10 sluwe oplichterstrucs. En hoe je je ertegen wapent
We tikken op reis wel tien keer per dag op onze broekzakken om te voelen of aller er nog in zit. Dit zijn de meest gebruikte oplichterstrucs in het buitenland.
Ook jij bent een potentieel doelwit ... (Foto: Erik Odiin, Unsplash)
Nu het vakantieseizoen op het punt van losbarsten staat, wrijven oplichters zich weer in de handen. Favoriete plaatsen van handeling: de luchthavens van toeristische oorden. Het vliegveld van Palma de Mallorca stelde zelfs een lijst op met tien veelgebruikte trucs, en hoe je ze voorkomt. Deze tien dieven zijn er actief.
1. De securitydief
Je handbagage ligt al op de band bij de veiligheidscontrole. Maar bij de persoon vóór je gaat het piepje af. Terwijl hij uitvoerig wordt gecontroleerd, gaat een medeplichtige er aan de andere kant van de scanner vandoor met je bezittingen. Niemand zal er raar van opkijken.
Zo wapen je je Sta je in de rij voor de veiligheidscontrole? Leg je bagage dan niet direct op de band, maar wacht even tot er daadwerkelijk naar je wordt gewenkt. Ontbreekt er alsnog iets? Er staan voldoende veiligheidsbeambten en -agenten om je heen die je in kunt schakelen.
2. De nepchauffeur
Als je aankomt op je bestemming en een chauffeur hebt geregeld, heb je waarschijnlijk geen idee hoe hij eruitziet. Oplichters maken hier handig gebruik van. Want terwijl jij in volle overtuiging op de man met het bordje met jouw naam afstapt, staat de échte chauffeur een paar meter verderop te wachten. Nepchauffeurs, die jouw naam dus op hun bordje hebben geschreven, vragen doorgaans een veel hogere prijs.
Zo wapen je je Vraag voor vertrek naar het telefoonnummer van je chauffeur.
3. De nepkruier
Terwijl jij de aankomsthal binnenloopt, biedt iemand aan om je bagage voor je te dragen. Maar als je aankomt bij je vervoer, eist de spontane kruier ineens een fooi.
Zo wapen je je Officiële kruiers (bagagesjouwers) dragen een uniform. Let hier dus op als je je bagage uit handen geeft.
4. De wachtrijdief
Terwijl jij in een drukke rij staat te wachten op je huurauto, slaat de ‘toerist’ achter je toe door je zak te rollen. Voor zakkenrollers vormen individuen in een wachtrij een gemakkelijke prooi.
Zo wapen je je Schuif bij voorkeur met twee mensen aan in een rij. Een extra setje ogen om de situatie in de gaten te houden kan nooit kwaad.
5. De bluetoothdief
Dieven en hackers zetten steeds vaker bluetooth-trackers in. Terwijl jij nietsvermoedend rondwandelt over het vliegveld, probeert een hacker op afstand toegang te krijgen tot je apparaten. Een dief kan de tracker juist gebruiken om je apparaten in je tas te lokaliseren en stelen.
Zo wapen je je Het is nergens voor nodig om bluetooth aan te hebben staan op je mobiel. Ze de functie in ieder geval uit als je reist.
6. De hacker
Terwijl jij met je smartphone verbinding hebt met een onveilig wifi-netwerk, proberen internetcriminelen je wachtwoorden en accountgegevens te achterhalen.
Zo wapen je je Voor sommige moet je je aanmelden, voor sommige niet. Maar in bijna elke luchthaven kun je gebruik maken van een officieel en betrouwbaar netwerk. Je kunt ook gebruikmaken van apps zoals AVG VPN, waarmee je via een veilige server verbinding maakt met het internet.
7. De smartphoneverhuurder
In de EU is het door het afschaffen van de roamingkosten niet meer aan de orde. Maar buiten Europa wordt deze truc nog geregeld toegepast: terwijl jij rondbanjert over de luchthaven, komt er iemand naar je toe om je tegen een gunstige prijs een smartphone te verhuren. Het voordeel hiervan is dat je het lokale bel- en internettarief betaalt. Althans, dat zegt de oplichter, want bij teruggave ben je hem ineens extra kosten verschuldigd.
Zo wapen je je Lees je voor vertrek in over de bel- en internettarieven op je bestemming.
8. De afleider
Een klassieker: je wordt op de luchthaven aangesproken door een voorbijganger. Terwijl hij je afleidt met vragen, grijpt zijn medeplichtige zijn kans om zich op je waardevolle bezittingen te storten.
Zo wapen je je Spreiden. Spreiden is het toverwoord als het op inpakken aankomt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je geld, paspoort en tablet of laptop separaat opbergt.
9. De zakkenroller
Nog zo’n gouwe ouwe: de zakkenroller. Terwijl jij nietsvermoedend naar je gate loopt, botst er plotseling een voorbijganger tegen je aan. Hij verontschuldigt zich. Maar even later ontdek je dat je portemonnee weg is.
Zo wapen je je Wees waakzaam en check je zakken na een plotselinge botsing. Er zijn ook speciale draagzakjes verkrijgbaar voor op je lichaam.
10. De gehaaide taxichauffeur
Terwijl jij achter in de taxi zit op weg naar je accommodatie, heb je niet door dat de meter ‘stuk’ is. Als je aankomt op je eindbestemming moet je in een keer een hoge prijs betalen.
Zo wapen je je Stap alleen in een taxi die ook daadwerkelijk als taxi herkenbaar is. En spreek voordat je instapt en indien mogelijk een prijs af.