Autovakanties

Je gebruikt de airco in je auto verkeerd! 4 tips

Gepubliceerd: 20 jul 2018 | Autovakanties 1
Wij gebruiken de airco van huurauto's schijnbaar al jaren verkeerd! Maak jij je op reis ook schuldig aan deze veelvoorkomende fouten?


Toe aan verkoeling? Zo gebruik je de airco op de júíste manier (Foto: Avi Richards, Unsplash)

1. De airco na het instappen op de hoogste blaaskracht zetten

Oplossing bij warm weer: als je eerst even de ramen en portieren open laat staan alvorens de airco aan te zetten, verlaag je de binnentemperatuur al significant. Na een minuutje is de auto geventileerd, kun je de ramen en portieren weer sluiten en de airco inschakelen. 

2. De airco 's ochtends nog niet inschakelen

Oplossing bij koud weer: ochtenden kunnen zelfs in de zomer behoorlijk koel zijn. Ondanks de kou is het tóch verstandig om de airco direct in te schakelen, want zo zorg je ervoor dat je ramen niet beslaan zodra de buitentemperatuur stijgt.

3. De luchtrecirculatie ingeschakeld houden

Oplossing: de binnenkant van de auto koelt in rap tempo af als je een paar minuten lang de interne recirculatie aanzet. Maar ná die paar minuten is het van belang dat je overschakelt naar toevoer van buitenlucht. Het systeem zal de luchtstroom hierdoor efficiënter én gelijkmatiger verdelen. 

4. De uitstroomopeningen verkeerd richten

Oplossing: als je de temperatuur in de auto niet omlaag of omhoog voelt gaan, betekent dat niet automatisch dat je de temperatuur van de airco te hoog of laag hebt ingesteld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de richting waarin de lucht door de auto stroomt. Voor de gelijkmatigste luchtverdeling moet je de uitstroomopeningen naar bóven richten (en dus niet op het gezicht). Wat ook meespeelt is dat warme lucht stijgt. Nóg een reden dus om de openingen naar boven te richten.

deel dit artikel met je vrienden:
 

1 reactie(s) bij "Je gebruikt de airco in je auto verkeerd! 4 tips"

  • profile image comment

    Hmmm, de tekst van blok drie is tegenstrijdig met de kop! Kortom wel of niet inschakelen?!

    Door jdevaan • geplaatst op 2018-08-15 18:43:48

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De mooiste nationale parken van Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is de ideale bestemming om te genieten van prachtige natuur. Ontdek het ruigste nationale park van Schotland, wandel langs het grootste loch van Schotland of toer door de nationale parken van Engeland met de auto. Je verkent Schotland en Engeland het beste tijdens een autorondreis!

Groot-Brittannië is de ideale bestemming om te genieten van prachtige natuur. Ontdek het ruigste nationale park van Schotland, wandel langs het groots...

Hebben! De vernieuwde en gloednieuwe editie 79

Heb jij het al gezien, het vernieuwde design van Columbus Travel? Nu met extra veel reisinspiratie. Centraal in deze editie: Engeland, India, Macedonië, Oostenrijk én Principe! Een klein voorproefje:

Heb jij het al gezien, het vernieuwde design van Columbus Travel? Nu met extra veel reisinspiratie. Centraal in deze editie: Engeland, India, Macedoni...

Eye-opener: 'CO2-compensatie werkt niet!'

Het vliegtuig waarmee jij reist stoot schadelijke CO2 uit. Je kunt deze klimaatimpact onder andere compenseren door bomen te laten planten. Maar volgens duurzaamheidsgoeroe Babette Porcelijn is er één probleem: CO2-compensatieprojecten werken niet.

Het vliegtuig waarmee jij reist stoot schadelijke CO2 uit. Je kunt deze klimaatimpact onder andere compenseren door bomen te laten planten. Maar volge...