt een aanrader voor iedereen die van een natuurlijke en rustige bestemming houd ! Waarschijnlijk denken de meeste mensen "wat moet je nu in Armenië"? Maar de natuur is uniek,de mensen zijn vriendelijk,het eten is heerlijk en goedkoop,de geschiedenis is interessant en onveilig heb ik me ook geen moment gevoeld. Het Armeense volk heeft zwarte bladzijden moeten doorstaan,waarvan de genocide natuurlijk de gruwelijkste en bekendste is.. Breng dus zeker een bezoek aan het monument en museum in de hoofdstad Yerevan,erg indrukwekkend. De hoofdstad is bruisend in de avonduren een bezoek aan de fonteinen op het vrijheidsplein is zeker de moeite waard. Als je het binnenland bezoekt zal je opvallen dat het heel erg divers is. De diepe kloven en het Sevan meer zijn wat mij betreft de hoogtepunten. Ga vooral ook lunchen of dineren bij een lokale familie. Je zult er de verse groenten en fruit proeven en geniet van de vaak zelf gestookte gongnac en de "Armeniën coffee" (is bij ons bekend als Turkse koffie,maar door hun geschiedenis met Turkije wordt alles wat met Turkije te maken heeft genegeerd) Het klimaat is te vergelijken met dat van het zuiden in Italië,dus een prima vakantie bestemming. Houd er alleen rekening mee dat het per openbaar vervoer heel matig te bereizen is.
Land
  • Geen Westerse of Chinese toeristen. Low budget, prachtige natuur
  • Matig OV netwerk
Review geplaatst op 2018-03-15
7
Armenië
Ikaro was hier 19 dec 2017
Proin eget tortor risus. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Sed porttitor lectus nibh. Donec sollicitudin molestie malesuada. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim.
Land
  • Dolor sit
  • Amet
Review geplaatst op 2017-12-19
9
Armenië
Armenië is echt een aanrader voor iedereen die van een natuurlijke en rustige bestemming houd ! Waarschijnlijk denken de meeste mensen "wat moet je nu in Armenië"? Maar de natuur is uniek,de mensen zijn vriendelijk,het eten is heerlijk en goedkoop,de geschiedenis is interessant en onveilig heb ik me ook geen moment gevoeld. Het Armeense volk heeft zwarte bladzijden moeten doorstaan,waarvan de genocide natuurlijk de gruwelijkste en bekendste is.. Breng dus zeker een bezoek aan het monument en museum in de hoofdstad Yerevan,erg indrukwekkend. De hoofdstad is bruisend in de avonduren een bezoek aan de fonteinen op het vrijheidsplein is zeker de moeite waard. Als je het binnenland bezoekt zal je opvallen dat het heel erg divers is. De diepe kloven en het Sevan meer zijn wat mij betreft de hoogtepunten. Ga vooral ook lunchen of dineren bij een lokale familie. Je zult er de verse groenten en fruit proeven en geniet van de vaak zelf gestookte gongnac en de "Armeniën coffee" (is bij ons bekend als Turkse koffie,maar door hun geschiedenis met Turkije wordt alles wat met Turkije te maken heeft genegeerd) Het klimaat is te vergelijken met dat van het zuiden in Italië,dus een prima vakantie bestemming. Houd er alleen rekening mee dat het per openbaar vervoer heel matig te bereizen is.
Land
  • Geen Westerse of Chinese toeristen. Low budget, prachtige natuur
  • Matig OV netwerk
Review geplaatst op 2016-09-04
9
Armenië
Fransvdg was hier 01 jul 2011
Aan Armenië heb ik veel fijne herinneringen. De natuur in de Zuidelijke Kaukasus is prachtig en de cultuur heel interessant. Muziekliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. De kerkgezangen klinken indrukwekkend en de Armeniërs zijn er trots op dat componist Aram Chatsjatoerjan en zanger Charles Aznavour van Armeense afkomst zijn. Ook geschiedenis is er genoeg. De hoofdstad Jerevan werd al gesticht in 782 voor Christus en is een van de oudste steden ter wereld. Armenië is het eerste land ter wereld waar het christendom de staatsgodsdienst werd. Dat gebeurde al in het jaar 301 na Christus. De vele mooie, kleine, oude kerkjes horen bij de grootste bezienswaardigheden hier. De Armeense taal is heel moeilijk te volgen voor ons, ook door het alfabet met 38 letters. Armenië is in de loop der eeuwen vaak door buitenlandse rijken geannexeerd: Meden, Perzen, Mongolen, Turken en Russen hebben allemaal een periode voor onderdrukking en overheersing gezorgd. In augustus 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. De Armeense genocide uit 1915 is een tragisch dieptepunt in de geschiedenis. Tijdens dit drama werden 1,5 miljoen Armeniërs vermoord door Turkse troepen. De contacten met Turkije verlopen nog steeds heel moeizaam. De grens is dicht. De voor Armeniërs heilige berg Ararat is niet bereikbaar. Die zien ze alleen achter een grenshek. Tragiek hoort dus ook bij Armenië. Maar om positief te eindigen: je kunt er heerlijk eten en de Armeense wijnen zijn van prima kwaliteit.
Land
  • prachtige natuur
  • veel cultuur
  • heerlijk eten en prima wijn
  • veel muziek
  • moeilijke taal
Review geplaatst op 2016-10-14
8
Armenië Jerevan
Fransvdg was hier 01 jul 2011
Als je in de zomer naar Armenië toe gaat moet je vooraf wel even informeren wanneer het feest Vartavar gevierd wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus je mag nu niet meer klagen als je ineens een emmer water over je heen gegoten krijgt. Je loopt leuk door het centrum van Jerevan te slenteren en ineens komt er een plons water van een balkon af naar beneden de straat op kletteren. Daar sta je dan, zeiknat....en boos worden helpt niet want het is Vartavar. Het feest gaat terug tot heidense tijden en schijnt te maken te hebben met de verering van de godin Astghik. Zij was het symbool van water, schoonheid, liefde en vruchtbaarheid. Mensen gaven haar rozen. In het Armeens heet die bloem vart. En omdat bloemen in het droge en warme Armenië veel water nodig hebben is Vartavar geleidelijk aan een waterfeest geworden. Vooral de jeugd tot een jaar of twintig geniet met volle teugen op deze 98e dag na Pasen. In de buurt van kranen, vijvers en fonteinen staan ze je lachend op te wachten. In de auto of de bus zit je wel veilig, tenminste als je de ramen dichthoudt. Maar als wandelaar ben je prooi! Voor jezelf kan het lekker verfrissend zijn, maar voor je camera is het geen leuk feest.
Stad
  • Het is folklore
  • Je bent nu gewaarschuwd.
  • Je wordt erg nat als je pech hebt.
Review geplaatst op 2016-12-04