Autovakanties

Je gebruikt de airco in je auto verkeerd! 4 tips

Gepubliceerd: 20 jul 2018 | Autovakanties 1
Wij gebruiken de airco van huurauto's schijnbaar al jaren verkeerd! Maak jij je op reis ook schuldig aan deze veelvoorkomende fouten?


Toe aan verkoeling? Zo gebruik je de airco op de júíste manier (Foto: Avi Richards, Unsplash)

1. De airco na het instappen op de hoogste blaaskracht zetten

Oplossing bij warm weer: als je eerst even de ramen en portieren open laat staan alvorens de airco aan te zetten, verlaag je de binnentemperatuur al significant. Na een minuutje is de auto geventileerd, kun je de ramen en portieren weer sluiten en de airco inschakelen. 

2. De airco 's ochtends nog niet inschakelen

Oplossing bij koud weer: ochtenden kunnen zelfs in de zomer behoorlijk koel zijn. Ondanks de kou is het tóch verstandig om de airco direct in te schakelen, want zo zorg je ervoor dat je ramen niet beslaan zodra de buitentemperatuur stijgt.

3. De luchtrecirculatie ingeschakeld houden

Oplossing: de binnenkant van de auto koelt in rap tempo af als je een paar minuten lang de interne recirculatie aanzet. Maar ná die paar minuten is het van belang dat je overschakelt naar toevoer van buitenlucht. Het systeem zal de luchtstroom hierdoor efficiënter én gelijkmatiger verdelen. 

4. De uitstroomopeningen verkeerd richten

Oplossing: als je de temperatuur in de auto niet omlaag of omhoog voelt gaan, betekent dat niet automatisch dat je de temperatuur van de airco te hoog of laag hebt ingesteld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de richting waarin de lucht door de auto stroomt. Voor de gelijkmatigste luchtverdeling moet je de uitstroomopeningen naar bóven richten (en dus niet op het gezicht). Wat ook meespeelt is dat warme lucht stijgt. Nóg een reden dus om de openingen naar boven te richten.

deel dit artikel met je vrienden:

Laatste artikelen

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, gro...

Door: Tom Aussems
Dit is het échte IJsland buiten de gebaande paden

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze video krijg je alvast een voorproefje!

Onze onverschrokken reporters Tim en Tom ontdekten de meest fantastische plekken die voor doorsnee bezoekers aan IJsland off-limits zijn. In deze vide...

 

1 reactie(s) bij "Je gebruikt de airco in je auto verkeerd! 4 tips"

  • profile image comment

    Hmmm, de tekst van blok drie is tegenstrijdig met de kop! Kortom wel of niet inschakelen?!

    Door jdevaan • geplaatst op 2018-08-15 18:43:48

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.