Europa on a budget: zo reis je veel voor weinig image
Vellah

Europa on a budget: zo reis je veel voor weinig

Van gratis overnachtingen in sfeervolle accommodaties tot eilandhoppen in het paradijs. Dit zijn onze favoriete activiteiten in Europa, gratis en (bijna) voor niets.

1. Slaap in een tentje in hartje Parijs

Je tentje opzetten pal voor de Eiffeltoren is helaas niet mogelijk. Maar Camping Paris Bois de Boulogne is the next best thing. Ideaal voor als je goedkoop wilt overnachten – vanaf € 27 per plek per nacht – én wakker wilt worden in de natuur. Het centraal gelegen stadspark in Parijs is maar liefst zeven hectare groot.


2. Ga uit je dak tijdens een muziekfestival

Andere Europese volken doen het voortdurend, dus laten wij voor één keer ook eens chauvinistisch zijn door te zeggen: weinig Europese steden zijn in de zomer zo gezellig als Amsterdam. De parken puilen uit, de terrasjes zitten bomvol en … de kalender staat vol met gratis muziekevenementen. Wij zijn ’s zomers regelmatig te vinden bij het maandelijkse lunchconcert op dinsdag in Muziekgebouw aan ’t IJ en op de gratis wekelijkse muziekavond in het Bimhuis.


3. Lig in een deuk tijdens een cabaretvoorstelling

De Angel Comedy Clubs in Camden en Queen’s Head Street in Londen bieden iedere avond gratis comedyshows aan. Je betaalt slechts voor de drankjes. Arriveer vroeg, want deze avonden zijn populair. 


4. Werk je in het zweet tijdens een workout

Elke maandag om 19 en vrijdag om 20 uur organiseert Asics gratis bootcamps door Hyde Park in Londen. Zo sla je twee vliegen in één klap; je ervaart het schitterende park onder leiding van een tourguide én je houdt je conditie op peil. Vertrekpunt: Marble Arch. Zoek ASICS Monday Social Run in Hyde Park en ASICS Friday Social Run in Hyde Park op op Facebook.  


5. Spring op de fiets

Wees trouw aan je Nederlandse roots en spring op de fiets in Wenen. Voor ons is een fietstochtje langs de Donau essentieel als we de barokke Oostenrijkse hoofdstad bezoeken. Het eerste uur betaal je helemaal niets voor je fiets. Daarna betaal je steeds een euro meer per uur.


6. Doe mee aan een stadstour

De mensen van Wild Walkers organiseren gratis rondleidingen door Lissabon vanaf Praça Rossio. Elders op het Iberisch Schiereiland, in de Madrileense wijken Chueca en Malasaña, organiseert Ogotours dagelijks gratis wandelingen. En ook in Marseille kun je kosteloos op pad met een van de veertig lokale vrijwilligers. 


7. Trek de bergen in

In de winter neem je de gratis skibus naar een van de skigebieden rondom Innsbruck. Niet om te skiën, maar om te sleeën! Of ga hiken in de bergen met het gratis wandelprogramma voor toeristen. Deelnemen kan met de Gästekarte die je ophaalt bij de receptie van je hotel.  


8. Pak een theatervoorstelling mee

De moeder aller theaterfestivals is natuurlijk de Edinburgh Fringe. Met letterlijk duizenden voorstellingen op honderden locaties in de Schotse hoofdstad is het aanbod overweldigend — van stand-upcomedy op straat tot gigantische musicals. Maar wist je dat er ook een gratis variant is? Dit kleine, rebelse en minder bekende neefje heet Free Fringe in Edinburgh en barst los tussen 2 en 26 augustus. Goedkoop een showtje meepakken in het Londense West End? Klop dan op de dag van de voorstelling aan bij het TKTS-loket op Leicester Square voor kortingen van minimaal 30%. Voordeelwebsites om in de gaten te houden: comparetheatretickets.com, tickets.telegraph.co.uk en theatremonkey.com.


9. Bekijk een filmpje in de buitenlucht

Zodra het weer het toelaat, vormen talloze Europese steden het toneel voor gratis openluchtfilmfestivals. Een van de leukste is Pluk de Nacht in Amsterdam. Op het programma staan films die nog niet in de bioscoop zijn uitgebracht. Reserveer een strandstoel, bestel een biertje en enjoy the show, eind augustus. Een buitenlands alternatief is Sotto le Stelle del Cinema, op het Piazza Maggiore in het Italiaanse Bologna. Jaarlijks van eind juni tot eind juli. Of strijk neer op het Sant Sebastià-strand in Barcelona, waar Cinema Lliure elke donderdag- en zondagavond in juli en augustus gratis filmvoorstellingen organiseert.


10. Schraap je keel voor een karaokevoorstelling

In een betonnen amfitheater in het Mauerpark in Berlijn vindt iedere zondag een openluchtkaraokebijeenkomst plaats. Schraap er je keel en zing de sterren van de hemel. Of geniet van andere dappere zangers.


11. Laat je betoveren door een dansvoorstelling

Een avondje uit in Sevilla — als je het goed doet tenminste — is niet compleet zonder een flamencoshow. Veel tapasbarretjes bieden de shows gratis aan, al wordt er wel van je verwacht dat je een hapje en drankje bestelt. Onze favoriete barretjes voor een gratis voorstelling: Quitapesares, La Taberna, Lola de los Reyes, Lo Nuestro en Bar Triana. In laatstgenoemde geniet je iedere dinsdag en donderdag van een dansshow.


12. Nodig familie en vrienden uit in een landhuis

Wij zitten ons geregeld te vergapen aan al het moois op Unique Home Stays, een Brits huizenplatform waarop ’s lands mooiste mansions worden verhuurd, van moderne architectonische hoogstandjes tot ultraluxe, omgetoverde boerderijen. We kwamen erachter dat een verblijf in zo’n riante villa op het Engelse platteland helemaal niet onbetaalbaar hóéft te zijn … Zolang je maar genoeg kennissen en familieleden optrommelt. Zo slaap je al vanaf € 27 per persoon per nacht met tien mensen in het landelijke Figtree House in het graafschap Cumbria! Sharing is caring.


13. Steek je handen uit de mouwen op een boerderij

World Wide Opportunities on Organic Farms, oftewel WWOOFprojecten, schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels kun je al in 53 landen tegen kost en inwoning werken op een boerderij. Zo ook in het Roemeense plaatsje Stanciova, dat we op het spoor kwamen tijdens een stedentrip naar Timisoara.

14. Bewaak een dikke villa

Dierenliefhebber? Dan schuilt er in jou misschien wel een Trusted Housesitter. Dit wereldwijde oppasplatform linkt huis- én huisdierbaasjes aan tijdelijke oppassers. Zo blijven de huisdieren — van honden tot konijnen, vogels en paarden — in hun vertrouwde omgeving, en geniet jij van een gratis verblijf. Wij hebben al een riante villa in Zuid-Frankrijk op het oog. Een Trusted Housesitterslidmaatschap kost je € 8,50 per maand.

15. Kampeer op een paalcamping

Wildkamperen is in Nederland en België verboden, maar wist je dat je op maar liefst 27 aangewezen plekjes, te herkennen aan een houten paaltje, gratis in de natuur mag kamperen? Onze favoriete paalcampings: Campanula in de Flevolandse Randmeerbossen, de Strijkbeekse Heide in de Baronie van Brabant, Het Schot in Overijssel, Wiepoortse Vliet in Zuid-Holland en de Zoete Vaart in de Zeeuwse Clingse Bossen. Ga voor meer info naar wild-kamperen.nl, bivakzone.be en staatsbosbeheer.nl.


16. Klus voor een B&B-overnachting

Het idee achter de Settimana del Baratto is simpel: je verdient een gratis overnachting in een sfeervolle Italiaanse B&B door je diensten aan te bieden. Een soort heitje voor karweitje dus. Er is ook een internationale variant, de World Barter Week. Een greep uit de taken: olijfbomen snoeien in Cyprus, mozaïeken in Bulgarije en elektriciteit aanleggen in Montenegro.


17. Vlieg in een helikopter

Wist je dat je al voor € 12 in een helikopter kunt vliegen? (Foto: Epicurrence, Unsplash)

Voor de inwoners van de spectaculaire Deense Faeröer-archipel, ten noorden van Schotland, zijn helikoptervluchten van het ene naar het andere eiland de normaalste zaak van de wereld. Jij kunt ook gebruikmaken van deze goedkope lijndiensten. Voor een vlucht binnen de archipel betaal je slechts € 12–80.


18. Duik het zwembad in

Hoe lekker is het om na een dag rondlopen in een bloedhete stad af te koelen in een zwembad? In Zürich kan het, en wel in de Limmat-rivier. Van mei tot september kun je in de aangelegde natuurlijke zwembaden Lower Letten River Pool, Upper Letten River Pool en de Schanzengraben River Pool gratis een plons nemen in het frisse water. Ook in de Berlijnse Spree-rivier en de Parijse Seine liggen rivierzwembaden. Toegang tot het Badeschi- en het Bassin de la Villette kost je een paar euro. En in Barcelona waanden we ons een Olympische zwemmer in het Olympisch zwembad op de Montjuic-heuvel. Entree kost je slechts € 6,50, je ligt er rustig en het uitzicht over de stad is er geweldig.


19. Laat je aan de hand nemen door locals

Bij Airbnb kun je nu naast overnachtingen óók Experiences boeken; typisch lokale activiteiten met lokale bewoners. Het boeken van deze ervaringen is zo geregeld: typ je bestemming in in de zoekbalk en druk vervolgens op het tabje ‘Ervaringen’. Dit zijn onze favorieten in Barcelona: woon een kleinschalig woonkamer- of dakconcert bij (vanaf € 20 p.p.), laat je twee uurtjes rondrijden in de zijspan van een motor (vanaf € 53 p.p.), zeil in drie uurtjes langs de stadskust (vanaf € 79 p.p.) en maak en proef paella in een verborgen binnenhofje (vanaf € 54 p.p.).


20. Hop van eiland naar eiland

Vind je het te duur en tijdrovend om te gaan eilandhoppen in Griekenland? Beperk je dan tot een stedentripje Athene en maak met de ferry dagtripjes naar de minder bekende Saronische Eilanden: Egina, Poros en de mooiste van het stel, Hydra. De ferry vertrekt vanuit de Atheense haven Piraeus, die je bereikt met de metro vanuit hartje Athene. Ook voor de kust bij Stockholm heb je de eilanden voor het uitkiezen. De Skärgården-archipel bestaat uit maar liefst 35.000 eilanden. Je trekt er eenvoudig en goedkoop op uit met een van de populaire veerbootdiensten. Redactiefavorietjes: Möja, om te zwemmen in het binnenmeer, en Kymmendö, om te wandelen door eikenbossen.


21. Maak een tochtje over een stadskanaal

Havenbedrijf Gent organiseert iedere zaterdag gratis vaartochten van twee uur vanaf de Rigakaai. Inschrijven is verplicht.


22. Schuif aan voor een sterrenmaaltijd

Wil jij ook genieten van Amsterdamse luxe for less? Schuif dan aan tijdens de lunch. Want in veel sterrenrestaurants eet je ’s middags tegen een gereduceerd tarief. Zo betaal je voor een tweegangenlunch bij Bridges slechts € 29,50, bij The White Room € 32,50 en bij Bolenius € 34,50. In maart kun je je in heel Nederland te goed doen aan culinaire hoogstandjes, in het kader van de Nationale Restaurant Week. Oók in het buitenland vinden Restaurantweken plaats, zoals in Frankrijk, Londen en Berlijn.


23. Eet warm in de middag

Krap bij kas maar tóch uiteten? In Spanje kun je dan voor een menú del día gaan, een vast lunchmenu voor een vaste prijs. Als je goed zoekt vind je in steden als Sevilla, Granada, Leon en Salamanca nog traditionele barretjes die gratis tapas serveren bij elke caña (een klein biertje) die je bestelt.


24. Betaal het normale tarief voor je koffie

Je zult een Italiaan niet snel op een terras zien zitten. Althans, niet in de buurt van een toeristische trekpleister. Hij weet immers: de kosten voor koffie op het terras in vrijwel alle Italiaanse steden vallen twee (en soms wel drie) keer zo hoog uit als binnen aan de bar.


25. Ga op bezoek bij een wijnboer

Wijnliefhebbers opgelet! Bij sommige vignobles oftewel wijnboeren in de buurt van Béziers kun je gratis komen proeven. En dat in de grootste wijnregio van Frankrijk. Bekijk online waar je terecht kunt en reserveer van tevoren.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!