Autopiloot. Hoe belangrijk is dit tijdens de vlucht? image

Autopiloot. Hoe belangrijk is dit tijdens de vlucht?

‘Aah joh, piloten hebben het supermakkelijk. Ze hoeven alleen maar de automatische piloot in te schakelen!’ Wij zochten uit in hoeverre dit waar is. 


Hoeveel weet jij over hoe een vliegtuig wordt bestuurd? (Foto: Franz Harvin Aceituna, Unsplash)

Over de automatische piloot bestaan een hoop misverstanden. Zo denken veel passagiers dat de autopiloot ál het werk van de piloten overneemt en dat hij als een soort van losgeslagen robot het heft in eigen handen kan nemen. In feite wordt de autopilootfunctie echter aangestuurd door de piloten zelf. Ze voeren hun routes, snelheden en hoogtes in, en de Flight Management Computer (FMC) - een soort van ingewikkelde TomTom - berekent de optimale vliegomstandigheden. Het doel van de autopilootfunctie is om het toestel veiliger én efficiënter te maken.

Hoe zit het met de landing?

Nog zo’n misverstand: zachte landingen komen door de autopiloot. In werkelijkheid worden vrijwel alle landingen (en starts) nog handmatig door de piloten uitgevoerd. Schiet desalniettemin níét in de stress als een piloot bewusteloos door het gangpad wordt afgevoerd, want moderne vliegtuigen kunnen zichzelf automatisch en veilig aan de grond zetten op gangbare luchthavens.