Zvartnots
Armavir,
Armenië
De aan de Heilige Joris gewijde kathedraal in Zvartnots (letterlijk hemelse engelen) was ooit de grootste kerk van Armenië. Het godshuis werd tussen 642 en 662 gebouwd in opdracht van Katholikos Nerses III, net na de eerste Arabische inval - een chaotische tijd in de Armeense geschiedenis, waarin de Armeniërs in hun strijd tegen de Arabieren moesten kiezen tussen aansluiting bij óf de Byzantijnen óf de Sassaniden. Vermoedelijk werd het heiligdom in 930 verwoest door een aardbeving.
De kathedraal moet zeer rijk gedecoreerd zijn geweest, blijkens gesneden stenen met fruitmotieven en frescoresten, die rond het complex verspreid liggen. Precies in het midden van de kerk, destijds onder de koepel, is nog een verdiept doopbekken te zien. In de oosters orthodoxe traditie dompelt men de dopeling volledig onder.
De ‘archeologische vindplaats van Zvartnots’ (beschermd door Unesco) werd pas tussen 1901 en 1907 ontdekt. Inmiddels staat een aantal zuilen op de oorspronkelijke plek zodat je een redelijk goede indruk kunt krijgen van de grootte van de vroegere kathedraal. Er zijn ook de resten van het paleis van de Katholikos blootgelegd. Te zien zijn ondermeer de overblijfselen van een vergaderzaal, een refter, een badkamer, en een ruimte waar druiven werden geperst.