7x milieubewuster reizen. Zo draag je ÉCHT bij
Eigenlijk is het best wel cru hè? Op reis genieten we intens van onze planeet, maar tegelijkertijd dragen we bij aan de vernieling ervan. Met deze kleine en simpele ingrepen maak je een enorm verschil!
Wist je dat de meeste plastic flessen niet gerecycled worden? (Foto: Aaron Thomas, Unsplash)
Hoe zeer denk jij aan het milieu als je reist? Pas jij onderstaande maatregelen al toe?
1. Investeer in herbruikbare containers voor je toiletartikelen
Jep, we snappen het: shampoo, crèmepjes en tandpasta in reisverpakkingen zijn reuzehandig en nemen weinig bagageruimte in beslag. Maar in veel landen eindigen deze plastic flesjes bij het vuilnis en worden ze niet gerecycled.
Zo denk jij aan het milieu Je hebt tegenwoordig van die handige plastic containers die je telkens weer opnieuw kunt vullen. Zo’n reissetje heb je al voor een paar euro.
2. Investeer in een waterfilter en herbruikbare fles
Jep, we snappen het: gebotteld water is goedkoop en je speelt ermee op veilig. Maar ook hiervoor geldt dat de plastic flessen bij het vuilnis belanden en in veel landen niet worden gerecycled. Het plastic in waterflessen doet er honderden jaren over om af te breken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de brandstof die nodig is om het water te bottelen en vervoeren.
Zo denk jij aan het milieu Je hebt tegenwoordig van die draagbare waterfiltertjes en herbruikbare flessen, zoals de populaire Dopper. Je hebt er al eentje voor € 12,50.
Wist je dat de meeste landkaarten in de prullenbak belanden? (Foto: Jean-Frederic Fortier, Unsplash)
3. Hergebruik de handdoeken in hotels
Jep, we snappen het: het is fijn en fris om je tijdens je verblijf in een hotel elke dag met een schone, gewassen handdoek af te drogen. Maar sta je er wel eens bij stil hoeveel kamers er in één hotel zijn en hoeveel hotels er wereldwijd zijn? Komt dus neer op een héle hoop waterverspilling voor handdoeken die eigenlijk niet vuil zijn …
Zo denk je aan het milieu Je hebt tegenwoordig hotels die bordjes hebben opgehangen of regels in het leven hebben geroepen om onnodig wassen tegen te gaan. Vaak is het al voldoende als je je handdoek niet op de grond smijt maar ophangt. Je kunt natuurlijk ook het niet storenhangertje om je klink hangen. Want zeg eerlijk: ben je écht zo rommelig dat je kamer elke dag moet worden verschoond?
4. Download een digitale landkaart
Jep, we snappen het: zo’n papieren landkaart heeft een bepaalde charme en je kunt ‘m zo vaak als je wilt bestuderen. Maar let’s face it; aan het eind van je reis verdwijnt het papieren kaartje vrijwel zeker in de prullenbak.
Zo denk je aan het milieu Je hebt tegenwoordig apps als Google Maps waarmee je een digitale landkaart kunt downloaden en offline – dus zonder wifi of internetbundel – kunt gebruiken.
Wist je dat veel dierenparken niet helemaal koosjer zijn? (Foto: Laurenz Kleinheider, Unsplash)
5. Vermijd twijfelachtige dierentuinen en aquaria
Jep, we snappen het: beestjes kijken van héél dichtbij is leuker dan beestjes kijken van héél ver weg. Je hoort ons niet zeggen dat alle dierenparken ‘slecht’ zijn. Integendeel zelfs. Maar als je er bijvoorbeeld met katachtigen kunt knuffelen, op slecht verzorgde olifanten kunt rijden of naar orka- of dolfijnenshows kunt gaan, is het eigenlijk bij voorbaat al foute boel.
Zo denk je aan het milieu Je hebt tegenwoordig reisplatforms zoals TripAdvisor, waarop je al vrij snel kunt lezen of een dierenpark zich inzet voor het behoud en de bescherming van wildlife. Kijk ook uit naar signalen of opmerkingen over dierenmisbruik en slechte behandeling.
6. Ben je bewust van de souvenirs die je koopt
Jep, we snappen het: souvenirs zijn blijvende herinneringen aan een prachtige plek en reiservaring. Maar wees je er dan wel van bewust dat er in de schappen van souvenirshops producten kunnen staan die zijn gemaakt van illegale (of bedreigde) materialen als ivoor, koraal, dierenhuid of -bot.
Zo denk jij aan het milieu Hoe mooi het souvenirtje er ook uitziet, doe het niet als je twijfelt aan de herkomst van het materiaal. Je verstuurt er indirect een verkeerde boodschap mee naar stropers en dieven; dat het oké is om uit de natuur te roven.
7. Compenseer je CO2-uitstoot
Jep, we snappen dat we er níét omheen kunnen; als je geen maanden de tijd hebt voor een reis over land en water, zal je het vliegtuig moeten nemen. Maar elke keer als we het vliegtuig instappen, dragen we bij aan de uitstoot van een enorme hoeveelheid kooldioxide.
Zo denk jij aan het milieu Je hebt tegenwoordig organisaties die voor je uitrekenen hoeveel CO2 je uitstootte tijdens je reis, en hoe je het kunt compenseren met een donatie aan milieuprojecten variërend van herbebossings- tot recyclingprogramma’s. Voorbeelden van compensatiesites zijn GreenSeat en Trees For Travel.